Ylse Coremans en Henco's Douschka
Ylse Coremans en Henco's Douschka Foto: SKERP Fotografie

Ylse Coremans: “Als je erop zit, doet ze alles voor je”

Sport

Toen de veertienjarige Henco’s Douschka (v. Verdi) eind vorig jaar voor de verkoop naar Stal Henco kwam, viel Ylse Coremans direct voor haar karakter. Inmiddels springt de combinatie al op 1.00m-niveau, rijden ze B-dressuur en werken ze toe naar hun grote doelen. 

Advertisement

Karakter

Ylse en Henco’s Douschka vormen sinds december 2021 een combinatie. “Mijn ouders zitten ook in de paarden en hebben een eigen stal, Stal Henco. Douschka is eerder bij ons thuis geweest voor de kraamservice die wij aanbieden, maar toen bleek ze niet drachtig te zijn en ging ze weer terug naar haar vorige eigenaresse. Daarna is Douschka teruggekomen voor de verkoop, maar na twee weken hebben we besloten om haar zelf te houden. Ik werd te groot voor mijn C-pony, dus we waren sowieso op zoek naar een nieuw paard voor mij. In die twee weken heb ik haar meerdere keren gereden, en haar karakter sprak me heel erg aan”, vertelt Ylse.

“Als je erop zit, doet ze alles voor je”

“Ze is in de omgang heel rustig en braaf, maar als je erop zit, heeft ze veel meer pit. Dan weet ze dat ze aan het werk moet en doet ze alles voor je. We springen inmiddels op 1.00m-niveau. Op ons debuut in Warga vond ik dat best spannend, maar het scheelde dat we met het hele gezin op wedstrijd waren. Daardoor werd de spanning veel minder bij mij. Douschka is ontzettend voorwaarts in het parcours, maar nu we wat langer een combinatie vormen, leer ik steeds beter hoe ik daar het beste mee om kan gaan.”

Dressuur 

Daarnaast komt de combinatie ook uit in de dressuursport. “We rijden momenteel nog B, maar ik hoop ver te kunnen komen haar. Het M en Z lijken me bijvoorbeeld wel heel erg cool! In het springen wil ik ook kijken hoe ver we kunnen komen samen, maar daar heb ik niet per se een specifiek doel voor ogen. We zien wel waar het schip strandt”, vertelt ze. 

Plezier maken

“Ik rijd naast Douschka nog een pony en een vierjarige. De pony rijd ik voor eigenaren, en het doel is om daarmee binnen drie jaar naar de Z-dressuur te rijden. Die vierjarige ben ik nu rustig aan het opleiden. Voor mezelf lijkt het me heel erg leuk om ooit internationaal te kunnen starten, of dat nu met springen of dressuur is. Ik wil vooral veel plezier maken. Als ik later het bedrijf van mijn vader overneem, kom ik vanzelf wel meer in de sport”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: SKERP Fotografie