Hans-Peter Minderhoud en My Toto
Hans-Peter Minderhoud en My Toto Arnd Bronkhorst

WK Jonge Dressuurpaarden | Hans-Peter Minderhoud en My Toto wereldkampioen zesjarigen

Dressuur WK Jonge Dressuurpaarden

Wat een waanzinnig spannende finale om de eremedailles op het wereldkampioenschap zesjarige dressuurpaarden! Als allereerste starter kwam Hans-Peter Minderhoud de baan binnen rijden in de stromende regen met My Toto (v. Glock’s Toto Jr.). In de kwalificatie werden ze slechts zeventiende, via de winst in de kleine finale wist de combinatie vandaag het goud in ontvangst te nemen met maar liefst 88,6%!

Advertisement


Hans Peter Minderhoud - My Toto Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2023 © Arnd Bronkhorst

Enorm veel schakelvermogen voor My Toto

De terechte winnaars, Hans-Peter Minderhoud en My Toto wisten direct de aandacht van de juryleden op te eisen. In de kwalificatieproef was het nog niet dé dag van My Toto, maar in de kleine finale op zaterdag was hij er helemaal en won een ticket voor de grote finale met 87,6%. In de finaleproef lieten ze direct een stoere draftour zien waarbij de ruin veel gewicht op kon nemen op het achterbeen. Soms was hij iets wiebelig in de aanleuning en de keertwendingen waren niet hun beste onderdeel, maar dit paard kan met enorm veel gemak schakelen. In de galop liet hij een mooie bergop tendens zien en de galopwissels waren gezet en actief aan de hulp. Na het afgroeten was de ruiter terecht heel erg blij. 


Hans Peter Minderhoud - My Toto Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2023 © Arnd Bronkhorst 

Leonie Richter wint zilver, brons voor Beatrice Hoffrogge

Leonie Richter had twee ijzers in het vuur, maar was met Vitalos FRH (v. Vitalis) het meest succesvol. Deze combinatie kon het Hans-Peter nog moeilijk maken. Dat bleek ook uit de score, met 88,4% won Leonie de zilveren medaille met haar donkerbruine hengst. Ook de derde plaats was voor Duitsland. Beatrice Hoffrogge reed Zuperman OLD (v. Destano) met veel harmonie naar de bronzen medaille met 87,2%. 

Dinja van Liere stuurt Mauro Turfhorst naar een uitstekende vierde plaats

Wat een enorme vakvrouw is Dinja van Liere! Met een volmaakte proef reed ze haar hengst Mauro Turfhorst (v. Zonik) naar een gedeelde vierde plaats met 85,4%. De hengst heeft een prachtige silhouette, maar zou nog iets meer van de hand af mogen. De ervaren amazone liet alle details in de overgangen zien en reed met haar paard prachtige wissels. De wereldkampioen vijfjarigen van vorig jaar, Lyngbjergs St. Paris (v. Blue Hors St. Schufro) en de Deense Victoria E. Vallentin, konden vandaag geen foutloze proef laten zien. Ze begonnen zeer sterk, maar alle drie de wissels waren tegen het been of na-gesprongen. Met de sterke kwaliteiten in de gangen verscheen er toch nog een score van 85,4% op het scorebord. Hiermee deelden Dinja en Victoria de vierde plaats. 

Geschrokken Glock’s Massimo

Hans-Peter Minderhoud had naast My Toto nog een paard gekwalificeerd voor de finale van de zesjarigen. De hengst Glock’s Massimo (v. Glock’s Toto Jr.) liet heel veel voorbeentechniek zien, maar mag wat actiever vanuit de achterhand ondertreden. Tijdens de eerste wissel raakte hij gespannen en bij de laatste wissel ging het mis. De hengst stond stil omdat hij schrok en Hans-Peter had geen ruimte meer om de wissel alsnog te laten zien. De combinatie werd teleurstellend vijftiende met 77,6%. 


Amber Hage met Mercurius ACM - Arnd Bronkhorst

Achtste en negende plek voor Nederland

Voor Nederland kwamen ook Eric Guardia Martinez en Amber Hage de finale binnen rijden. Eric reed de hengst My Vitality (v. Vivaldi) naar een keurige achtste plaats met 80,8%. Amber Hage had stiekem wel gehoopt op een finaleplaats en ze wist het nog waar te maken ook! Met haar Mercurius ACM (v. Dream Boy) reed ze een harmonieuze proef. De hengst mocht met name in de galop nog wat meer gesloten blijven, maar Amber durfde er aan te rijden en liet een stoere laatste drafverruiming zien. Ze werden negende met 80,6%.

Bekijk hier de uitslag. 

Bron: De Hoefslag

Foto’s: Arnd Bronkhorst  

Hans-Peter Minderhoud en My Toto
Hans-Peter Minderhoud en My Toto
Amber Hage met Mercurius ACM