Ellen van Pinxteren en Goldfever
Ellen van Pinxteren en Goldfever Foto: mbcfotografie

Ellen van Pinxteren over Z1-debuut: “Ondanks alle ups en downs hebben we het gehaald!”

Dressuur

Toen de jonge, maar ambitieuze Ellen van Pinxteren haar nu 22-jarige Goldfever drie jaar geleden kreeg en begon in de B, stelde ze al snel het doel om Z1 te mogen starten met haar. Ondanks de vele tegenslagen die de combinatie heeft moeten overwinnen, is het ze uiteindelijk toch gelukt. Vorige week reden ze, zonder de proef te hebben geoefend, naar een mooie score van 64,1%. Dit betekende niet alleen dat Ellens droom is uitgekomen, maar leverde ze ook nog eens een winstpunt op. 

Advertisement

Eigenwijs karakter

Toen Ellen drie jaar geleden op zoek ging naar een nieuwe C-pony, kwam ze Goldfever tegen op internet. Ze was gelijk gek op de merrie, die toen M1 liep, en wist haar vader over te halen om de lange reis af te leggen en haar te gaan bezichtigen. “We waren er gelijk over uit. We wilden haar super graag hebben en enkele weken later werd ze gebracht, toen we terugkwamen van vakantie. Het is een hele lieve en vriendelijke pony die echt voor je door het vuur gaat, maar ze kan ook heel eigenwijs zijn. Als mevrouw iets niet wil, dan doet ze het eigenlijk niet”, lacht Ellen. “We weten via haar vorige eigenaren dat ze vroeger veel heeft meegemaakt en pas op tienjarige leeftijd zadelmak is gemaakt, dus we vermoeden dat haar bijzondere karakter mede daar vandaan komt.”

Zware vorm van astma

Dat de combinatie nu Z1 heeft kunnen starten, is niet vanzelfsprekend gezien alle tegenslagen die ze hebben moeten overwinnen. “Op een gegeven moment begon Goldfever vaker het plezier in het trainen kwijt te raken en steeds wat meer te hoesten. Ze bleek astma te hebben, maar ook nog veel erger dan we hadden verwacht. Mijn droom viel toen wel even in duigen. We dachten dat het wel klaar was met haar, maar gelukkig heeft een deskundige dierenarts ons kunnen helpen met de ontsteking in haar longen en is ze er uiteindelijk heel goed bovenop gekomen.”

Management

“We moeten enorm goed letten op hoe we haar verzorgen”, gaat de vader van Ellen verder. “Het is een heel management om haar gezond te houden, maar hoe we het nu doen, doet ze het fantastisch. We hebben haar door de jaren heen heel goed leren kennen. Ze gaf voorheen heel goed aan wanneer ze niet helemaal fit was, dus we kunnen heel goed aan haar zien dat het nu goed met haar gaat.” 

“We hebben het gehaald!”

Toen Goldfever de stijgende lijn eindelijk weer te pakken had qua gezondheid, kreeg Ellen een ongeluk met een andere pony. “Die pony is op mijn hand gaan staan nadat ik eraf viel en in de stijgbeugel bleef hangen. Dat was zelfs een veiligheidsbeugel, waar ik met mijn voet doorheen schoot en met mijn enkel in vast kwam te zitten. Mijn hand was er zo slecht aan toe, dat zelfs de arts die mij geopereerd heeft dacht dat ik nooit meer zou kunnen paardrijden. Mede dankzij Goldfever ben ik toch weer in het zadel gekropen. In totaal heb ik een jaar therapie gevolgd, waarbij het paardrijden me juist weer heeft geholpen om mijn hand beter te maken. We hebben enorm veel ups en downs gehad en een heel kronkelig pad bewandeld, maar de finish was in zicht en we hebben het gehaald!”, vertelt ze trots. 

Niet opgeven

Sinds ongeveer een jaar traint de combinatie bij Subtop-amazone Miranda Hoezen. “Zij heeft ons enorm geholpen. Ze heeft me geleerd dat ik altijd door moet gaan, ook als iets niet meteen lukt. Zo is het ons uiteindelijk zelfs met Goldfevers eigenwijze karakter toch gelukt om in het Z uit te komen.” 

Wedstrijdpensioen

Ondanks het feit dat de merrie al op leeftijd is, is ze nog steeds enorm fit. Hoewel ze nu met wedstrijdpensioen zal gaan, sluit familie Van Pinxteren niet uit dat ze nooit meer tussen de witte hekjes zal schitteren. “Soms gedraagt ze zich nog als een driejarige, dus daar zijn we heel erg blij mee. Ik blijf ook zeker nog leuke dingen met haar doen, zoals buitenritten en zwemmen, en hoop nog lang van haar te kunnen genieten”, vertelt Ellen. “Als blijkt dat Goldfever nog lang fit blijft en ons het idee geeft dat ze juist aan het werk wil blijven, sluiten we niet uit dat we een ruitertje zoeken dat haar op lager niveau kan uitbrengen”, vult de vader van Ellen aan. 

Toekomstpony

Voor Ellen staat er in ieder geval al een nieuwe topper klaar; de driejarige Madame Magic (v. FS Mr Right). Net zoals bij Goldfever heeft Ellen ook voor deze merrie een aantal doelen voor ogen. “We zijn nu lekker met haar aan de slag, maar ik hoop haar later mee te kunnen nemen op wedstrijd. Ik wil zou dan graag mee willen doen aan het Dutch Pony Championship en het NK, maar net zoals met Goldfever is Z rijden ook wel een doel. Ze is natuurlijk nog jong, dus we hebben alle tijd. Ik wil niet per se mijn beroep maken van de paarden, maar zou later wel graag met een jong paard op hoog niveau mee willen rijden in de sport”, sluit Ellen af. 


Ellen en Madame Magic - Foto: mbcfotografie

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: mbcfotografie

Afbeelding