Afbeelding

Succesvolle Tuigpaardendag Ermelo

Fokkerij
Advertisement
In de prachtige Amalia-hal op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo vond gisteren de eerste Ermelose Tuigpaardendag plaats. De vroegere UTV gold als voorbeeld. En het had er zeker wat van weg, veel publiek op de tribunes en veel mensen die buiten rondscharrelden zoals op de UTV ook het geval was maar natuurlijk wel minder massaal dan destijds toen de veemarkthallen tot in de nok toe gevuld waren. Maar het was mooi. Er was sfeer en er waren nieuwelingen, de destijds zo kenmerkende rubriek van de UTV. Er waren er tien. Het betrof overigens geen officiële rubriek want de paarden kregen geen winstpunten zodat ze de status nieuweling behouden. Naast de nieuwelingenrubriek waren de hengstencompetitie en de fokmerrierubriek belangrijke onderdelen op deze dag.

Nieuwelingen

De nieuwelingenrubriek werd in twee groepen verreden. Na voorselectie kregen vijf nieuwelingen een uiToenodiging voor de finale later op de avond. Eén combinatie kwam in de finale in de problemen en moest afhaken. Zoals in de voorronde al duidelijk werd zou de driejarige hengst Grandioos (Atleet x Orona keur pref van Jochem) van en met fokker Anton Epskamp uit Hoevelaken een heel eind kunnen komen. En dat klopte, hij kwam het verst, het goud was voor Grandioos. Anton Epskamp brengt altijd eigen fokproducten uit maar een nieuwelingenklasse won hij nog nooit. Zijn vos Grandioos heeft heel veel tact van lopen en showde zich met veel dans, veel allure en een heel groot zweefmoment. Er ging kracht uit van de grote slagen die de vos maakte. Grandioos heeft een mooie ronde bovenhals belijning en komt perfect terug in het front. Zijn hals is weliswaar niet zo lang maar hij zet hem er helemaal op. En hij heeft temperament. Epskamp: "Ja, dat verraste mij in de eerste omloop wel een beetje, hij liet zich nogal gelden doordat het publiek zo tekeer ging. Maar hij is super braaf. Ik rijd thuis overal rond met hem. Denk dat ik in de finale de kinketting een gaatje strakker doe,€ vertelt Epskamp na de eerste presentatie. Epskamp bracht Grandioos dit voorjaar voor de op KWPN hengstenkeuring maar het bleef bij de eerste bezichtiging. Harry van Middelaar werd tweede met de driejarige Bakboord HBC-zoon George van de HBC-Stal. Een aansprekende elegante vos met een nette en foutloze verrichting. Nico Calis werd derde met de driejarige Patijn-zoon Gorbatsjov Armani van de fam. Erhard uit Haarlem. Een grootgelijnde chique bruine met veel hals die ook groot en ruim bewoog. De vierde geplaatste werd ook voorgebracht op de hengstenkeuring en haalde de tweede bezichtiging. Dat was driejarige Graaf Cellie (Bocellie x Watella ster van Nando) van f/g. V.O.F. Stal van de Brake met Bep van de Brake. De donkerbruine Graaf Cellie heeft een mooi slag van lopen en showde zich heel gedragen in een mooie balans. Met zijn vierde plek kwam hij toch wat zuinig weg.

Hengstencompetitie

Voor hengstencompetitie stond de vierde wedstrijd op het programma. Dit keer waren er vier deelnemers omdat Huckriede, de rijder van Eebert, in Engeland was. De jury nodigoede drie van de vier combinatie uit om over te rijden en dat leverde nog wel een verandering op. Niet wat betreft de koppositie, die bleef voor Fantijn (v.Patijn) van gebr. Van Manen met Robbie van Dijk. Fantijn gaat vanaf de eerste pas direct zitten en neemt dan meteen een heel pronkende houding aan. De hengst komt perfect terug in het front. Door zijn geweldig expressieve en hooggrijpende voorbeengebruik en zijn enorme looplust maakt het totaalbeeld veel indruk. Bij herkansing steeg Dylano (v.Plain's Liberator) van M.C. de Groot/Black Horse B.V. met Mark de Groot een plaatsje en dat had hij ook verdiend. De uiterst chique Dylano ging namelijk steeds beter en ruimer. Ook hij heeft een hoog grijpend expressief voorbeengebruik en was er achter goed bij. Hij kwam dicht in de buurt van de winnaar. Plaats drie ging naar Delviro HBC (v.Vulcano) van de HBC-Stal met Harry van Middelaar. Delviro begon zeker heel best. Super mooi in het front en scherp van beweging. Maar het venijn zat in de staart voor Delviro, de zwarte hengst moest water bij de wijn doen. De elegante Fabuleus (v.Unieko) van gebr. Van Manen werd vierde in handen van Thomas van der Weiden. Fantijn voert nu de hengsten competitie aan maar de finale aanstaande woensdag tijdens NIC Assen zal beslissend zijn.

Elegant

Topsportmerrie 2014 Elegant (v.Waldemar) was in handen van haar baas Cor van Dijk vandaag ook weer de beste. De merrie showde zich weer met grote, sterke slagen en maakte zich voornaam hoewel ze wel wat moeite had met de wendingen die zich in een hal nu eenmaal nogal snel opvolgen. Ze is dragend en dat zal nu zo langzamerhand ook mee gaan spelen. Over vijf maanden verwacht ze een veulen van Fantijn. Castilla BH (v. Plain's Liberator) van Black Horse B.V. met Berry van der Genugten werd tweede. Op de Nationale Tuigpaardendag was ze derde in de Finale der Nationale. Ook nu was haar show weer elegant, gedragen en verfijnd in alles. Marc Rook moest bij herkansing zijn voorlopige tweede plaats ruilen met Castilla en werd derde met Enziedancy (v.Torino) van P. Rook. De elegante vos begon zeker goed maar na het hand veranderen had ze er moeite mee om de wedstrijd tot op het laatst in de juiste balans te volbrengen.

Huldiging Paard van het Jaar 2014

Aan het eind van de avond werden ereklasse winnaar Napoleon, rijder Johan Borkent, geregistreerde Jack Verdonk en fokker Gerrit Dijk uit Opende gehuldigd. Napoleon was op de Nationale Tuigpaardendag verkozen tot Paard van het Jaar. Hij loopt dit jaar voor het eerst in de nationale ereklasse na een paar jaar niet te zijn uitgebracht. Zijn spectaculaire come-back in handen van Borkent bezorgoede hem deze titel. Dit jaar schreef de altijd bruisende vos diverse ereklasse overwinningen op zijn naam maar het hoogtepunt zal ongetwijfeld het Nationaal Kampioenschap ereklasse in Opmeer zijn geweest. Door familie omoestandigheden kon Johan Borkent niet aanwezig zijn op de Nationale Tuigpaardendag met Napoleon en daarom vond nu de huldigingsceremonie plaats. Mintsje de Boer kwam, gezeten op een fries paard, bij deze ceremonie het Wilhelmus ten gehore brengen en zij zorgoede daarmee voor een indrukwekkend moment. Gerrit Dijk fokte de Blokland Shales-zoon Napoleon uit Oranda (v.Hovenier). Daarvoor komt de Donau-dochter Kolinka. KWPN