Rondsels Monsoon, Elaine Pen en haar leskindje
Rondsels Monsoon, Elaine Pen en haar leskindje

Elaine Pen geeft jeugd les met oude EK-pony: “In mijn ogen kan hij niks meer verkeerd doen”

Sport

Rondeels Monsoon is de pony waar het voor Olympisch eventing amazone Elaine Pen allemaal mee begon. Na heel wat internationale wedstrijden met verschillende ruiters, is hij sinds een aantal jaar weer terug bij haar op stal. Met zijn 25 jaar mag hij nu de jeugd leren paardrijden onder begeleiding van Elaine.

Advertisement

Start van carrière

Elaine vertelt: “Het is super leuk om mijn oude topper rond te zien lopen met mijn leskindjes. Hij is zo lief voor ze en doet echt geen pas verkeerd. Monsoon blijft een bijzondere pony voor mij. We reden samen onze allereerste internationale wedstrijd in Frankrijk toen hij zeven jaar oud was en ik dertien. Dat was echt heel spannend, maar we kamen op ons debuut al helemaal foutloos rond. Dat is natuurlijk iets om nooit te vergeten. Ook ons eerste EK is een fantastische herinnering. Eigenlijk hebben we veel bijzondere momenten meegemaakt. Met Monsoon is het allemaal begonnen, het is de start geweest van mijn paardrijdcarrière.”

Rond hobbelen

“Monsoon heeft best wat eigenaren gehad tussen mij en dat hij nu weer terug is bij ons op stal. Hij is nu van mijn oom, die heeft hem ongeveer zes jaar geleden weer teruggekocht. Eerst hebben mijn nichtjes er toen op gereden, maar die zijn er nu te groot voor. Inmiddels is hij 25 jaar oud en mag hij lekker rond hobbelen met mijn leskindjes. Veel vriendinnen om mij heen hebben kindjes en als die straks wat groter worden mag Monsoon zich weer inzetten als leermeester voor hen. Hij mag nu voor altijd bij ons op stal blijven en zolang hij er nog zoveel plezier in heeft kan hij andere kindjes blij blijven maken.”

Respect

“Ieder paard waarmee je intensief samenwerkt heb je een goede band mee. Dat Monsoon en ik die band hadden, is echt al heel lang geleden. Ik gok zo’n 20 jaar ongeveer. Toch is deze pony voor mij altijd speciaal gebleven. Ik heb nu nog steeds zo veel respect voor hem. In mijn ogen kan hij niks meer verkeerd doen, omdat hij al die jaren zo hard zijn best heeft gedaan.”

Bron: De Hoefslag