Dinja van Liere (NED) - Hermes N.O.P.
Jumping Amsterdam 2023
© DigiShots
Dinja van Liere (NED) - Hermes N.O.P. Jumping Amsterdam 2023 © DigiShots DigiShots

Jumping Amsterdam | Lees hier de liveblog WB Grand Prix dressuur terug, Dinja van Liere en Hermès N.O.P. winnen met 79%

Dressuur Jumping Amsterdam

De FEI World Cup Dressage is van start gegaan op Jumping Amsterdam! ‘s Werelds beste combinaties strijden om wereldbekerpunten in de Amsterdamse RAI. Met hierna nog drie wereldbekerwedstrijden te gaan voor de finale in april in Omaha. Onze Nederlandse geweldenaars Dinja van Liere en Hermès N.O.P. wisten deze wereldbekerwedstrijd te winnen met een nieuw record van 79,739%. De Duitse Isabell Werth reed haar Emilio (v. Ehrenpreis) naar de tweede plaats met 77,957%. Ingrid Klimke werd derde met Franziskus FRH (v. Fidertanz) met 76,261%. De Deense Nanna Skodborg Merrald en Blue Hors Zack (v. Rousseau) werden vierde met 76,196%. Kirsten Brouwer is de tweede beste Nederlandse en werd knap vijfde met een nieuw persoonlijk record van 75,078%.

Advertisement

14.06 uur Isabell Werth met Emilio (GER) 77,957%

De Duitse dressuurkoningin Isabell Werth wist een foutloze proef neer te zetten met haar Emilio. De piaffe en passage zijn zuiver en het paard blijft mooi in het ritme. De zeventienjarige ruin sprong kaarsrechte series en kleine gezette pirouettes. De ruin toont fit en loopt met veel gemak door de proef. Een proef waar weinig op aan te merken is en dat vonden ook de juryleden. Isabell werd tweede met 77,957%. 

13.57 uur Patrik Kittel met Touchdown (SWE) 74,065%

De ervaren Zweedse ruiter reed een hele steady proef met zijn elfjarige Touchdown (v. Quaterback). In de passage zou het paard nog wat meer gewicht op mogen nemen met de achterhand, om in de voorhand meer verheven te bewegen. Hij mag in de verzamelde onderdelen nog iets meer zakken met het kruis. De keurige series werden professioneel doorgereden door de Zweed. Op de laatste lijn galoppeerde de ruin even aan in de passage. Dit heeft de combinatie zeker punten gekost. Er zit nog zeker rek in de score als het paard nog wat meer draagkracht krijgt. In Amsterdam werd het een totaalscore van 74,065%.

13.48 uur Dinja van Liere met Hermès N.O.P. (NED) 79,739%

Wauw, wat heeft Dinja haar geweldige hengst Hermès N.O.P. (v. Easy Game) er fantastisch aan staan. De piaffe en passage zijn uit het boekje, meerdere tienen werden hier voor gegeven. Wat had de amazone gedroomd van 80%, maar het werd het net niet. Het Deense jurylid gaf slechts 75% aan de combinatie met een derde plaats. Ze lag hiermee behoorlijk uit de lijn vergeleken met de andere vier juryleden waarvan er drie ruim over de 80% heen gingen. De piaffes van Hermès zijn om van te smullen, hij blijft heel actief en perfect in het ritme. De wissel na de uitgestrekte galop was niet zo mooi, de hengst werd daar wat heet bij het opvangen. Dinja loste dit goed op en kon daarna fantastisch gezette pirouettes rijden. Een weergaloze laatste lijn haalde de score weer iets op en kwam uit op een gemiddelde van 79,739%. 

13.39 uur Ingrid Klimke met Franziskus FRH (GER) 76,261%

Wat een rust straalt deze combinatie uit. Ingrid Klimke weet als geen ander hoe ze haar vijftienjarige hengst moet voorstellen. De open en lichte aanleuning was in de hele proef constant. De grote wisselseries waren enorm bergopwaarts gesprongen. Hoe groot de hengst ook wil gaan, in de pirouettes kwam hij heel mooi op het achterbeen terug. Dit leverde terecht achten op. De laatste lijn was enorm sterk gereden met een mooie piaffe en passage tour. Met haar score van 76,261% neemt ze de leiding over van Nanna Skodborg Merrald. 

13.30 uur Helen Langehanenberg met Annabelle (GER) 73,565%

De Duitse amazone stelde haar vijftienjarige merrie heel sympathiek voor. Ook deze combinatie reed haar laatste wedstrijd in Londen vorig jaar. De open aanleuning zou soms nog iets constanter mogen. In de piaffe gaat de merrie heel mooi zitten en dat is een van haar kwaliteiten. De laatste lijn was heel mooi in het ritme en het beeld is prettig om naar te kijken. De wisselseries en pirouettes waren correct, maar daarin zou de merrie nog iets meer gelaten mogen zijn. Een nette score van 73,565% werd er genoteerd. 

