Nicole Hoogduin en Sir Hudson
Nicole Hoogduin en Sir Hudson Kyah MM Fotografie

Subtop I Nicole Hoogduin: “We zijn stiekem al aan het trainen voor de Grand Prix”

Dressuur

Nicole Hoogduin verscheen afgelopen zaterdag en zondag in de wedstrijdring in Velsen-Zuid met VariohippiQue’s Dr. Jones in de Lichte Tour en met VariohippiQue’s Sir Hudson in de Zware Tour. Ze behaalde tweemaal een tweede plaats met Jones en een eerste plaats met Hudson.

Advertisement

Personal record

“Zaterdag was mijn gevoel over de proeven iets minder”, begint Nicole. Met Hudson behaalde ze toen 63,82% en met Jones 62,79%. “Toen dacht ik ook van het had wel beter gekund. Het mocht wel wat actiever en spectaculairder, het was wat te gewoontjes. Daar ben ik toen ook naar beoordeeld. Naderhand heb ik met de juryleden besproken over wat er beter kon. Die verbeteringen heb ik zondag wel laten zien.” Zondag reed ze met Jones naar 66,77% en met Hudson naar 62,78%. “Met Jones heb ik nog nooit zo’n hoog percentage gereden. Dat was wel een personal record voor mij met dit paard”, vertelt de amazone enthousiast.


Nicole Hoogduin en Dr. Jones - Kyah MM Fotografie

Blijven rijden

“Ik merk dat bij Hudson de piaffe en passage beide dagen door de juryleden goed werden beoordeeld. Bij Jones zijn de zijgangen heel goed beoordeeld en daar is hij ook sterk in. Bij Jones zijn alle oefeningen vaak stabiel en correct, maar wat ik met hem vaak heb, is dat hij wat traag wordt. Het is aan mij om dan tijdens de proef te blijven rijden. Dat lukte deze keer heel goed en daar zijn we ook mooi voor beloond. Wel galoppeerde hij een keer aan in de uitgestrekte draf doordat ik een te harde beenhulp gaf met mijn rechterbeen. Ook een keertwending en pirouette gingen niet zo lekker, dat zijn wel dure punten. Dat zijn wel dingen waar we dan nog aan moeten werken.”


 Nicole Hoogduin en Sir Hudson

Power

Jones staat te koop en Nicole is nu ook actief op zoek naar een nieuw plekje voor hem. “Hier en daar zijn er zeker al geïnteresseerden. Maar mocht de verkoop niet snel gaan, dan werken we gewoon verder aan het finetunen van de oefeningen. Zelf wil ik werken aan het behouden van de concentratie, want ik kan nogal snel afgeleid raken in de proef als het niet goed gaat.” Over Hudson heeft ze maar één woord te zeggen: ‘fantastisch’. “Hij heeft zo veel power en energie, alleen het lukt me nog niet om dat te verwerken in de proef. Hij komt de baan in, zet zijn hoofdje en hals erop en gaat ervoor. Hij doet alles wat hij moet doen, alleen vijf tandjes te veel. Hij is zo heet dat je overal terugziet dat hij te veel spanning in de bovenlijn houdt. Hij doet alles wel met z’n oortjes naar voren. De juryleden vonden dat ook leuk om te zien. Een paard in de ring die er veel zin in heeft en de oefeningen beheerst. Maar hij heeft zoveel power. Als we dan uitgestrekte draf doen dan ga ik er als een vlaggetje achteraan. Meneer geeft dan echt alles. Ik moet dan tegen hem zeggen dat gedoseerd moet.” Nicole vindt het ontzettend leuk dat ze twee zulke verschillende paarden rijdt. “Bij Jones moet je eraan rijden en hij geeft het je niet cadeau. Bij Hudson moet het enthousiasme afremmen.”


Nicole Hoogduin en Dr. Jones - Kyah MM Fotografie

Grand Prix

“Jones werd eerst gereden door Jade onder mijn begeleiding. Samen zijn ze tot de Lichte Tour gekomen vanaf de basis. Ze hebben dus veel bereikt, maar we merkten wel dat ze wat ervaring miste op dit niveau. Daarom heb ik samen met mijn instructeur besloten om vanaf dat moment Jones zelf te gaan starten. Het doel is altijd wel geweest om hem te verkopen. Hudson reed ik al en samen zijn we gestart in het ZZ-licht toen ik hem overnam van Valentijn. We zijn toen doorgegaan tot waar we nu zijn. Ik rijd Hudson ook samen met mijn zusje. Zij brengt hem ook af en toe uit op wedstrijd en ze mogen nu ZZ-licht starten. Ik mag met Hudson ondertussen al starten in de Grand Prix, maar daar wachten we nog even mee. We zijn stiekem al aan het trainen voor de Grand Prix. In de training lukt het namelijk om op dat niveau te rijden, maar in de ring gaat hij er voor de volle 100% voor. Dat maakt het soms erg lastig voor mij en we willen in de Grand Prix wel gedoseerd en gecontroleerd kunnen rijden.

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nlis niet toegestaan.

Foto: Kyah MM Fotografie