Britt van Hemert en Alana
Britt van Hemert en Alana Foto: Bobbi van Olst

Britt van Hemert: “Dat Cerano het zo goed doet motiveert mij om te proberen alle drie de paarden te combineren”

Sport

Britt van Hemert is al jarenlang actief in de paardensport. Met haar pony Alana richtte ze zich op de dressuur-, spring- én eventingsport en hoewel ze deze veelzijdige carrière graag wilde voortzetten met haar vijfjarige Nouvelle (v. Chardonnay), ligt die wegens een blessure tijdelijk uit de sport. Daarom brengt ze nu het paard van haar broer, de elfjarige Cerano Z (v. Cipriano van de Emtuinen), uit in de dressuursport. En met succes!

Advertisement

Once in a life time-pony

Zowel Britt als haar broer Tim waren een aantal jaar geleden al fanatiek bezig in de eventingsport met hun E-pony Alana. “We hebben haar ongeveer tien jaar gehad, maar vorig jaar werd ons zo’n goed huisje voor haar aangeboden dat we geen nee konden zeggen. Hoe moeilijk het ook voor ons was om afscheid van haar te nemen, zijn we heel blij dat Alana op een fijn plekje terecht is gekomen. Met haar ben ik tot en met de M2-dressuur en het 1.20m-springen gekomen, maar als kers op de taart zijn we ook Nederlands Kampioen eventing geworden in 2018. Zij was echt mijn once in a life time-pony”, vertelt Britt lovend. 

Blessure

De amazone hoopte met de vijfjarige Nouvelle, die ze al van veulen af aan heeft, zo’n zelfde carrière tegemoet te gaan. “Eerder dit jaar is ze geopereerd aan een botcyste in haar linker achterbeen, maar daarna liep ze weer slecht op haar rechter achterbeen. We zijn in totaal nu al een jaar aan het onderzoeken waar het probleem precies ligt, maar dat valt allemaal nog niet mee. Desondanks willen we haar een kans geven. Ze is al vijf jaar lang bij ons en betekent heel veel voor ons, dus we willen het niet zo maar opgeven.”

“Het allerliefste paard dat ik ken”

Omdat Britt het rijden van wedstrijden wel enorm mistte, bood haar broer Tim haar de mogelijkheid om zijn paard uit te brengen in de dressuursport. “Hoewel Cerano springgefokt is, kan hij dressuurmatig ook heel goed lopen. Tims interesse ligt echt bij het springen en crossen, dus dat ik Cerano nu verder oppak in de dressuur, komt eigenlijk wel heel goed uit. Tim brengt hem uit in het L-springen en ik train hem sinds twee maanden zo’n één à twee keer per week, wat mij enorm bevalt. Cerano is het allerliefste paard dat ik ken. Hij is aanhankelijk, speels en is onder het zadel ook heel fijn te rijden. Hoe moeilijk hij iets ook vindt, hij zal altijd zijn best doen en heeft echt geen kwaad in de zin.”


Britt en Cerano - Foto: Privébezit / Antoinette van Hemert 

M2-dressuur

De combinatie heeft nu een aantal wedstrijden in het M1 in de benen en heeft haar startbewijs voor het M2 al op zak. “Het M2 is nog helemaal nieuw voor Cerano, dus daar zijn we nu hard voor aan het trainen. Van de keertwendingen snapt hij momenteel nog vrij weinig, maar aangezien hij zo zijn best doet, weet ik zeker dat het kwartje uiteindelijk wel gaat vallen.”

Toekomst

“Het was in eerste instantie mijn doel om hem naar het M2 te rijden, omdat hij op dat niveau nog niet heeft gelopen. Maar nu we zo dichtbij zijn, lijkt het Z me ook heel erg gaaf. In hoeverre dat haalbaar is, gaan we vanzelf zien. Ik hoop natuurlijk snel weer aan de slag te kunnen met Nouvelle en heb een aantal weken geleden een nieuw paard gekocht, de tweejarige Ritmo de la Noche (v. For Ferrero), met wie ik een toekomst in de dressuursport tegemoet hoop te gaan. Dat het zo goed gaat met Cerano motiveert mij natuurlijk wel om te proberen alles te combineren”, sluit ze af.

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Antoinette van Hemert / Bobbi van Olst 

Afbeelding