Danique Veenstra en Pinto
Danique Veenstra en Pinto Foto: Willow de Jong

Danique Veenstra: “Het was nooit mijn intentie om zo ver te komen in de sport”

Sport

Hoewel Danique Veenstra de tienjarige bonte ruin Pinto kocht met de intentie om recreatief aan de slag te gaan, heeft ze hem in de afgelopen vijf jaar weten om te toveren tot een veelzijdige en getalenteerde sportpony die het goed doet in de dressuur-, spring én eventingsport. Met haar nog maar vijfjarige Narezzo (v. Arezzo VDL) timmert ze nu ook hard aan de weg naar een mooie toekomst in de springsport. 

Advertisement

“Het leek wel een jaarling”

Danique heeft de bonte ruin nu zo’n vijf jaar in haar bezit. Hoewel ze hem kocht met de intentie om recreatief met hem aan de slag te gaan, zijn ze uiteindelijk toch in de sport terechtgekomen. “We zochten een leuke pony om recreatief mee aan de slag te gaan en Pinto was de eerste waar we bij gingen kijken. Als ik eraan terugdenk, herinner ik me hoe slecht hij eruit zag. Hij was heel iel, had een dikke buik en had vrijwel geen bespiering. Het leek wel een jaarling”, lacht ze. “Uiteindelijk hebben we toch besloten om hem te kopen, omdat hij zo ontzettend lief was.”

Karakter

“Toen ik hem kreeg, was ik twaalf en had ik nog nooit een wedstrijd gereden. Ik vond wedstrijdjes altijd wel interessant, dus we zijn begonnen in de B-dressuur, zodat ik uiteindelijk kon doorstromen naar het springen. We zijn echt weken bezig geweest met dat eerste winstpuntje, maar op een gegeven moment begon het echt de goede kant op te gaan en zo zijn we steeds verder de sport in gerold. Dat is nooit mijn intentie geweest, maar Pinto en ik vinden het wel heel erg leuk. Hij doet altijd enorm zijn best. Hij heeft zijn bouw niet meezitten, maar met zijn karakter maakt hij het helemaal goed. Mijn nichtje van acht rijdt zo op hem weg en heeft laatst zelfs een bixie-wedstrijdje met hem gereden.”

Perfecte leerpony

Momenteel rijdt de combinatie M2-dressuur en M-springen, en sinds vorige zomer zijn ze ook begonnen in de eventingsport. “We hebben bijna de punten voor de Z-dressuur bij elkaar, dus ik hoop komend weekend weer een stapje dichterbij te komen. In de zomer wil ik wat eventingwedstrijden met hem starten, zodat hij ook daarin nog kan groeien. Daarna zal ik helaas een nieuw huisje voor hem moeten zoeken, omdat ik vanwege mijn leeftijd bij de paarden moet gaan starten. Het is heel erg jammer dat hij weg moet, maar als ik hem zo met mijn nichtje zie, weet ik zeker dat hij een jonge ruiter of amazone heel erg blij gaat maken. Het is de perfecte leerpony!”


Foto: Gabyjonker Fotografie 

Toekomstpaard

Toen Danique de paarden twee jaar geleden aan huis kreeg, heeft ze de vijfjarige Narezzo (v. Arezzo VDL) aangeschaft. “Er moest sowieso een maatje bij voor Pinto en omdat ik zelf graag verder wil in de springsport, hebben we Narezzo destijds van kennissen overgenomen. Ik heb hem zelf opgeleid en hij springt nu rond de 90cm. Het stelt niet heel veel voor, maar het is echt een slagschip van een paard, dus hij heeft nog iets meer tijd nodig”, lacht ze. “Het is de bedoeling dat Narezzo mijn toekomstpaard wordt, maar ik heb niet per se een bepaald doel voor ogen. Waar het ophoudt, houdt het op. We kijken gewoon hoe het gaat lopen en ik ben benieuwd waar het schip strandt!”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Willow de Jong / Gabyjonker Fotografie

Afbeelding