Valentina Devid en Mendelssohn
Valentina Devid en Mendelssohn Foto: Tyrza van Maanen

Valentina Devid: “Ik had nooit durven dromen dat Bart ooit van mij zou zijn”

Dressuur

Toen Valentina Devid anderhalf jaar geleden de kans kreeg om de zesjarige Mendelssohn (v. Vivaldi) over te nemen, kon ze dit niet aan zich voorbij laten gaan. De combinatie start momenteel op M1-niveau, maar traint thuis al fanatiek verder richting Valentina’s grote doel; de Subtop. 

Advertisement

“Ik kon hem niet laten gaan”

Valentina heeft de ruin nu anderhalf jaar in haar bezit, maar reed hem voor die tijd al voor zijn fokker en voormalig eigenaresse Fenneke De Vries-Dikken van Dressuurstal Seren. “Ik reed destijds meerdere paarden voor Fenneke, dus zo kreeg ik ook Bart, zoals ik hem noem, onder het zadel. Na een tijdje besloot Fenneke hem te koop aan te bieden, maar ik was zo verliefd op hem geworden dat ik hem zelf van haar heb overgenomen. Ik kon hem echt niet zomaar laten gaan”, vertelt Valentina.

Fijn karakter

“Wat mij voornamelijk aansprak, was hoe ontzettend lief Bart als hengst zijnde al was in de omgang met mensen. Ik heb aardig wat heethoofdjes gereden, dus ik vond het geweldig dat hij ook zo braaf was onder het zadel. Hij is fanatiek, werkwillig en verschrikkelijk slim. Hij pakt nieuwe oefeningen heel snel op en doet altijd zijn best om je te begrijpen. Hij wil het graag goed doen en haalt veel plezier uit de trainingen, maar voor een buitenritje draait hij zijn hand ook zeker niet om”, vertelt ze lovend. “Van mensen om ons heen krijg ik altijd complimentjes over zijn uiterlijk. Hij staat een beetje bekend als ‘Barbiepaard’ en ik denk dat hij zelf ook wel door heeft hoe knap hij is. Hij is gek op aandacht en likt je het liefste helemaal af op de poetsplaats, of dat nu gewenst is of niet”, lacht ze.


Foto: Tyrza van Maanen

Potentie

Al sinds ze de ruin in haar bezit heeft, is het Valentina’s doel om zo ver mogelijk met hem te komen in de dressuursport. “Ik had nooit durven dromen dat hij ooit van mij zou zijn, maar nu dat zo is, wil ik zeker proberen zo ver mogelijk te komen. Ik ben heel ambitieus en wil proberen alles eruit te halen wat erin zit. We starten momenteel op M1-niveau, maar we trainen thuis al richting het Z1 en Z2. De eenvoudige wissel zit erop en we zijn rustig bezig met de appuyementen, travers en keertwendingen. Als het aan mij ligt, kunnen we niet snel genoeg door het M heen”, lacht ze. “Ik vind het lastig om een concreet doel te stellen, want ik wil gewoon zo ver mogelijk met hem komen, maar mijn instructrice, Marjolijn Piller–Kniestedt, denkt dat Bart en ik het allebei in ons hebben om het in ieder geval tot de Subtop te schoppen. Stiekem is dat dus ook wel waar ik van droom”, vertelt ze. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Tyrza van Maanen

Afbeelding