Girl bonding with her horses
Girl bonding with her horses Getty Images/iStockphoto

Mindfulness en paardrijden, hoe dan?

Sport Opvallend

In een boeiend gesprek met Rebecca van Dooren, een ervaren paardencoach en instructrice, ontdekken we hoe paardrijden en mindfulness samengaan. Rebecca benadrukt dat paardrijden veel meer is dan een fysieke activiteit; het zorgt voor mindfulness.

Advertisement

Bewustzijn

Rebecca legt de nadruk op bewustzijn tijdens het rijden. “Door je te bewust te concentreren op de bewegingen van het paard en tegelijkertijd bewust te zijn van je eigen lichaam, verbeter je niet alleen je rijvaardigheden maar wordt je ook meer mindful” Dit bevordert ook weer een harmonieuze interactie met het paard, waarbij elk signaal van belang is.

Automatische mindfulness

In ons gesprek met Rebecca wordt duidelijk dat mindfulness niet altijd een bewuste oefening hoeft te zijn, vooral niet in de context van paardrijden. Ze legt uit dat paardrijden van nature elementen van mindfulness in zich draagt, wat zij ‘automatische mindfulness’ noemt. “Paardrijden dwingt je om in het huidige moment te zijn”, zegt Rebecca. De aandacht die nodig is voor het berijden van een paard en van het aanvoelen van zijn bewegingen vereist een soort focus die automatisch afleidt van dagelijkse zorgen en gedachten. Deze natuurlijke afstemming op het ‘nu’ is een kerncomponent van mindfulness. Rebecca benadrukt ook dat de routine van paardrijden, zoals het verzorgen, zadelen en rijden zelf, ruiters helpt om een ritme van aanwezigheid en aandacht te ontwikkelen. “Deze activiteiten vereisen dat je volledig betrokken bent, waardoor er weinig ruimte overblijft voor afleidende gedachten”, legt ze uit. Hierdoor ontstaat een meditatieve staat waarin ruiters vaak zonder het te beseffen mindfulness beoefenen. 

Interactie

De interactie met het paard speelt ook een cruciale rol in deze automatische mindfulness. Paarden zijn zeer gevoelig en reageren op subtiele veranderingen in lichaamstaal en emoties. Deze directe feedbackloop vereist dat ruiters bewust zijn van hun eigen staat, wat leidt tot een groter zelfbewustzijn. “Je kunt niet nep zijn bij een paard”,  voegt Rebecca toe. “Ze dwingen je om authentiek en aanwezig te zijn, wat een krachtige oefening in mindfulness is.” Daarnaast zorgt de lichamelijke activiteit van paardrijden zelf voor een soort ‘mind-body connection’. De fysieke inspanning, gecombineerd met de noodzaak om mentaal alert te blijven, creëert een unieke staat waarin lichaam en geest nauw samenwerken. Deze connectie bevordert niet alleen een beter rijvermogen, maar helpt ruiters ook om meer in contact te komen met hun eigen fysieke en emotionele staat.

Stilte

Ook benadrukt Rebecca het aspect van stilte en natuurbeleving in paardrijden. “De tijd doorgebracht in de natuur, vaak in stilte, helpt bij het ontwikkelen van een diepere verbinding met de omgeving en met onszelf,” zegt ze. Deze momenten van stilte hebben een positieve invloed op de mindfulness.

Praktische mindfulness oefeningen voor meer mindful paardrijden

Rebecca stelt dat bewuste mindfulnessoefeningen bij de paarden kunnen helpen juist het lichaamsbewustzijn tijdens het rijden te verbeteren, wat ruiters helpt om hun spierspanning te beheersen en een meer ontspannen rijstijl te ontwikkelen. “Paardrijden gaat niet alleen over de technische vaardigheden, maar ook over hoe je lichaam en geest samenwerken”,  voegt ze toe. Rebecca introduceert een paar eenvoudige maar doeltreffende mindfulnessoefeningen voor ruiters. Een daarvan is naast je paard staan, met beide voeten stevig op de grond, en je bewust worden van je ademhaling. Deze oefening helpt ruiters om in het moment te komen en op hun lichaam te concentreren en goed te kunnen voelen.

Volledig aanwezig zijn

Een tweede oefening is ‘mindful borstelen’. Dit houdt in dat ruiters tijdens het borstelen volledig aanwezig zijn, zich bewust zijn van het paard en zijn reacties. Je kan eventueel zelfs even je ogen sluiten. Deze methode biedt een rustmoment in een hectische dag en heeft een kalmerend effect op zowel ruiter als paard. Dit “ontladen” heeft een positief effect op het trainen hierna want we herkennen het allemaal; de training gaat toch beter als je zelf ontspannen bent!

Tekst: Veroniek Pieper