Britt de Jong en Ifar
Britt de Jong en Ifar Foto: DigiShots

Britt de Jong (13): “Internationale wedstrijden rijden is de ultieme droom”

Dressuur

Wat begon met ongecontroleerd rondcrossen door de bak groeide uit tot een mooie wedstrijdcarrière; de dertienjarige Britt de Jong timmert al jarenlang hard aan haar weg in de sport. De amazone traint sinds jaar en dag bij Annigje Tolman, met wie ze een bijzondere band heeft, rijdt Z2-dressuur bij de pony’s, L1-dressuur bij de paarden en droomt van een internationale carrière in de sport. 

Advertisement

Stuurloos de bochten door

Al sinds haar vijfde rijdt Britt paard. Ze begon op een lokale manege, maar toen ze een jaar of tien was, ontdekte ze de wedstrijdsport en werd het een stuk serieuzer. “Het begon allemaal met mijn eerste eigen pony Rismy (v. Myrstein), een nu 27-jarige Fjordenmerrie. In het begin gingen we vooral stuurloos de bochten door. Rismy kon doen en laten wat ze wilde en had de tijd van haar leven, wat voor veel hilarische momenten heeft gezorgd. Uiteindelijk hebben we het mede dankzij de hulp van mijn instructrice Annigje toch voor elkaar gekregen om samen twee succesvolle Bixie-wedstrijdjes te rijden”, steekt Britt van wal. 


Britt en Rismy - Foto: Privébezit

Prestaties

Toen Britt rond haar tiende regelmatig met Annigje mee ging op wedstrijd, werd haar interesse voor de sport pas echt gewekt. Dit betekende echter wel dat er mede vanwege Rismy’s leeftijd een tweede pony moest komen. “Met vijf man in een auto zijn we naar de Belgische grens gereden om Freddie, een nu achttienjarige ruin, te bezichtigen en het was meteen raak. We zijn begonnen in de B, groeiden door tot en met het M2 en hebben zelfs een aantal springwedstrijden gereden. Uiteindelijk ben ik ook een aantal pony’s en paarden voor anderen gaan rijden. Zo ben ik via Annigje bij Mirjam Schaafsma uitgekomen, voor wie ik de twintigjarige Ifar (v. Aester el Nino) rijd. Ik moest in het begin even wennen aan zijn fanatisme, maar uiteindelijk is dat allemaal goedgekomen. We werden reservekampioen in de B, M1 en Z1 op de regiokampioenschappen, werden kampioen in het L2 op de regiokampioenschappen, werden in de klasse Z kampioen met het viertal en we wonnen brons op het NK. Inmiddels rijden we Z2 en hebben we ons weten te selecteren voor de finale van IICH Groningen”, vertelt ze trots. 


Britt en Freddie - Foto: Privébezit


Britt en Ifar - Foto: DigiShots

Sterke band

Maar daar bleef het niet bij; inmiddels rijdt de jonge amazone ook regelmatig op twee van Annigjes paarden, Woodstock (v. Cabochon) en Luckymore (v. Expression). En ook dat gaat haar aardig goed af tussen de ervaren volwassenen. “Als instructrice zijnde heb ik meerdere kinderen mogen begeleiden van hun eerste wedstrijd naar hun Z-debuut, maar bij Britt ben ik er van de allereerste tot de allerlaatste wedstrijd bij geweest”, vertelt Annigje. “In de coronaperiode zijn Britt, haar broer en ik enorm naar elkaar toe gegroeid. Het bleef niet enkel bij lesgeven, maar groeide uit tot veel meer dan dat. We hebben altijd de grootste lol met elkaar, maar als we de bak in gaan, dan wordt het serieus. In het begin was het voor Britt wel eens lastig om daar onderscheid in te maken. Tegenwoordig houden we het tijdens de training serieus, zodat we daarna weer dolle pret kunnen hebben. Het komende seizoen gaan we er dan ook weer écht voor. Met Ifar verder in het Z2 en met Lucky door naar het L2, zodat ze haar droom van internationaal rijden hopelijk waar kan gaan maken!”, sluit Annigje af. 


Britt en Lucky - Foto: DigiShots


Britt en Woodstock - Foto: Privébezit

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: DigiShots / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding