Juliette Koopman en Sister
Juliette Koopman en Sister Foto: Amber van Ravenswaay

Juliette Koopman: “Twee hele verschillende paarden”

Sport

Via haar nichtje kwam Juliette Koopman in aanraking met de paardensport. “Zij reed paard en vanaf het moment dat ik een keer met haar meeging wilde ik dat ook”, vertelt ze aan Hoefslag. Momenteel rijdt ze Guusje, een tuigpaard en Sister, een dressuurpaard. Met Sister kwam ze dit outdoorseizoen aan de start op de Hippiade!

Advertisement

Guus rijdt Juliette sinds ongeveer vijf jaar. “Ik lease haar van Manege en Dressuurstal Hallinckveld en ben super blij met haar. Ik studeer geneeskunde, reed Guus en werkte tussendoor bij Manege Hallinckveld. Ik was dus niet per se op zoek naar een extra paard om te rijden”, licht Juliette toe.

“Maar een tijdje terug heeft de stal een naastgelegen stuk grond, met daarbij wat jonge paarden, opgekocht. Ik heb toen verschillende van die jonge paarden gereden, en dat ging eigenlijk best goed. Gert Teunissen is de dierenarts die veel bij ons op stal komt, en hij vertelde weleens over zijn merrie First Sister, die kampioen was geworden op de NRPS Late Veulen Keuring, maar waar hij veel moeite mee had om zadelmak te krijgen. Omdat het rijden van die jonge paarden best goed ging, vroeg hij of ik het wilde proberen met Sister. Ze is namelijk best een pittige tante, een typische rillerige merrie.”

De tijd nemen

Zodoende is Sister dus bij Juliette op stal gekomen, en is ze samen met een stalgenoot met haar aan de slag gegaan. “We hebben het heel rustig aangepakt, met telkens in ons achterhoofd dat elke stap mooi meegenomen was. Ik denk dat we een maand lang hebben gedaan over het introduceren van de singel, waarna we pas de overstap maakten naar het zadel. Uiteindelijk ging het super goed en ben ik erop gaan zitten.”

“Toen ik een van de eerste keer aandraafde schoof ze meteen haar achterhand onder de massa. Dat gevoel was echt gaaf. Ik dacht: ‘Wauw, dit is hem’. Ze draafde zó mooi weg! Al is ze nog steeds geen gemakkelijke hoor. Poetsen vindt ze bijvoorbeeld absoluut niet leuk en dat laat ze duidelijk merken. Maar onder het zadel is ze geweldig, ik rijd er zo mee weg en heb dan het gevoel dat we alles aankunnen.”

Hippiade

De twee stonden op de reservelijst voor de regiokampioenschappen, en werden doordat er een uitvaller was afgevaardigd. “We reden toen best een fijne proef, waarmee we als zesde eindigden en op het nippertje door mochten naar de Hippiade. Het was onwijs gaaf om daar te rijden en met onze score van 62% was ik dik tevreden. Ik weet dat we beter kunnen, maar met alle spannende dingen en de hele entourage, klaag ik zeker niet! Ze is natuurlijk nog hartstikke groen.”

Verschillen

Guusje is een tuigpaard, Sister is een dressuurpaard. “Dat is een groot verschil met rijden, maar ik merk ook een groot verschil in de dressuurring. Met Guus rijd ik vaak een stuk minder punten dan met Sister en moet ik veel meer knokken voor mijn plekje. Met Sister is het allemaal veel minder bevestigd, en toch gaat het makkelijker dan met Guus. Dat voelt soms best oneerlijk, maar het is nu wel leuk om na al die jaren met Guus ook eens aan de andere kant te kunnen staan.”

Toekomst

First Sister is het laatste fokproduct van de stermerrie Regal Red Ruby van de heer Teunissen. “Hij wil dit paard heel graag zelf houden, en dat ze hoog in de sport komt. Dat is precies wat mij ook heel leuk lijkt, dus dat is een hele goede match, haha!”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Amber van Ravenswaay