Remy Bastings - Hennessy
NK Dressuur 2020
© DigiShots
Remy Bastings - Hennessy NK Dressuur 2020 © DigiShots DigiShots

Hennessy wordt met de tijd beter en beter

Fokkerij

Hennessy (de Niro x Jazz x Ulft) doet denken aan de cognac met dezelfde merknaam. De kenner weet het: met de tijd wordt deze cognac beter en beter. Een kwestie van rijpen op de juiste manier. In dit artikel het verhaal van een hengst die in zijn leven al veel besproken werd, al was dat niet op de manier waarop de meeste hengsten worden besproken. 

Advertisement

Boer zoekt vrouw

Iedereen die Hennessy zegt, zegt Boer Steffi van het bekende TV-programma Boer zoekt vrouw. Door het bekende en populaire datingprogramma werden de spotlights in ene keer op Steffi Verhagen geprojecteerd én daarmee ook op haar paarden. En Hennessy was in de periode van dat programma, één van de paarden waar Steffi met recht trots op was (en is).

Hennessy, de afstamming

Hennessy is geboren op 20 april 2012. Met topverervers De Niro, Jazz en Ulft in de pedigree, beloofde hij al jong kwaliteiten als dressuurpaard te hebben. De Niro en Jazz zijn bekend als Grand Prix-paarden in de dressuur, die bovendien jarenlang bovenaan stonden in de WBFSH-ranking voor dressuurpaarden. Jazz is wellicht de best fokkende dressuurhengst van het KWPN ooit. En De Niro heeft een soortgelijke status in de Duitse fokkerij.

Silhouette

De moeder van Hennessy is Silhouette (Jazz x Ulft). Deze vosmerrie uit 1999 is elite en preferent en kreeg bij de merrietest een 8 voor haar galop. Uit de grootmoeder van Hennessy komt ook de AES-gekeurde hengst Ragtime, die op lichte tourniveau in de sport werd uitgebracht.

Stokmaat

De hengst heeft een stokmaat van 1.70 meter. Dezelfde maat als zijn vader De Niro. Zijn moeder Silhouette heeft een stokmaat van 1.69 meter. 

Steffi Verhagen

Op de dag dat hij geboren was, wekte Hennessy al de interesse van Steffi Verhagen. “Mijn ouders Jan en Wilma kregen een tip van de dierenarts”, zei Steffi Verhagen tegen Hoefslag. De familie Verhagen ging kijken bij fokker Van Ploegmakers uit Bavel.

Deel van de familie

“Het veulen was nog nat en in het donker leek het een mooie zwarte De Niro. We zijn er meteen naartoe gegaan. Zelfs mijn moeder vond het een mooi veulen, en dat zegt wel wat. We vertelden VDL-Stud hierover en die stapte direct mee in. Uiteindelijk is de hengst een deel van onze familie geworden. Hij is slim en heeft een super fijn karakter. Ik denk niet dat ik ooit zo’n bijzonder paard heb gehad. Het zou mooi zijn als Hennessy later zijn pensioen bij ons kan doorbrengen.”

KWPN-gekeurd

Hennessy maakte de verwachtingen waar. Hij groeide voorspoedig op en werd in Den Bosch aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Hij liep in 2015 - als driejarige- mee in het voorjaarsonderzoek en werd met 82 punten ingeschreven. De toen 3-jarige hengst scoorde top voor de galoppade, souplesse, balans en houding. Voor de aanleg als dressuurpaard kreeg Hennessy een 8,5 en de stap en draf scoorden een 8. Het complete verslag is terug te lezen op de website van het KWPN. 


