Afbeelding

Gratis podcast Paardenprofessionals powered by Hoefslag: ”Hulp vragen is juist moedig”

praktijk

Gisella Bartels en Fenna Elzinga zijn paardenprofessionals. Ze hebben beide een enorme schat aan kennis en leren nog iedere dag bij. Deze kennis willen zij graag delen in de podcast ‘Paardenprofessionals powered by Hoefslag’. Hiermee willen zij een bijdrage leveren aan paardenwelzijn. In deze podcast, die hier in zijn geheel te beluisteren is, spreken zij met Ingeborg Kiès over persoonlijke ontwikkeling en het vragen van hulp voor jezelf.

Advertisement

Tekst: Denise Dekens | Foto’s: Sanne Wiering

Gisella: “Wat mij opvalt is dat we allemaal heel druk zijn met onze paarden. Ruiters willen steeds beter worden, vakinhoudelijk wil iedereen zich ontwikkelen en ik zie ondernemers die hun faciliteiten verbeteren. Dat is heel mooi. Mijn bedrijf bestaat nu 20 jaar en als ik naar mezelf kijk heb ik me er voornamelijk op gericht om me vakinhoudelijk te ontwikkelen en als fysiotherapeut steeds beter te worden. Uiteindelijk kwam ik op een punt dat dat niet meer genoeg was. Ik wilde meer, op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en als ondernemer. Daar ben ik toen in gedoken en dat heeft me best veel gebracht.”
Fenna: “Wat heeft investeren in jezelf jou gebracht?”
G: “Heel veel verschillende dingen en ik ben zeker nog niet klaar. Het heeft veel inzichten gebracht en dat geeft rust. De inzichten helpen mij bij het maken van keuzes, bij het bepalen van strategieën en hoe de omgang is met mijn team. De investering is het dubbel en dwars waard geweest. In de hippische sector is dit nog niet zo gebruikelijk om je op dit vlak te ontwikkelen, maar het is de moeite waard. Ook voor je bedrijf, je klanten en ook voor de paarden.”
F: “Er komt ergens een punt in je leven dat je klem komt te zitten. Ik stak altijd heel energie en tijd in een paard. Op een gegeven moment verloor ik de energie. Ik was moe en wist niet meer welke kant ik op wilde. Aan jezelf werken klonk eng.”


G: “Veranderingen zijn ook vaak spannend.”
F: “Het is een proces. Er worden soms zaadjes gepland door iets wat je uit een gesprek haalt, leest in een boek of hoort in een podcast. Zo hebben we alle afleveringen van Psychologie voor succes geluisterd. Er werd een proces in gang gezet, wat spannend en confronterend is, maar ook veel gebracht heeft. Je doet het zelf, maar niet alleen. Dan kom ik bij onze gast Ingeborg Kiès. Wil je jezelf voorstellen.”
Ingeborg: “Ik ben in mijn praktijk werkzaam als coach, trainer en therapeut. Mensen komen bij mij als ze iets willen leren communicatie, leiderschap, management en noem maar op. Ik begeleid groepen, individuen en teams.”
F: “Ik spreek jou nu zo’n twee jaar en dat contact heeft me veel gebracht. Het is fijn om iemand naast of achter je te hebben en een hulplijn hebt als je vast zit.”
I: “Een coach kan een steuntje in de rug zijn, duidelijkheid scheppen, maar je ook spreekwoordelijk een trap onder de billen kan geven en je uit je eigen blinde vlek haalt. We horen, zien en voelen alleen wat we willen, maar dan sluit je je dus af en gaat je lijf tegenstribbelen.”


F: “Gisella, jij hebt ook ervaring met een bedrijfscoach?”
G: “Ja klopt. In 2016 was ik zoekende hoe ik mijn bedrijf het beste kon combineren met mijn gezin. Ik wilde namelijk alles heel goed doen. Ik ben in zee gegaan met een bedrijfscoach en had verwacht hij mij antwoorden zou geven, maar zo was het niet. Als je inzichten, handvatten, vaardigheden en kennis ontwikkelt kun je zelf beter reageren en anticiperen en dus grip krijgen. Hij stelde me vooral heel veel vragen. Hij heeft niets bepaald, maar door de inzichten die ik kreeg kon ik zelf verder. Je staat er niet alleen voor en het is fijn om een frisse blik te krijgen van iemand die niet dicht bij je staat.”
F: “Veel mensen komen op een punt dat ze hun bedrijf willen verbeteren.”
I: “Het kan ook zijn dat het te goed, te hard gaat, waardoor je vastloopt. Daar waar een vraag opborrelt val je vaak terug op jezelf en vraag je geen hulp. Je kunt het zelf wel. Als je voorbij die innerlijke overtuiging gaat, dan kom je in een ander veld terecht. Daar waar je kwetsbaarheid toont en om hulp vraagt.”


G: “Het is gek eigenlijk dat het zo moeilijk is om hulp te vragen voor jezelf als je ergens niet uitkomt. Dat zou eigenlijk normaal moeten zijn.”
I: “Dat is absoluut waar. Als je over de drempel stapt en hulp vraagt, dan ben je al op 80% van de oplossing. We zijn heel goed in onszelf dingen niet gunnen of geven in combinatie met schuld, schaamte en angst. Als ik kwetsbaarheid toon dan zitten daar consequenties aan vast en die doen zeer. Het is veel makkelijker om dat voor je uit te schuiven en aan te modderen. Eigenlijk zou je al hulp op voorhand moeten vragen als je ergens mee gaat beginnen. Dat is veel efficiënter en effectiever. Toch ligt er nog steeds een soort schaamtedeken over hulp vragen. Dat terwijl hulp vragen juist moedig is.”


F: “In de hippische sector staat het paard centraal in alles wat we doen. We hebben passie voor de paardensport en het paard is onze focus.”
I: “Ja, maar dat staat ook buiten jezelf. Het brengt je weg van de verantwoordelijkheid die je in je eigen leven hoort vast te pakken. Er zijn mensen die zich daar bewust van zijn, maar er zijn ook mensen die dat helemaal niet zijn. We hebben een bovenlaag en onderlaag, een buitenkant en binnenkant. Met welk deel maak je contact met een ander. We kunnen er heel goed uitblijven met z’n allen, bijvoorbeeld door ‘goed’ te antwoorden als iemand vraagt hoe het gaat. Totdat iemand het lef heeft om te zeggen dat het juist niet goed gaat. Hoe fijn is het dan als er iemand met je meekijkt?”
G: “We hadden het net over de drempel en schaamte voelen om hulp te vragen, maar het is ook spannend als je je realiseert dat je aan jezelf moet gaan werken. Dat je dan naar binnen moet gaan kijken, waar je eigenlijk niet aan wilt, want dat wordt lastig, emotioneel en confronterend. Dat kan ook een drempel zijn.”

Gisella en Fenna

Gisella Bartels is dierenfysiotherapeut en chiropractor voor (top)sportpaarden. Haar bedrijf Bartels Horse & Health Instituut verzorgt een opleiding tot sportmasseur voor paarden en cursussen over onder andere voeding, anatomie en biomechanica. Haar online cursus FIT TO COMPETE gaat over het gezond houden van sportpaarden. Ze studeerde tevens Bedrijfskunde. Fenna Elzinga is eigenaar van Lelymare Horses. Een multidisciplinair centrum dat zich richt op de revalidatie en preventie van blessures. Ook jonge paarden kunnen opgroeien bij Lelymare en doen dat in kuddes van verschillende leeftijden. Fenna heeft organisatiekunde gestudeerd, is aquatrainer-specialist en sportmasseur voor paarden.

Afbeelding