Dinja van Liere (NED) - Hartsuijker
FEI Dressage World Cup Stuttgart 2022
© DigiShots
Dinja van Liere (NED) - Hartsuijker FEI Dressage World Cup Stuttgart 2022 © DigiShots DigiShots

Dinja van Liere: “Hartsuijker doet zo vreselijk zijn best”

Dressuur

Dinja van Liere wist op de wereldbekerkwalificatie in Basel twee nieuwe records te vestigen met haar Hartsuijker (v. Johnson). De amazone is tevreden over haar weekend en heeft de keus tussen Hartsuijker en Hermès voor de wereldbekerfinale in Omaha.

Advertisement

‘Hij doet er steeds weer een schepje bovenop’

“Hartsuijker blijft me elke keer weer verbazen. Hij doet er steeds weer een schepje bovenop. Gisteren in de Grand Prix was het al niet normaal met de derde plaats. Dat had ik echt niet verwacht in zo’n sterk deelnemersveld. Toen was de score met 75,6% al dik 1,6% boven ons oude record. Daar was ik al mega blij mee.” Olympisch kampioene Jessica von Bredow-Werndl en haar Easy Game-merrie TSF Dalera BB wisten ook deze kwalificatie op hun naam te schrijven. Meerdere tienen verschenen er op het scorebord en de kür was goed voor 90,80%.

Punten laten liggen

In de kür op muziek reed Dinja haar Hartsuijker naar 82,81%, wat de combinatie de vijfde plaats opleverde. “Ik had vandaag een kleine slinger in de serie galopchangementen om de twee passen en de eerste pirouette was wat groot. Daar hebben we nog wat punten laten liggen. De piaffe/passage ging juist weer heel goed. Hartsuijker doet zo vreselijk zijn best. Hij is op concours heel anders dan thuis in de training. Dan is hij rustig en op een wedstrijd doet hij er een schepje bovenop. Gisteren was hij zelfs te fanatiek. Hij weet in de ring dat het moet gebeuren en vindt het leuk om mee naar een internationale wedstrijd te gaan. Hij houdt van aandacht en van knuffelen. Ik voelde vandaag bij het opzadelen al dat hij wat druk en zenuwachtig was. Toen hij klaar was was hij gelijk relaxt en baldadig. Hij snapt steeds beter wat er van hem verwacht wordt.”

Achtste in de tussenstand

Na de wereldbekerkwalificatie in Basel staat Dinja op de achtste plaats in de tussenstand. “Ik zit nu in een luxe positie met twee paarden die zich geplaatst hebben voor de finale. Hartsuijker was al zesde in Stuttgart en vandaag vijfde in Basel. Hermès N.O.P. won in Mechelen en die gaat mee naar Jumping Amsterdam en naar Den Bosch. Ik heb Hartsuijker in Basel gereden zodat hij aan twee wereldbekers heeft meegedaan en daarmee startgerechtigd is in de finale. Als ik me dan plaats dan kan ik kiezen tussen Hermès en Hartsuijker”, vertelt ze.

Bron: KNHS

Foto: Digishots