Charlotte Fry (GBR) - Glamourdale
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Charlotte Fry (GBR) - Glamourdale ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots Leanjo de Koster

WK Herning | Volg hier de *LIVEBLOG* over de kür op muziek! Charlotte Fry wereldkampioen met 90%

Dressuur WK Herning

Als laatste onderdeel van het WK Dressuur in Herning staat de kür op muziek op het programma. De beste 15 combinaties uit de Grand Prix Special van maandag zullen aan start komen. De top drie uit de Special waren ook de beste combinaties in de kür op muziek. Charlotte Fry reed een waanzinnige kür met de imponerende Glamourdale. De score kwam uit op 90,66%. Catherine Laudrup-Dufour won wederom zilver met ditmaal 89,41%. Onze Dinja van Liere won een fantastische bronzen medaille. Hermès stond er van begin tot eind super aan en de score kwam uit op 86,90%. Alle drie de dames reden een nieuw PR! 

Advertisement

Catherine Laudrup-Dufour met Vamos Amigos (DEN)

De Deense topfavoriet reed als laatste starter de ring binnen.  Ze wist dat ze foutloos moest rijden om een medaille binnen te slepen en dat lukte. In de uitgestrekte draf galoppeerde de ruin heel even aan. De piaffe en passage waren enorm sterk gereden en ook in het galopgedeelte werden geen fouten gemaakt. Het beeld was energiek en de amazone had de volledige controle over haar paard. Het was spannend tot de laatste seconde, welke kleur medaille zou het worden? Het werd een zeer verdiende zilveren medaille. De totaalscore kwam uit op 89,41%. 

Dinja van Liere met Hermès (NED)

Dinja en Hermès reden de beste proef van hun WK. De donkerbruine hengst stond er van begin tot eind super aan. De combinatie maakte geen enkele fout en de nieuwe kür sloot perfect aan op de bewegingen van Hermès. De piaffe en passagetour waren subliem. Alle wisselseries waren foutloos en de pirouettes leverde ook hoge punten op. De combinatie scoort een nieuw persoonlijk record en de totaalscore kwam uit op 86,90%. 

Charlotte Fry met Glamourdale (GBR)

Lottie Fry en Glamourdale hebben samen de absolute wauw-factor. Vanavond reden ze voor het eerst hun nieuwe kür. Op muziek van Queen reden ze de arena binnen. Glamourdale blinkt absoluut uit in de uitgestrekte gangen, maar heeft eigenlijk geen minpunten. De cijfers voor de drafreprise (piaffe, passage, appuyementen) lagen ruim boven de 8,5. Tijdens zijn fenomenale uitgestrekte galop reageerde het publiek meteen. Voor de serie om de twee verscheen zelfs een 9,6 op het scorebord. In de eners ontstond een heel klein hakkelt wat de score drukte naar een 7,1. De totaalscore kwam uit op 90,66%!

Benjamin Werndl met Famoso OLD (GER)

De Duitse ruiter wist al twee super proeven neer te zetten en reed met het mes tussen zijn tanden de kür. Het beeld is heel harmonieus en Famoso heeft enorm veel kwaliteit in de piaffe en passage. Ook de appuyementen werden kundig gereden. Er sloop een kleine fout in de serie om de pas, welke hij foutloos wist over te doen op zijn reservelijn. Meerdere tienen verschenen bij deze combinatie op het scorebord. De totaalscore kwam uit 85,89% en hij neemt hiermee de leiding over van Gareth Hughes. 

Isabell Werth met DSP Quantaz (GER)

De Duitse dressuurkoningin Isabell Werth reed met haar hengst Quantaz voor het eerst hun nieuwe kür. Vanuit de stap reed ze in een piaffe pirouette en ging direct door in een galop pirouette. Het geheel was nog niet foutloos maar het was een hoge moeilijkheidsgraad. De draftour aan het begin was zeer sterk en de cijfers bleven maar oplopen tot aan de stap. In de galop sloop er nog een foutje in de wisselserie. Isabell en het publiek waren zichtbaar aan het genieten tijdens de laatste lijn! De totaalscore kwam uit op 83,34%.

Charlotte Dujardin met Imhotep (GBR)

De Britse amazone reed de vosruin vakkundig door de kür heen. De KWPN’er heeft nog niet zoveel ervaring, maar liet zich goed rijden. Het beeld toonde soms iets gehaast met name in de uitgestrekte gangen en staponderdelen. Er ontstond een kleine fout in de serie om de twee en om de pas. Op de reservelijn werden de eners wel foutloos uitgevoerd. De piaffe en passage werden krachtig en met veel gemak uitgevoerd. De totaalscore kwam uit op 83,13%.

Adrienne Lyle met Salvino (USA)

De Amerikaanse amazone wist zich als enige van team USA te plaatsen voor de kür. Haar donkerbruine merrie liet een goede drafreprise zien waarbij ze in de passage gelijker mag blijven. De piaffes waren krachtig en op de plaats. In het galopgedeelte lieten ze foutloze wisselseries zien en ook de pirouettes waren een hoogtepunt. Tijdens de laatste lijn liet de merrie haar kracht en talent zien en de amazone was zichtbaar blij met haar kür. De totaalscore kwam uit op 83,70%. 

