Fré Moonen en Klieveer's Claus
Fré Moonen en Klieveer's Claus Foto: Mariia Kolesnik

Fré Moonen over Barock Pinto-hengst Klieveer’s Claus: “Heel leuk om samen te kunnen groeien”

Dressuur

Hoewel het helemaal niet de bedoeling was dat Fré Moonen de tienjarige Barock Pinto-hengst Klieveer’s Claus (v. Bontfire M) zou opleiden voor de dressuursport, rijdt de combinatie momenteel op Z-niveau. Omdat de hengst veel talent laat zien, trainen ze rustig door om het in de toekomst nog verder te kunnen schoppen. 

Advertisement

Conditietraining

Fré traint de opvallende hengst nu zo’n vijf jaar. “Ik heb vijf jaar geleden een keer een demonstratie gegeven en daar is uiteindelijk de samenwerking met Claus’ eigenaresse, Monique van Summeren van Stoeterij Klieveer, uit ontstaan”, steekt Fré van wal. “Zij vroeg of ik hem voor haar op conditie wilde brengen, zodat zij lekker ontspannen met hem naar het bos kan met de koets wanneer ze daar tijd voor heeft. Toen ik met hem begon, was hij eigenlijk pas net zadelmak en moest hij nog ontzettend veel leren. Omdat ik het moeilijk vond om mezelf te motiveren voor een ‘simpele’ conditietraining, zijn we telkens iets verder gegaan met de dressuuroefeningen.”

“Ontzettend braaf en nuchter”

Inmiddels hebben ze dat weten uit te bouwen tot de Z-dressuur. “Ik breng hem nu uit in het Z2, maar hij springt al een paar eners en het begin van de pirouette zit er ook al op. Het is geen typisch dressuurpaard met geweldige gangen, dus wij moeten het op concours echt van de correct uitgevoerde oefeningen hebben. Gelukkig werkt zijn fijne karakter heel erg mee in het aanleren van deze oefeningen. Het is een hartstikke lief paard. Het is een hengst, en dat weet hij ook, dus hij showt wel altijd flink op wedstrijd, maar verder is hij ontzettend braaf en nuchter”, vertelt hij lovend.

Samen groeien

“Ik train Claus echt voor de lol, dus het is voor mij ook een stukje ontspanning. We zijn beiden nog niet zo ervaren op dit niveau, dus het is ontzettend leuk om daar samen verder in te kunnen groeien. Hij heeft simpelweg te weinig bloed voor de piaffe en passage, maar daar is hij natuurlijk ook niet specifiek voor gefokt. We willen gaan kijken of hij goedgekeurd kan worden voor het Barock Pinto Stamboek en op sportief vlak gaan we gewoon kijken waar het schip strandt”, sluit hij af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Mariia Kolesnik