Thamar Zweistra - Hexagon's Miss Dutch
Duval Dressage Cup 2022
© DigiShots
Thamar Zweistra - Hexagon's Miss Dutch Duval Dressage Cup 2022 © DigiShots DigiShots

Thamar Zweistra winnares vijfjarigen Duval Dressage Cup: “Ze lijkt veel op haar halfbroer Ich Weiss”

Dressuur

Thamar Zweistra reed de vijfjarige schimmelmerrie Hexagon’s Miss Dutch Utopia (v. Hexagon’s Double Dutch) overtuigend naar de overwinning op de Duval Dressage Cup. De halfzus van haar Grand Prix-paard Hexagon’s Ich Weiss scoorde 80,4 punten. Voor het overrijden kreeg ze een 9,5 en daarmee kon haar de titel niet meer ontgaan.

Advertisement

Grand Prix-genen

De merrie heeft dezelfde moeder als Ich Weiss, namelijk Vinegra Utopia (v. Negro). De vader is Thamar’s tweede toppaard in de Grand Prix, de voshengst Hexagon’s Double Dutch (v. Johnson). “Ze lijkt veel op haar moeder, maar qua karakter ook wel op Ich Weiss. Ze is heel fanatiek en nog wel wat groen voor haar leeftijd. Ze heeft nog een veulen gehad en die is nu twee jaar. Dutch Utopia heeft heel veel power, net zoals haar halfbroer.”

Aanleg

“De Duval Dressage Cup is voor ons heel dichtbij en fijn om een keer jonge paarden mee te nemen die niet zo vaak van huis zijn. Het is een mooie ervaring voor ze. Voor Dutch Utopia was het ook voor het eerst en alles was wel nieuw voor haar. Ze was een beetje heet, maar bleef wel heel braaf. Met losrijden had ze nog niet helemaal door dat het hetzelfde spelletje is als thuis, maar in de ring ging ze er voor. In de galop heeft ze heel veel power en aanleg voor de verzameling. Dat zie je wel terug in deze foklijn. Haar vader loopt Grand Prix, haar moeder heb ik in de Grand Prix gereden en haar halfbroer loopt dat ook”, vertelt Thamar. 

Hexagon’s Leon Art-Do winnaar zesjarigen

Ze vervolgt “Ik vond het commentaar heel fijn en ze konden haar goed waarderen. De juryleden zagen ook veel van Ich Weiss in haar terug. Ik ga haar op mijn gemak klaar maken en als ze er klaar voor is dan neem ik haar mee. We hebben nu nog geen planning en ze pakt het werk al best snel op.” Stalruiter Sergio Garcia Bermejo won bij de zesjarigen met Hexagon’s Leon Art-Do (v. Ferdinand). De ruiter reed het paard naar 84,2 punten en hij kreeg voor het overrijden 90 punten. “Hij is al best wel ver in alles en ik denk dat hij volgend jaar mee doet bij de zevenjarigen. Ik heb de proef zelf niet gezien, maar wel het overrijden en de prijsuitreiking. Hij is een broer van de NRPS-hengst Hexagon’s Black Art en ik denk dat hij het volgend jaar heel leuk gaat doen. Het is een paard met veel buiging in de gewrichten en hij kan makkelijk schakelen, daarnaast beschikt hij over een hele goede stap.”

Vierjarige Navarone

Thamar stelde bij de vierjarigen de hengst Hexagon’s Navarone (v. Hexagon’s Double Dutch) voor. Ze werden achtste met 76,6 punten. “Ik was super trots op hem. Hij heeft één Pavo Cup-voorselectie gelopen met onze stalruiter Benedeck Pachl. Ik rij hem normaal gesproken zelf en hij werd nu ook heel netjes gepunt. Hij is wel heet, maar ook super braaf. Hij heeft een hele stoere draf maar was nog een beetje gespannen in de stap en galop. Met de drukte op stal kan ik ze niet allemaal zo meenemen, maar dit was ideaal. Bij De Kroo is het altijd goed geregeld en ik denk dat het een goede ervaring voor ze is geweest.”

Wereldbekerwedstrijd

Over een week vertrekt Thamar naar Budapest voor haar eerste wereldbekerwedstrijd. Ze zal dan Ich Weiss uitbrengen en probeert de internationale wedstrijden af te wisselen. “Lyon wil ook graag rijden met Ich Weiss en daarna gaat Double mee naar Mechelen of Madrid. We hebben nog geen vaste planning gemaakt maar ik wil ze beide graag meenemen!” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Digishots