Afbeelding

Buitenrijden met Tom Verhoeven en Jill Huijbregts: “Variatie belangrijk voor een paard”

Dressuur Buitenrijden Opvallend

Vanaf de poort van Next Level Stables de weg over en je bevindt je direct op het zandpad richting het bos. Perfect om na een training lekker uit te stappen, om ter ontspanning een paar uur het bos in te gaan of als onderdeel van de training. 

Advertisement

Voor Tom Verhoeven en Jill Huijbregts is dit bijna dagelijkse kost. We spraken met hen over trainen, hun bedrijven, sportieve ambities en dromen, maar ook over de keerzijde van de paardensport, met name over het dierenwelzijn.

Jill Huijbregts en Tom Verhoeven

Sinds april staat Jill Huijbregts met haar paarden bij Tom Verhoevens op stal bij Next Level Stables in Asten. Dit bevalt beide partijen erg goed. “Ik had destijds een oproepje op mijn socials gezet”, vertelt Jill, “met de vraag of iemand misschien een fijne stal voor me wist.”

“Waar ik voorheen stond, huurde ik een hele stalgang en moest ik alles zelf doen. Ik wilde graag wat kleiners, zodat ik ook tijd overhoud om mijn bedrijf, Team By Jill, verder uit te breiden. Tom stuurde me een berichtje of ik niet bij hem op stal wilde komen. Hij is heel talentvol en leergierig, maar nog jong. Met mijn ervaring vullen we elkaar goed aan en het is heel gezellig. Ik vind het heel leuk om hem te helpen en deel graag mijn filosofie over paardrijden met hem. Bovendien heb ik hier de beste trainingsmogelijkheden die ik ooit heb gehad. Plus, je rijdt zo naar buiten.” 

“Jill heeft natuurlijk heel veel ervaring”, vult Tom aan. “Zowel in het rijden op Grand Prix-niveau en het management, alsook in het rijden van internationale wedstrijden. Ze is als een soort coach voor me. We helpen elkaar en trainen vaak samen. We zijn dan elkaars spiegel. Het motiveert heel erg om op deze manier met elkaar op te trekken. En onze moeders zijn er natuurlijk ook heel veel, dat is ook gezellig”, lacht Tom.

Afkeer paardensport

Terwijl we het lange zandpad afstappen richting De Grote Peel, met uitzicht op de groene omgeving rondom Next Level Stables, vertelt Jill over een moeilijke periode waarin ze zowel haar toppaard Eventz Zamacho Z (v. Rousseau) moest laten gaan en in het jaar erop heel onverwachts haar jonge talent Nicci Noir (v. Franklin). Iets wat haar nog steeds emotioneel raakt en wat haar visie op de paardensport heeft beïnvloed. 

“Ik was er even helemaal klaar mee om eerlijk te zijn. Voorheen wilde ik er altijd ‘graag bij horen’, mee kunnen draaien met de top. Dat heb ik niet meer. Ik wil ook voorlopig geen nieuw paard meer. Door het hele gedoe met Nicci heb ik een hele nare kant van de paardensport gezien, waarin een paard puur wordt gezien als een middel om geld mee te verdienen.”

“Niks paardenwelzijn. Dat staat lijnrecht tegenover hoe ik met mijn paarden wil omgaan. Ook vind ik het soms heel confronterend om te zien hoe sommige mensen rijden en tekeer kunnen gaan op hun paard. Dat kan echt niet meer! Zo ga je niet met paarden om. Zeker niet in de tijd waarin we nu leven.”


Online platform

Via haar online platform Team By Jill wil ze haar visie uitdragen over hoe het beter kan. Hoe we op een paardvriendelijkere en positieve manier met onze paarden kunnen omgaan. 

“Met lesgeven merk ik dat het lastiger is om iemand bij te schaven dan wanneer je dat doet via online trainingen. In een fysieke les voelt men zich toch sneller aangevallen en zodra iemand in de verdediging schiet, staat diegene al niet meer heel erg open voor verandering.”

“Online merk ik dat je een bepaalde visie beter kunt overbrengen. Misschien juist omdat het minder op de persoon af is. Je kunt met lesgeven bijvoorbeeld moeilijker zeggen: ‘Houd eens op met dat constant aan de mond vasthouden.’ Dan is iemand al heel snel beledigd. Van de hand rijden, is echter zo belangrijk.”

“We zijn het met zijn allen haast normaal gaan vinden om een paard continu aan zijn mond vast te houden. Er wordt ons geleerd dat je niet met waslijntjes mag rijden, want dat is inherent aan geen verbinding hebben. Door het zo te benaderen, zijn we allemaal doorgeslagen in die teugels maar lekker strak houden, terwijl je juist ook eens ‘waslijntjes’ zou moeten kunnen creëren ter controle of het paard op eigen benen loopt. Snap je?”


