C
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
C ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots Leanjo de Koster

WK Herning | Lees hier de *LIVEBLOG* over de Grand Prix Special! Dinja van Liere wint brons!

Dressuur

Vandaag staat de Grand Prix Special op het programma in het Deense Herning. De beste 30 combinaties uit de landenwedstrijd komen aan de start. Voor Nederland waren dat Dinja van Liere, Emmelie Scholtens en Thamar Zweistra. De individuele medailles zijn verdeeld, Charlotte Fry wint het goud, Catherine Laudrup-Dufour wint zilver en onze Dinja van Liere wint brons!

Advertisement

Isabell Werth (GER) 79,07%

Als laatste starter verscheen Isabell Werth in de ring. Ze reed haar DSP Quantaz vakkundig door de proef. Het paard zou hier en daar nog wat rechter mogen blijven. In de serie om de twee moest het paard proesten en verloor daardoor wat ritme. Er werden geen fouten gemaakt in de Special. De combinatie streed er echt voor op de laatste lijn. Ze maakte het hiermee heel spannend voor Dinja. Het wordt een vierde plaats met 79,07%!

Charlotte Fry (GBR) 82,51%

Charlotte Fry, de stalamazone van Van Olst Horses, reed de zwarte hengst Glamourdale kundig door de Special. De elegante combinatie reed een gedurfde draftour zonder fouten. In de galop wist de hengst ook te imponeren. De series kunnen niet mooier en groter gesprongen worden. Hier kregen ze dan ook meerdere 10’en voor. De laatste lijn was weergaloos en ook het publiek ging uit zijn dak. Ze komt met haar score van 82,51% boven de thuisfavoriet Catherine Laudrup-Dufour.

Catherine Laudrup-Dufour (DEN) 81,32%

Catherine Laudrup-Dufour reed haar hete Vamos Amigos behendig door de Special. In de draf reprise bleef hij mooi opwaarts en actief. Er slopen twee fouten in de serie om de twee. De elegante combinatie reed ook in de galoptour sterke onderdelen. Zo waren de pirouettes goed in balans en verruimde hij mooi over de diagonaal. Tijdens de laatste lijn reden ze een waanzinnige piaffe en passage tour. De score kwam uit op 81,32% waarmee ze Dinja naar een voorlopige tweede plaats verwees.

Dinja van Liere (NED) 79,40%

Dinja van Liere en Hermés begonnen sterk aan hun proef. Na de uitgestrekte draf schrok de donkerbruine hengst even en kroop hij iets in elkaar. Dinja wist zich te herpakken en leidde hem keurig door de drafreprise heen. In de uitgestrekte stap toonde de hengst ontspannen en maakte ruime passen. De piaffes waren weer zoals we die kennen van de hengst. Een enorm vakwerk van Dinja, de hengst bouwde meerdere malen wat spanning op maar ze reed hem er perfect doorheen. De series waren foutloos en ontspannen alsook de pirouettes. De laatste lijn was waanzinnig mooi, Hermés bleef er super aan trekken en wat hebben ze het knap gedaan! De proef leverde een score van 79,40%.

Charlotte Dujardin (GBR) 77,52%

Charlotte Dujardin en haar nieuwe superster Imhotep schitterden in de Grand Prix al naar 77%. De nog relatief onervaren vos liep met veel gemak door de draf reprise die veel achten opleverde. In de piaffe bleef hij op de plek actief in het ritme. De wisselseries waren foutloos maar daarna viel hij bij C even heel kort in draf. In de eerste pirouette verloor hij wat balans en werd hij iets gretig in de serie eners. De tweede pirouette werd beter gereden. De score voor de negenjarige Everdale-zoon kwam uit op 77,52%.

Nanna Merraldd Rasmussen (DEN) 73%

Nanna Merrald Rasmussen en de achttienjarige hengst Blue Hors Zack lijkt in de vorm van zijn leven te verkeren. De donkerbruine hengst oogde fit en actief. In de passage en piaffe liet hij veel expressie zien. Ze gingen ruim aan de leiding maar maakte een fout in de eners en de hengst viel in draf bij het uitrijden van de tweede pirouette. Het was dan ook super jammer dat de amazone een programmafout maakte. In plaats van de uitgestrekte draf te rijden op de lange zijde, reed de amazone de diagonaal op. Deze fouten drukte de score enorm. De score kwam uit op 73%.

Daniel Bachmann Andersen (DEN) 76,52%

De Deense ruiter Daniel Bachmann Andersen reed zijn vos Marshall-Bell actief door de proef. De ruin is soms zo actief in de achterhand dat hij bijna uit balans raakt. Bij het aangalopperen lukte dat dan ook niet op de letter. Hij heeft enorm veel beweging en de series waren dan ook groot gesprongen. De laatste lijn was een van de mooiste uit zijn proef. De proef leverde 76,52% op.

Benjamin Werndl (GER) 78,24%

Benjamin Werndl reed gisteren al een Grand Prix-proef die goed was voor 77%. De piaffe en passage zijn sterke onderdelen van het paard waarbij hij actief, gedragen en fijn in de aanleuning blijft. Het beeld was de gehele proef hetzelfde en het paard was enorm geconcentreerd op de ruiter. De combinatie liet zien een echte eenheid te zijn. De combinatie scoorde een nieuw PR met 78,24%.