13.00 uur Kirsten Brouwer met Foundation (NED) 75,087%

Wauw, Kirsten loodst met veel gemak haar KWPN-hengst Foundation (v. United) naar een nieuw persoonlijk record. De proef liep van begin tot eind en de ontwikkeling van de combinatie zit in een enorme opwaartse lijn. Foundation liep met de oortjes erop een foutloze proef met een heel klein hakkeltje na de tweede piaffe. De vos moest even proesten waardoor hij iets balans verloor. Kirsten reed de uitgestrekte gangen met veel lef, maar de hengst kwam ook heel goed terug en liet waanzinnige verzamelde onderdelen zien. De constante aanleuning en mooie overgangen werden beloond. In de piaffe bleef hij goed in het ritme en de grote wissels springt hij bergopwaarts. De eerste pirouette zou iets meer doorgesprongen mogen zijn, maar de tweede was beter. Een hele stoere proef van deze combinatie die zich steeds comfortabeler lijkt te voelen op dit niveau. De juryleden waren niet unaniem in hun scores, van een 72%-score tot 79%-score liep het veel uiteen. De totaalscore kwam uit op 75,087%.

12.51 uur Andreas Helgstrand met Queenparks Wendy (DEN) uitgesloten

De pas negenjarige Deense merrie toonde fit en actief onder Andreas Helgstrand. De ijverige merrie liet een sterke draftour zien met groot scharende appuyementen. De actieve piaffe zou nog iets rechter mogen, maar wat een kwaliteit laat de merrie zien. In een van de eerste galoponderdelen beet de merrie hoogstwaarschijnlijk op haar tong. Nadat de hoofdjury een witte zakdoek langs de mond had gestreken werd de combinatie uitgesloten van verdere deelname aan deze wereldbekerwedstrijd. 

12.42 uur Daniel Bachmann Andersen met Zippo M.I. (DEN) 74,609%

De Deense topruiter Daniel Bachmann Andersen had de Blue Hors Zack-nakomeling Zippo M.I. meegenomen naar de Nederlandse hoofdstad. Voorheen reed hij de KWPN-hengst Zack, totdat hij besloot om voor zichzelf te beginnen. De elfjarige ruin liet een nette draftour zien waarbij hij in de piaffe wat meer erin mag klimmen. De uitgestrekte stap is correct en in het aanpassageren was de lichtvoetige manier van bewegen goed te zien. In de wisselseries mag de neus er meer uit blijven, maar ze waren recht en goed doorgesprongen. Tijdens de energieke laatste lijn lieten ze de beste passage en piaffes zien van de proef. Een verdiende score van 74,609% verscheen er na hun proef.

12.24 uur Marieke van der Putten met Tørveslettens Titanium RS2 (NED) 73,652%

Een waanzinnige proef voor deze Nederlandse combinatie die aan een ware opmars bezig is. Na de winst in de wereldbeker van Mechelen blijft de combinatie zich verbeteren in de moeilijkste oefeningen. De proef was niet geheel foutloos. Bij de inzet van de uitgestrekte draf ontstond er een kleine fout vanwege balansverlies. Tijdens het verzamelde werk scoort de Totilas-nazaat veel achten. In de uitgestrekte stap mag de ruin meer overstap en lengte tonen. In het galopgedeelte waren hoogtepunten zoals de pirouettes, maar helaas ook een zwaar tellende fout in de serie om de twee. Dat heeft de score van deze combinatie zeker naar beneden gedrukt. In de pirouettes laat ‘Tito’ (stalnaam, red.) zijn draagkracht zien door heel actief en gezet door te springen. De proef kwam uit op 73,652%.

11.36 uur Emmelie Scholtens met Desperado N.O.P. (NED) 74,696%

De elegante combinatie danste door de Grand Prix heen. Emmelie reed een hele gedegen proef met een constante aanleuning en de hengst maakte een fitte indruk. De piaffe en passage zijn echte hoogtepunten waarbij je echt de kracht in de achterhand ziet van de KWPN-hengst. De zwarte nakomeling van Vivaldi pakte veel bodem in de uitgestrekte stap. De grote bergopwaartse wissels zouden iets rechter mogen. Ook in de pirouettes zie je de hengst gewicht op nemen, een hoogtepunt van deze combinatie. De pirouettes waren heel vloeiend en gezet op de plek. Direct erna gaf Desperado een toegift door een extra wissel te springen. Tijdens de prachtige laatste lijn liet de hengst een krachtige gezette piaffe zien, waarbij de overgang naar de laatste passage vloeiender mocht. De juryleden kwamen tot een gemiddelde score van 74,696%.

11.27 uur Laura Tomlinson met Fallatijn (GBR) 69,848%

De inmiddels dertienjarige Fallatijn (v. Vivaldi) was in Nederland tijdens de jonge paarden combinaties bekend onder Theo Hanzon. Eind 2017 verhuisde de AES-goedgekeurde hengst naar Groot-Brittannië en werd hij het nieuwe toekomsttalent van de Britse Laura Tomlinson. De vos was onder de indruk van de imponerende ring en hinnikte even naar de coulissen. In de piaffe mag hij wat meer in het frame blijven zodat hij meer gewicht op de achterhand op kan nemen. Hij zou wat meer ontspanning mogen tonen waardoor het beeld meer gelaten is. In de passage beweegt hij heel verheven en in de galop springt hij krachtige wisselseries. De uitgestrekte galop is een hoogtepunt, heel mooi bergopwaarts reed ze haar hengst naar de overkant. In de pirouettes met name de tweede, oogde de oefening iets moeizamer. Net zoals bij de piaffe, mag de vos ook in deze oefening meer gewicht op de achterhand opnemen. De laatste piaffe was beter gezet, maar sprong hij iets vluchtig naar de passage. De totaalscore kwam uit op 69,848%. 

11.18 uur Nanna Skodborg Merrald met Blue Hors Zack (DEN) 76,196%

De negentienjarige KWPN-hengst maakte een fitte en energieke indruk. Sinds eind 2020 zit de Deense amazone in het zadel van deze hengst. In de passage beweegt hij met veel afdruk, maar zou wat gelijker mogen blijven in het achterbeen. Ook in de piaffes blijft de hengst zich verbeteren, een mooie 7,7 gemiddeld verscheen er op het scorebord voor de piaffe na de stap. De stap, het minst favoriete onderdeel van veel combinaties, is een hoogtepunt van deze hengst. In de galopseries maakte hij krachtige opwaartse galopwissels. In de serie om de twee kwam helaas een klein hakkeltje, wat de score wel iets naar beneden drukte. De pirouettes waren heel mooi in het ritme en klein op de plek. Tijdens de laatste lijn oogde de hengst alsof hij nog wel een proef zou kunnen lopen. Dat ging iets ten koste van laatste passage. Het mag de pret niet drukken, want het was een hele prettige proef om naar te kijken. Met een unanieme eerste plaats gaat de Deense amazone aan de leiding met 76,196%.

11.09 uur Charlotte Fry met Lars van de Hoenderheide (GBR) 73,109%

Charlotte Fry, de wereldkampioene met de KWPN-hengst Glamourdale, bracht de nog relatief onervaren twaalfjarige ruin Lars van de Hoenderheide (v. Negro) mee naar Amsterdam. De combinatie kwam tot nu toe pas twee keer internationaal uit. De vos maakte in het begin van de proef een gelaten ontspannen indruk. De piaffe en passage zouden in de toekomst nog wat krachtiger en meer gezet gereden mogen worden. In de uitgestrekte stap liep het paard correct over de benen, maar zou meer de hand mogen volgen. Hij was nog iets onder de indruk van de omgeving. De piaffe na de stapreprise was al beter gereden waarbij de hengst meer afdruk toonde. In de wisselseries mag de ruin nog iets rechter blijven, maar wat een power laat hij al zien. De eerste pirouette was met veel gemak gereden waarbij de ruin in de tweede pirouette wat energie verloor. De wereldkampioene loodste de ruin met veel vertrouwen en rust door de proef. Een verdiende score van 73,109% verscheen er op het scorebord voor het wereldbekerdebuut van de combinatie.

11.00 uur Hans Peter Minderhoud met GLOCK’s Dream Boy (NED) 73,326%

Hans Peter Minderhoud en Dream Boy zijn back on track. Na een lange wedstrijdpauze reed de ruiter vorige maand in Londen zijn zwarte hengst de ring weer binnen. In Amsterdam maakte de hengst vandaag een fitte indruk en was goed geconcentreerd op zijn ruiter. De piaffe en passage waren heel mooi op de plek en goed in het ritme. De stap drukte de score doordat de hengst te gespannen bleef. In een van de wisselseries, een hoogtepunt van de hengst, sloop een fout. Dat kostte punten in de dubbeltellende eners. Op de laatste lijn bleef de vijftienjarige hengst mooi in het ritme en danste daar naar hoge cijfers wat het totaal naar boven toe op trok. De totaalscore kwam uit 73,326%, een nette score voor de combinatie die lange tijd geen wedstrijden heeft gereden. 

Bekijk hier de live uitslagen. 

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots