Afbeelding

Zyna Debougnoux: “Op wedstrijd met ervaren en onervaren paard”

Sport

De dertienjarige Zyna Debougnoux woont op een pensionstal. De paardensport is haar dus met de paplepel ingegoten. Ze begon met een Shetlander, die later plaats maakte voor de B-pony Mandarin. Met haar werd ze maarliefst vier keer Limburgs kampioen, in de B, L1, L2 en M1.

Advertisement

Toen Zyna te groot werd, maakte ze al snel de overstap naar de paarden. “Ik ging uiteindelijk de zesjarige Kanjer (v. Johnson) rijden. Hem rijd ik nu ongeveer twee jaar, en ik breng hem uit in de B”, vertelt Zyna.

Groen

In het begin ging het niet altijd soepel. “We waren beide jong en Kanjer kon nogal eens gekke sprongen maken. Dat was niet altijd handig, haha. Maar we hebben de afgelopen twee jaar hard gewerkt en we zijn veel meer een combinatie geworden. Hij wordt steeds braver, dus dat was fijn.”

Ook het debuut ging niet meteen perfect. “Op ander terrein vindt hij het nog erg spannend, dat is logisch natuurlijk.” Als we Zyna vragen hoe ze Kanjer omschrijft, antwoordt ze: “vrolijk, energiek en een kwajong soms. Hij kan soms wel een beetje stout zijn en als hij dingen spannend vindt is dat niet na twee keer weer over. Hij kan daardoor dingen heel lang spannend blijven vinden.”

(On)ervaren

Naast Kanjer rijdt Zyna ook Athina, het oude Grand Prix paard van haar moeder. “Met haar rijd ik nu L1. Het is een fijne combinatie, die twee. Kanjer is nog vrij groen, dus het is heel fijn om daarnaast ook een ervaren paard mee te kunnen nemen. Daar kan ik veel van leren, en dat doorgeven aan Kanjer. Mijn ultieme doel is om internationaal te starten, en daar wil ik hard voor werken!”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Privebezit