Met Ashley Langevoort -  Presentatie Jaargang 2015 Dressuur KWPN Hengstenkeuring 2016 © DigiShots 


Met Vai Bruntink - KWPN Hengstencompetitie 2016 © DigiShots 


Met Remy Bastings -  NK Dressuur 2020 © DigiShots 


Remy Bastings - Foto: Karin de Haan

De ruiters van Hennessy

In de beginjaren werd de hengst gereden door Ashley Langevoort. Zij presenteerde Hennessy ondermeer tijdens de presentatie van de nieuwe jaargang. De hengst was toen vier jaar oud. Daarna nam Vai Bruntink de teugels over en reed met hem de hengstencompetitie. Eigenaresse Steffi Verhagen was in die tijd op zoek was naar een ruiter in de buurt, omdat ze het sperma van Hennessy zelf wilde vangen. Daarop werd Hennessy tijdelijk gereden door Kim Koolen. Daarna werd Remy Bastings de ruiter van Hennessy. Hij bleek een enorme klik te hebben met de hengst en won vrijwel alles waar hij aan de start verscheen tot en met lichte tour niveau. 


Hennessy en zijn nieuwe amazone Anne-Mette Strandby - Foto: Helgstrand Dressage

Helgstrand 

Desalniettemin sloeg het nieuws dat de hengst niet meer bij Bastings in training stond in als een bom. Al snel bleek dat Hennessy verhuisd was naar de stallen van Andreas Helgstrand in Denemarken. Om verder op te leiden met als uiteindelijk doel verkoop. Verhagen kwam in contact met Helgstrand via het TV-programma ‘Onze boerderij in Europa’.

Anne-Mette Strandby

Hennessy’s nieuwe amazone wordt de Deense Anne-Mette Strandby. De combinatie heeft nog weinig wedstrijden gereden, dit als gevolg van het afgelasten van wedstrijden door corona. Verhagen vertelt aan Hoefslag dat ze inmiddels meerder keren naar Helgstrand is afgereisd en een heel goed gevoel heeft bij het management, de training en de uiteindelijke verkoop van Hennessy.


Maddox Mart KWPN Hengstenkeuring 2020 © DigiShots 


Maddox Mart KWPN Zadelpresentatie 2020 © DigiShots 

Tom Verhoeven nieuwe ruiter Hennessy

Begin december 2021 werd bekend dat Helgstrand Hennessy verkocht had voor de eigenaren. Zijn nieuwe ruiter wordt Tom Verhoeven van Next Level Stables. De hengst komt dus weer terug naar Nederland en zal vanuit Assen worden ingezet voor sport en fokkerij. 

Maddox Mart

Hennessy heeft al de nodige nakomelingen op de wereld gezet. Waaronder de hengst Maddox Mart (uit Fanirma van Bordeaux). Deze KWPN, Oldenburg en Westfalen gekeurde hengst is in 2020 door Steffi Verhagen verkocht aan Matthias Alexander Rath, de ruiter die ook Totilas onder zijn hoede had, nadat hij voor een vermogen was verkocht aan Paul Schöckemöhle.

Andere nakomelingen

Voorbeelden van andere nakomelingen van Hennessy zijn:

Nirvana BMH - kampioen CK Drenthe
Matisse - kampioen dressuurveulens KWPN-NA
Mara BKO - kampioen dressuurveulens Tolbert
Meliek H - kampioen hengstveulens Harich
La Nadinda Altna - reservekampioen dressuurveulens CK Zuid-Holland
Latanya VDL - 3de kampioenskeuring dressuurveulens CK Friesland
Lord Hennessy B - reservekampioen dressuurveulens CK Friesland
Madorijke – 3e kampioenskeuring NMK
Maxima van Kluizerheide – Reserve Kampioen 4 t/m 7 jarige CK Brabant
Locomotion – DSP gekeurd
Hades von Seeder – ESHB gekeurd
Massey ferguson ren – AES gekeurd
Happy Nirvana BMH – NRPS gekeurd

Bronnen: KWPN, Verhagen Horses, VDL-Stud, Horsetelex, Hoefslag

Ashley Langevoort - Hennessy
Presentatie Jaargang 2015 Dressuur
KWPN Hengstenkeuring 2016
© DigiShots
Maddox Mart
KWPN Hengstenkeuring 2020
© DigiShots
Maddox Mart
KWPN Zadelpresentatie 2020
© DigiShots
Remy Bastings - Hennessy
NK Dressuur 2020
© DigiShots
Hennessy en Remy Bastings
Vai Bruntink - Hennessy
KWPN Hengstencompetitie 2016
© DigiShots