Afbeelding

Belgisch selectietraject voor WK jonge dressuurpaarden gewijzigd

Fokkerij
Advertisement
De Belgische Nationale Dressuurcommissie voor een nieuwe invulling gekozen voor het selectietraject richting het WK voor Jonge Dressuurpaarden. Dat is gebeurd in samenspraak met de stamboeken. De selectie richting het WK in Ermelo verloopt dit jaar over drie sessies.

Jury

Tijdens de eerste sessie stellen Belgische ruiters zich voor aan een jury. Deze is samengesteld uit twee buitenlandse juryleden, namelijk de heren Engel en Collard, en een Belgisch FEI jurylid. De geselecteerde combinaties stromen door naar de tweede ronde waarin zij eveneens gekeurd worden door een internationaal jurypanel. Voor selectiesessie 1 en 2 hoeft de ruiter geen basis of competitieve licentie te hebben.

Finaleproef

In de laatste selectie rijden de combinaties de FEI finaleproef. Een jury geleid door Ulf Möller (Duitsland) en Christof Umbach (Luxemburg) beoordeelt de combinaties. Hier zal bepaald worden welke paarden naar het WK in Ermelo gaan. Belgisch gefokte paarden, dit wil zeggen paarden met een Belgisch levensnummer (UELN) krijgen voorrang. Als deze paarden niet voldoen, kan er opgevuld worden met niet Belgisch gefokte paarden. Dit systeem blijft in werking tot 2023. Daarna wordt ernaar gestreefd enkel Belgische gefokte paarden af te vaardigen naar het Wereldkampioenschap.

Planning

Sessie 1 van de selectie: 25/26 mei 2019 in ‘de Cavalerie te Heist-op-den-Berg Sessie 2 van de selectie: 15/16 juni 2019 in ‘La Chevalerie’ te Sint-Genesius-Rode Finale sessie: 29 juni 2019 in ‘QC Stables’ te Sint-Niklaas De selectie staat open voor alle jonge paarden (zowel Belgisch geregistreerd als buitenlands) met een leeftijd van 5, 6 of 7 jaar. Het volledige reglement voor de selectie is terug te vinden op de website van de KBRSF. Foto: Digishots (J2L Lamborghini (v Bon Bravour), finaliste uit 2018)