Fay van den Broek met Joosten Advocatuurs Dulas Cerub en Joosten Advocatuurs Hotter than Hot
Fay van den Broek met Joosten Advocatuurs Dulas Cerub en Joosten Advocatuurs Hotter than Hot Foto: Maud Hegger

Eerste en derde plaats op LK voor Fay van den Broek: “ZZ-Zwaar rijden is mijn grote droom!”

Dressuur

De jonge, maar ambitieuze Fay van den Broek wist zaterdag op de Limburgse Kampioenschappen in Merselo maar liefst twee keer in de prijzen te vallen. Met de vierjarige Joosten Advocatuurs Dulas Cerub, die ze zelf zadelmak heeft gemaakt, wist ze naar de zege te rijden in de klasse AB-B. Ook met Joosten Advocatuurs Hotter than Hot deed ze goede zaken. Ze reed de vijfjarige ruin naar de derde plaats in de zelfde klasse.

Advertisement

“Hij was heel stout”

Dulas Cerub is in eigendom van Chantal Joosten en kwam als anderhalfjarig hengstje bij familie Van den Broek terecht. “We vroegen ons altijd af of het wel goed zou komen met hem, want hij was heel pittig en heftig”, lacht Rianne, de moeder van Fay. “Hij was ook altijd heel stout in de wei”, voegt Fay daar aan toe. Eenmaal gecastreerd werd de jonge pony een stuk braver en mocht Fay beginnen met het zadelmak maken en opleiden. “Hij bleef best klein en de meiden die hier op stal Waatskamperheide normaal de pony’s zadelmak maken, waren echt te groot voor hem. We hebben daarom aan Fay gevraagd of ze dat leuk zou vinden”, vertelt Rianne. “Uiteindelijk moest ik er toch wel op, want we hadden een fotoshoot gepland staan”, voegt Fay lachend toe. 

Goede klik

De jonge amazone en jonge pony hadden gelijk een klik. “Het ging wonder boven wonder heel erg goed tussen die twee. Wij konden Dulas allemaal niet uit de wei halen, maar als Fay ging, kwam hij meteen. Ze hadden echt meteen een connectie samen. Stapje voor stapje hebben we hem zadelmak gemaakt en uiteindelijk is Fay er dus voor het eerst op gegaan. Dulas is een snelle leerling, dus afgelopen winter mocht hij voor het eerst mee op wedstrijd en werden ze zelfs al reservekampioen”, vertelt Rianne trots. “Het is echt een hele lieve kinderpony en ik kan er alles mee doen!”, voegt Fay toe. 

“Super goed”

Ook nu liet de combinatie zich tijdens de selecties al goed zien. Zaterdag werd op de Limburgse Kampioenschappen al het harde werk duidelijk beloond. “De proef ging echt super goed, alleen het hals strekken mocht nog iets meer”, vertelt Fay. Met een mooie score van 71,33% reden ze samen naar de eerste plaats; een super prestatie voor zo’n jonge combinatie. 

Spannend

Ook met de vijfjarige Joosten Advocatuurs Hotter than Hot, welke tevens in eigendom van Chantal Joosten is, deed Fay goede zaken. “Ik rijd hem nu een half jaartje. Hij is een beetje snel, maar wel super lief!”, vertelt Fay. “De dames hier op stal hebben hem zadelmak gemaakt, maar Fay is hem uiteindelijk door gaan rijden”, gaat Rianne verder. “Ook hij mocht meteen mee op wedstrijd, want hij is in principe heel lief, maar kan er soms ook wel eens tussenuit naaien, dus dat is altijd nog een beetje spannend!” Dit beaamt Fay lachend. 

“Ze deden het super samen”

“Hij is heel gevoelig, dus als Fay een keer een minder goede dag heeft, heeft Hotter dat ook. Hij deed het zaterdag super goed. Alleen de galop ging iets minder. Die was iets onder het tempo en het aanspringen ging ook niet helemaal goed, maar verder deden ze het super samen”, vertelt Rianne. De combinatie reed naar een mooie score van 70,50% en won daarmee brons.

Grote droom

Nu Fay met beide pony’s het ticket voor het NK binnen heeft, is aan haar de moeilijke keuze om te beslissen welke pony ze mee wil nemen. “Fay zit nog een beetje in dubio over wie ze mee wil nemen. Dulas is eigenlijk verkocht, maar zijn nieuwe eigenaren gunnen Fay en Dulas de kans om het NK nog te rijden, dus we zijn er nog niet helemaal over uit”, vertelt Rianne. Via dit NK timmert de jonge amazone, welke pony ze ook besluit mee te nemen, in ieder geval alvast aan de weg naar haar grote droom; ZZ-Zwaar rijden. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.