Ook het op de zit rijden en trainingsfysiologie zijn speerpunten van Jill’s trainingsplatform. “Ik heb een lijst op mijn telefoon staan van allerlei punten met betrekking tot paardrijden die ik zielig vind en dat zijn er nogal wat”, lacht ze.

“Die punten vormen de inspiratie voor trainingsvideo’s en dan moet je denken aan de dingen die we net hebben besproken, maar ook aan het welzijn in de zin van hoe we onze paarden houden. Ik pleit voor meer ruimte en buiten zijn en variatie in de training aanbrengen. Stap eens wat vaker een rondje tussendoor. Of als je een dag veel op de achterhand traint, verleg de dag erna dan eens de focus op zijgangen, of ga naar buiten.”

“Met buitenrijden kun je ook veel trainen. Zo kun je een paard in balans rechtuit leren lopen zonder aanleuning aan een bakrand, maar overgangen en oefeningen als schouderbinnenwaarts zijn buiten ook goed te oefenen. In het bos zijn ook andere mensen en kan ineens een hond voorbij komen, daar kunnen ze mooi aan wennen en leren ze op de ruiter te focussen.”


Paard kunnen zijn

Tom: “Ik vind het vooral heel belangrijk dat paarden echt paard kunnen zijn. Een goede verzorging is uiteraard belangrijk, maar paarden moeten ook lekker naar buiten kunnen. Bij ons komen ze er vier keer per dag uit en ze komen allemaal in de paddock.”

“Variatie in de training is heel belangrijk en dan niet alleen qua invulling, maar ook wat betreft de omgeving. Als je alleen maar in de binnenbak traint, lopen ze altijd tussen die vier muren en daar wordt niemand gelukkig van. We hebben ter afwisseling een mooie buitenbaan, maar het is ook heel goed voor ze om eens lekker het bos in te gaan.”

“Met een galopje over een zandpad maak je de spieren van je paard lekker los en ze worden heerlijk leeg in het hoofd! Vanaf stal rijden we zo dit zandpad op en rijd je dus naar de De Grote Peel of de Strabrechtse heide. Het is echt een prachtige omgeving om te rijden.”

Ambities

Daar waar Tom het enthousiasme en de ambitie van een jonge hond heeft, zijn Jill haar sportieve dromen momenteel wat getemperd. “Ik wil inderdaad echt gaan voor de topsport”, vertelt Tom enthousiast.

“Meerdere paarden in de Grand Prix, dat is mijn droom. Onlangs heb ik met Binoeska (v. Tuschinski) mijn U25-debuut gemaakt en ik heb van mijn investeerder, maar ook van klanten, een aantal hele getalenteerde paarden staan waar ik straks in de subtop mee vooruit kan. Een aantal van de paarden is voor de verkoop en de rest staat er met het oog op de sport. Ik leef momenteel echt mijn droom. Het is hard werken, maar ik ben ontzettend verwend met mijn fijne paarden en met mijn team. Je kunt dit simpelweg niet alleen. Ik ben heel dankbaar voor ze.” 

Waar Jill eerder een vergelijkbare ambitie had, is ze momenteel content met haar drie paarden. “Enzos (v. Tuschinski) loopt Grand Prix. Het is een hele weg om een paard daar te krijgen, maar nog moeilijker is het eigenlijk om ze op dat niveau te houden. Ik merk aan hem bijvoorbeeld dat de vorm met vlagen komt en gaat. Enzos is niet de makkelijkste, hij is heel sensibel. Ik wil vooral dat hij zich fijn voelt bij wat hij moet doen. Er zit geen druk meer op dat we iets moeten bereiken. Dat werkt beter voor ons beide, merk ik.”

“Daarnaast heb ik twee hele fijne zevenjarigen: Kikker (Kick off; v. Numero Uno), ons familiepaard, en Kriss Kross (v. For Gribaldi). Met Kikker vind ik het heel leuk om te laten zien dat het niks uitmaakt of je nu een spring- of dressuurpaard hebt. Het zal me niet verbazen als Kikker, net als Kriss, uiteindelijk alles voor de Grand Prix gaat doen ook al is hij eigenlijk een springpaard. Zolang we maar plezier hebben samen en het niet ten koste van het paard gaat, dat is voor mij het belangrijkste”, besluit Jill stellig.


Jill en Tom reden heerlijk buiten in Noord-Brabant waar je uren door kunt brengen met je paard op de Straberechtse Heide en De Grote Peel. Ben je benieuwd naar de ruiterroutes daar? Check dan eens Buitenrijden.nl en vind de mooiste routes, parkeerplaatsen en mooie stops.

Tekst: Wies Zwanikken | Fotografie: Judith Litjens

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding