Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Peter de Boer over het gebruik van hulpteugels: “Alleen maar nadelen”

Instructie HS Masterclas juni 2022

Peter de Boer is Grand Prix ruiter en heeft zijn eigen trainings- en handelsstal Virtual Zone Horses. Hij is principieel tegen het gebruik van hulpteugels, met name de slofteugel.

Advertisement

Slofteugel

“Vooral de slofteugel is niet gemaakt voor amateurs en zelfs veel professionals hebben moeite om er op de juiste manier mee te rijden.”

Elastieken

“Voor een beginnende ruiter die nog niet onafhankelijk kan zitten, kunnen elastieken nuttig zijn, bijvoorbeeld tijdelijk in plaats van de teugels. Daarmee houd je het contact met de mond zacht. Maar verder zie ik alleen maar nadelen. Alle hulpteugels hebben een hefboomwerking, behalve een vaste bijzetteugel waar geen rek inzit. 

Ik denk dat veel mensen zwaar onderschatten hoe enorm de kracht is, die op de kaken van het paard komt door die hefboomwerking. Daarom moet je er heel secuur mee om kunnen gaan en dat is echt veel lastiger dan de meesten denken. Ik gebruik ze in ieder geval nooit.”

Hoefslag Masterclass on Tour

Peter de Boer is een van de panelleden tijdens de Hoefslag Masterclas on Tour op vrijdagavond 3 juni in Deurne. Deze avond heeft als thema van ‘achteren naar voren rijden’ onder leiding van Jean Bemelmans. In hoeverre hulpteugels een (no) go zijn als je van achteren naar voren wilt rijden, komt zonder twijfel aan bod. We weten alvast hoe Peter er over denkt ....

Dit artikel is ook in Hoefslag Magazine verschenen en online alleen te lezen voor abonnees.