Nikita Raijmakers met Emotion
Nikita Raijmakers met Emotion Demi Smit Photography

Nikita Raijmakers Grand Prix-paard Emotion verkocht: “Het was liefde op het eerste gezicht”

Dressuur

Nikita Raijmakers heeft haar Grand Prix-paard Emotion (v. Decor Delatio) verkocht. De dertienjarige ruin gaat zijn carrière vervolgen in Zweden bij een zestienjarige amazone. 

Advertisement

Ongeluk

Emotion werd door Nikita en haar ouders aangeschaft op tweejarige leeftijd. “Hij kwam op ons pad via een kennis die voor mij fungeerde als opa. Hij bood hem aan want hij zag er wel wat in, en hij dacht dat ik de juiste combinatie met hem kon zijn. Toen we gingen kijken kwam hij direct op me af draven. Het voelde voor mij als liefde op het eerste gezicht. Ik heb hem samen met iemand die gespecialiseerd is in zadelmak maken aangereden. Ik had hem al gelongeerd en iemand anders reed hem die dag. Toen ik de lijn losklikte gebeurde het. Emotion vloog over mij heen, maar wat er precies gebeurde weet ik nog steeds niet. Hij raakte mijn gezicht, met als gevolg een gebroken onder- en bovenkaak, gescheurde kruisbanden en nog wat andere dingen.”

In een halfjaar van Z2 naar Zware Tour

“Na het ongeluk heb ik hem een poosje in training gezet bij een springruiter om hem verder door te laten rijden. Toen ik weer hersteld was ben ik hem zelf weer gaan rijden. Ik ben nooit een seconde bang van hem geweest en ben hem gaan opleiden. Toen we Z reden twijfelde ik of ik hem zou verkopen. Ik wist dat er nog wel meer in zat, maar dat betekende wel dat we nog een lange weg te gaan hadden. Hij was al de tien jaar gepasseerd, maar ik wilde het toch proberen. We zijn bij Kelly de Geus en Seth Boschman gaan trainen en toen zijn we als een speer door de klasses heen gevlogen. Hij leerde zijn lichaam beter te gebruiken en zo heb ik hem nog een hele poos doorgereden. In een half jaar tijd reden we van het Z2 naar de Zware Tour op wedstrijd. Ik dacht als hij Grand Prix klaar is en er komt een geschikt iemand voor dan wil ik de keus wel maken om hem eventueel te verkopen.”


Nikita Raijmakers met Emotion - Demi Smit Photography

Emotioneel

En zo geschiedde. De combinatie wist tijdens het Intermediaire I-debuut direct 68% bijeen te rijden en werden geselecteerd voor het NK Dressuur. “Dat was een heel emotioneel moment. Ik wist dat hij er klaar voor was, maar ik had het niet verwacht. We hadden ons ticket binnen voor de Zware Tour en toen we voor het eerst een winstpunt reden in de Grand Prix waren we opnieuw emotioneel. Het was ons gelukt”, vertelt Nikita. Emotion is afgelopen maandag vertrokken naar zijn nieuwe stal in Zweden. “Zijn nieuwe amazone is zestien jaar en rijdt internationaal bij de pony’s. Ze rijdt ook een achttienjarig leerpaard van haar moeder. Ze zochten een paard met iets meer kwaliteit en talent om bij de junioren en young riders mee te rijden.”

Twee paarden verkocht

“Ze kwam voor de eerste keer rijden en ze kon alles met hem doen. Piaffe, passage, ze reed het er zo uit. Toen ze voor de tweede keer kwamen kijken is ze er zelf meteen opgegaan. Het was meteen een goede combinatie en dat gaf mij ook een goed gevoel. Hij is uitgebreid gekeurd door een specialist en hij zei dat hij nog nooit zo’n goed dertienjarig Grand Prix-paard had gezien in zijn carrière. Ik ben ook heel zuinig op hem geweest en daar moesten we ook een traantje laten. In een maand tijd zijn we van drie naar één paard gegaan. Samen met mijn vriend had ik een driejarige gekocht en zelf opgeleid naar het ZZ-Licht, maar die kende de oefeningen tot de Grand Prix al. Dat paard gaat ook naar een zestienjarige amazone maar dan in India.”

Passie

De amazone heeft samen met haar vriend nog een vijfjarige elitemerrie van Guardian S op stal. “Ze heeft een goede IBOP van 79 punten gelopen en we reden vorig jaar de halve finale van de Pavo Cup. Ik ben haar verder aan het opleiden en ze gaat regelmatig mee op wedstrijd. Ik ben mijn ouders, schoonouders en vriend dankbaar dat ze alles voor mij hebben gerealiseerd zodat de paarden aan huis kunnen staan. Dat heeft Emotion maar ook mij goed gedaan. Mocht er een talentvol paard voorbij komen dan sta ik daar wel voor open. Mijn passie ligt bij het opleiden en dat zulke jonge amazones er zo makkelijk mee weg rijden geeft mij een voldaan gevoel.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Demi Smit Photography

Nikita Raijmakers met Emotion