Lisan Nevels en Oropendolo ARL
Lisan Nevels en Oropendolo ARL Foto: Fei Fotografie

Lisan Nevels: “Het lijkt me heel erg gaaf om alle oefeningen onder de knie te krijgen”

Dressuur

Hoewel Lisan Nevels en haar opvallende zevenjarige PRE-ruin Oropendolo ARL (v. Principe SCG) vanwege wedstrijdspanning niet tussen de witte hekjes verschijnen, traint de combinatie thuis wel gemotiveerd door. Nu ze de afgelopen maanden nog verder naar elkaar toe zijn gegroeid, timmeren ze hard aan de weg naar hun grote doel: alle dressuuroefeningen onder de knie krijgen. 

Advertisement

Direct enthousiast

Lisan heeft de valkgekleurde ruin nu zo’n anderhalf jaar in haar bezit. “Ik wilde destijds eigenlijk een veulentje fokken uit de merrie van een vriendin, maar dat is helaas misgegaan. Daarom besloot ik toch maar op zoek te gaan naar een paard. Mijn allergrootste wens was een valk of een heel donkerbruin paard, dus toen er toevallig een valk te koop kwam te staan op een trainingsstal waarvan ik de eigenaren al kende, was ik direct enthousiast. In de afgelopen jaren ben ik wat meer bekend geraakt met Iberische paarden en ook daar ben ik enorm fan van”, vertelt ze. 

Vertrouwen winnen

Met het oog op de toekomst zocht Lisan een relatief jong paard. Oropendolo pastte ook wat dat betreft dus precies in haar straatje. “Achteraf gezien heb ik wel eens getwijfeld of een ouder en meer ervaren paard niet beter was geweest. Je komt met een jong paard natuurlijk wat vaker moeilijke momenten tegen, maar met de juiste begeleiding hoeft dat geen probleem te zijn. Toen ik Oro net had, was hij best wel uit balans. Hij is het type paard dat vlucht wanneer er iets is, dus het heeft een aantal maanden gekost om zijn vertrouwen te winnen.”

“Ze gaan echt voor je door het vuur”

“Het mooie aan deze paarden is dat als je ze eenmaal voor je gewonnen hebt, ze echt voor je door het vuur gaan. Oro is een heel sociaal paard dat geniet van aandacht. Je hoort wel eens dat veel PRE’s wat eenkennig zijn, maar Oro is dat totaal niet. Met rijden is hij eigenlijk heel erg braaf, maar je moet wel weten wat je doet. Hij is enorm gevoelig op de zit en het balans van de ruiter en kan net als een slang opeens heel snel scheef gaan lopen. Dat maakt het moeilijk, maar wel ontzettend leerzaam. Daarnaast is hij heel erg slim, wat in je voor- én nadeel kan werken. Soms denkt hij te veel mee en gaat hij zelf dingen aanbieden. Daar straf ik hem natuurlijk niet voor, want hij probeert het alleen maar goed te doen, maar het is soms wel moeilijk om daar de juiste balans in te vinden.”

Wedstrijdspanning

Hoewel de combinatie geen wedstrijden rijdt, traint ze thuis wel op hoger niveau. “Ik houd niet echt een bepaalde volgorde vast qua oefeningen, maar wijken, schouder binnenwaarts, travers en appuyeren zit er al op en we zijn nu heel spelenderwijs bezig met de piaffe en passage. Ik heb nooit echt wedstrijdambities gehad, omdat ik daar ontzettend gespannen en onzeker van word. Ik denk daarnaast dat Oro wat dat betreft veel regelmaat nodig zou hebben, maar dat kan ik hem vanwege mijn spanning niet geven. Ik vind het vooral belangrijk dat het voor ons beiden leuk blijft en kies er daarom voor om niet op wedstrijd te gaan, zodat we alles gewoon met veel plezier en op ons eigen tempo kunnen doen. Het plezier dat wij hierin beleven deel ik ook graag op mijn Instagram @pre.oropendolo, die ik als een soort dagboek en fotoalbum heb aangemaakt.”

Doelen 

“Hoewel we niet op wedstrijd gaan, wil ik wel proberen zo ver mogelijk te komen met hem. Het lijkt me heel erg gaaf om álle dressuuroefeningen onder de knie te krijgen. Daarnaast zou ik ter afwisseling het springen graag recreatief willen oppakken, maar daarvoor moet ik eerst nog even de moed verzamelen”, sluit ze lachend af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.