Daniel Bachmann Andersen met Marshall-Bell (DEN)

De Deense ruiter liet geen steken vallen in zijn kür. De hele kür klopte en zijn paard heeft enorm veel kwaliteit. De vos heeft een heel actief achterbeen, maar wordt enorm goed begeleid door zijn ruiter. De piaffe en passage bevatten veel kwaliteit en ook de appuyementen werden vloeiend gereden. In het galopgedeelte werden geen fouten gemaakt en ook de wissels waren groot gesprongen. De totaalscore kwam uit op 83,46%.


Gareth Hughes (GBR) - Classic Briolinca ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - Leanjo de Koster

Gareth Hughes met Classic Briolinca (GBR)

Op de klanken van Madonna reed de Britse combinatie een kür zonder grote fouten. De zestienjarige KWPN-merrie zou nog wat grotere wissels mogen springen, al waren ze wel foutloos. In de piaffe en passage scoorde het duo punten net zoals in de appuyementen. De merrie leek naar het einde toe wat vermoeider te raken, maar de combinatie wist zich te herpakken op de laatste lijn. Bij het afgroeten wilde de merrie niet stilstaan op de tonen van het klappende publiek. De pirouettes waren een hoogtepunt uit de kür waarbij ze klein en gezet gereden werden. De totaalscore kwam uit op 84,04% waarmee hij de leiding overneemt van Patrik Kittel.


Patrik Kittel (SWE) - Touchdown ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Patrik Kittel met Touchdown (SWE)

De combinatie kwam op pianoklanken in verzamelde stap binnen en wist zo de druk rustig op te voeren. De pas tienjarige ruin mag nog wat gelijker worden in het achterbeen in de passage en in de piaffe. Ze maakten geen fouten en reden een sterke kür met goede galoponderdelen. De totaalscore kwam uit op 83,68% en daarmee nemen ze de leiding over. 

Carina Cassøe Kruth met Heiline’s Danciera (DEN)

Een van de topfavorieten van het gastland Denemarken. De elegante merrie liet een goede drafreprise zien waarin ze uitblonk in de uitgestrekte draf. Helaas sloop er een klein foutje in de wisselserie om de pas. Vanuit de serie om de twee ging de combinatie moeiteloos door in een serie eners en later terug naar een serie om de twee. Dit levert een hoog cijfer op voor de moeilijkheidsgraad. Na de piaffe pirouette reed de combinatie op het geklap van het publiek in passage naar het halthouden toe. Voor een nog hogere score zou de piaffe nog verbeterd kunnen worden, dat laat de score nu nog zakken. De totaalscore kwam uit 82,14%. 

Alejandro Sanchez del Barco met Quincallo de Indalo (ESP)

Een nieuwe frisse combinatie in het deelnemersveld. Het was pas de tweede keer dat de ruiter buiten Spanje rijdt met zijn imponerende schimmel. De hengst blinkt uit in de piaffe en passage, maar ook zeker in de uitgestrekte draf. Het publiek begon uitbundig te klappen tijdens de uitgestrekte draf en de hengst sprong even in galop aan. De series waren foutloos en de pirouettes leverde ook hoge punten op. De nieuwe kürmuziek klopte perfect op de expressieve bewegingen van de PRE-hengst. De totaalscore kwam uit op 78,39%.

Juliette Ramel met Buriel KH (SWE)

De Zweedse combinatie reed een sterke kür waarbij Buriel zijn talenten voor het verzamelde werk goed liet zien. De expressieve passage leverde hoge punten op. Het paard zou nog wat meer van de hand af gereden mogen worden wat met name te zien is bij het halthouden. Een ander hoogtepunt zijn zeker de wisselseries waarbij de ruin grote wissels springt. De totaalscore kwam uit op 80,68%.

Therese Nilshagen met Dante Weltino OLD (SWE)

De vijftienjarige Oldenburger hengst liep voor het eerst zijn nieuwe kür op muziek. In de galoptour werden er louter cijfers gegeven boven de 8. De series waren foutloos en ook voor de joker kreeg ze een 8,3. De eerste 10 van de avond werd gegeven voor de fenomenale uitgestrekte draf. De totaalscore kwam uit op 83,05%.


Emmelie Scholtens (NED) - Indian Rock ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - Leanjo de Koster

Emmelie Scholtens met Indian Rock (NED)

De pas negenjarige Apache-zoon Indian Rock heeft in de landenwedstrijd en in de Special al laten zien over ongelofelijk veel kwaliteit te beschikken. Bij het binnenkomen vond de hengst het even spannend, maar Emmelie kreeg zijn vertrouwen snel weer terug. In de halve pirouette in paffe liet de hengst weer zijn enorme kwaliteit zien voor het verzamelde werk, wat een kracht! In de uitgestrekte stap (7,6 gemiddeld) was de hengst mooi ontspannen. Helaas mislukte de serie om de twee en daarna gingen ook de eners mis. Dat heeft de combinatie veel punten gekost, enorm jammer! In de proef zaten ook veel hoogtepunten zoals de uitgestrekte gangen, appuyementen en de pirouettes. De totaalscore kwam uit op 74,59%.

Mis niets en bekijk de kür live via de gratis livestream. Klik hier.

Bekijk hier de startlijst.

Bekijk hier de live uitslag.

Bron: De Hoefslag

Foto’s: Digishots

Gareth Hughes (GBR) - Classic Briolinca
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Emmelie Scholtens (NED) - Indian Rock
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Patrik Kittel (SWE) - Touchdown
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots