Hans Peter Minderhoud - Glock's Romanov
ICNN Drachten 2014
© DigiShots
Hans Peter Minderhoud - Glock's Romanov ICNN Drachten 2014 © DigiShots

Glock’s Romanov overleden

Fokkerij
Advertisement
Hans Peter Minderhoud heeft afscheid moeten nemen van zijn voormalige toppaard Glock’s Romanov (v Rohdiamant). De hengst werd twintig jaar. Minderhoud bleef tot het laatste moment bij Romanov, laat het Glock Horse Performance Center weten.  ”Het is onwaarschijnlijk verdrietig en tegelijkertijd weet je dat dit de juiste beslissing is”, aldus Minderhoud.

Tweede op het NK

De hengst werd opgeleid door Andreas Helgstrand, waarna Sune Hansen de teugels overnam. Edward Gal kreeg, toen nog, Blue Hors Romanov in 2011 onder het zadel. In de daarop volgende jaren behaalden ze een aantal mooie resultaten. Zo werden ze op het NK tweede in zowel de Grand Prix als de Special, maar omdat Gal beide proeven met Undercover won, ging hij met Romanov niet van start in de Kür. Ook kwam Gal met Romanov aan de start van de Wereldbekerwedstrijd in Amsterdam in 2013. In dat jaar kocht Glock, de Oostenrijkse sponsor van Edward Gal en Hans Peter Minderhoud, de bruine hengst en werd hij omgedoopt tot Glock’s Romanov.

EK Herning

In datzelfde jaar nam Hans Peter Minderhoud de teugels over. Hij maakte met de bruine hengst deel uit van het Nederlandse team dat van start ging op het EK in het Deense Herning. Daar wonnen ze een zilveren teammedaille. Individueel eindigde de combinatie op de 13e plaats. Minderhoud reed ook verschillende wereldbekerwedstrijden met Romanov, zoals die in Londen, Stockholm, Odense en Salzburg. “Romanov was een heel speciaal paard”, laat Minderhoud via Glock weten. “Het was fantastisch om hem te rijden. Hij had een geweldig karakter. Hoewel hij een echte hengst was, zat hij meteen in je hart. Hij is vredig ingeslapen end at is een troost voor ons allemaal.”

Golden Oldies

In het Hoefslag Jaarboek kregen de ‘Golden Oldies’ van Glock uitgebreid aandacht.  Minderhoud vertelt onder meer de reden van het pensioen van Romanov. “Hij had last van hoornscheuren in de hoeven en herstelde daar langzaam van. Het probleem bleef maar doorkabbelen. Op een gegeven moment hebben we besloten hem niet meer op te trainen en hem happy te laten zijn in zijn eigen wei.” Romanov heeft ook een flinke stempel gedrukt op de fokkerij. Hij werd reserve-kampioen van de Oldenburger hengstenkeuring en hij werd uitgeroepen tot VTV dressuurhengst van het jaar in 2008. Zijn zoon Honnerups Driver werd Wereldkampioen op het WK voor Jonge Dressuurpaarden in 2009. Een andere bekende zoon is Skovens Rafael, die vorig jaar werd uitgeroepen tot DWB hengst van het jaar. Bron: Hoefslag Foto: Digishots