Patrik Kittel (SWE) 75,49%

De Zweedse topruiter Patrik Kittel stelde zijn tienjarige ruin Touchdown keurig voor. Het paard mag nog aan kracht winnen om de passage meer gedragen te krijgen. De achterhand mag hierbij actiever worden gebruikt. Bij het aangalopperen was er even een kleine miscommunicatie. Beide series waren foutloos maar het beeld mag daarin ook rechter worden. Touchdown ging mooi zitten in de pirouettes wat ook wel een van zijn specialiteiten is. De proef was goed voor 75,49%.

Gareth Hughes (GBR) 77,28%

Gareth Hughes en zijn merrie Classic Briolinca lieten een bevestigde passage tour zien. In de uitgestrekte draf was het paard iets loperig waardoor ze ook een keer uit balans raakte. In de piaffes mag ze nog wat actiever blijven en meer expressie en gemak laten zien. Ondanks dat wissels niet heel groot zijn waren de series wel foutloos. De pirouettes waren een hoogtepunt, zo klein en actief doorgesprongen. Hier werden meerdere 10’en voor gegeven. De laatste lijn werd actief doorgereden en ook daar verschenen mooie cijfers op het scorebord. Ze nemen de leiding over met 77,28%.

Juliette Ramel (SWE) 75,46%

Juliette Ramel en haar Buriel KH zijn al een lange tijd van vaste waarde voor het Zweedse team. Het paar reed gisteren een goede Grand Prix voor 76%. Het binnenkomen en halthouden was teveel op de hand gereden, maar het paard draafde vloeiend weg. De passage was vloeiend en met veel expressie gereden. Hij mag nog wat meer buiging tonen in de appuyementen. In de uitgestrekte draf toonde de ruin iets gehaast. De wissels zijn groot naar voren gesprongen, maar in de eners maakten ze een fout. Op de laatste lijn liet hij zijn hoogtepunten zien (piaffe en passage) die beloond werden met achten en hoger. De score was goed voor 75,46%.

Emmelie Scholtens (NED) 74,16%

De negenjarige Indian Rock en Emmelie Scholtens lieten een solide Special zien. De hengst heeft weinig ervaring maar liet zich goed rijden. Het beeld is steeds meer bevestigd en hij heeft een prachtig silhouette. In de piaffe ging hij enorm zitten waardoor hij soms iets balans verloor, maar de potentie is er. Het was jammer dat het in de serie om de twee even mis ging. De eners die erop volgden gingen in de inzet ook mis waardoor ze niet allemaal getoond werden. De serie tussen de pirouettes in was foutloos. Ook de pirouettes waren een hoogtepunt en klein gezet gereden. Tijdens de laatste lijn trok de hengst er echt aan. De proef leverde 74,16% op.

Therese Nilshagen (SWE) 74,85%

De Zweedse combinatie Therese Nilshagen en haar hengst Dante Weltino OLD begonnen zeer sterk aan hun proef. De uitgestrekte draf is een heel sterk onderdeel van deze hengst die ook beloond werd met tienen. Hij laat veel expressie zien in de drafonderdelen als ook in de passage. De appuyementen in zowel draf als galop zijn ruim. In de uitgestrekte stap mag hij nog wat ruimer overstappen. De eerste piaffe was nog wat voorwaarts gereden en vroeg ingezet. Tijdens het aanrijden naar het aangalopperen werd hij wat heet wat de overgang minder fraai maakte. In de serie om de twee ging het even mis toen de hengst enkele eners sprong. Ook bij de eners was hij wat gespannen. De proef was goed voor 74,85% en hiermee gaan ze aan de leiding.

Thamar Zweistra (NED) 73,36%

Wat een knap debuut van Thamar Zweistra en haar schimmel Hexagon’s Ich Weiss. Ze reden een knappe Special zonder grote fouten. De schimmel zou nog wat losser en meer gelaten mogen zijn. In het begin van de Special reed de combinatie met veel expressie door de piaffe en passage onderdelen. Op de laatste lijn mocht dat wat meer getoond worden. De groot gesprongen wisselseries waren zeker een hoogtepunt. Het publiek was enthousiast en begon al te applaudisseren voordat de proef was afgelopen. De score kwam uit op 73,36% wat in de eerste groep goed is voor een voorlopige derde plaats. 

Belangrijke starttijden

14.30 uur Thamar Zweistra (NED) met Hexagon’s Ich Weiss
15.40 uur Therese Nilshagen (SWE) met Dante Weltino OLD
15.50 uur Emmelie Scholtens (NED) met Indian Rock
17.00 uur Ingrid Klimke (GER) met Franziskus
17.10 uur Juliette Ramel (SWE) met Buriel KH
17.50 uur Benjamin Werndl (GER) met Famoso OLD
19.00 uur Charlotte Dujardin (GBR) met Imhotep
19.10 uur Dinja van Liere (NED) met Hermes
19.20 uur Cathrine Laudrup-Dufour (DEN) met Vamos Amigos
19.30 uur Charlotte Fry (GBR) met Glamourdale
19.40 uur Isabell Werth (GER) met DSP Quantaz

Bekijk hier de startlijst. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Digishots