Marten Luiten - Fynona
CDI Exloo 2022
© DigiShots
Marten Luiten - Fynona CDI Exloo 2022 © DigiShots DigiShots

CDI Exloo | Marten Luiten wint kür U25: “Het ging iedere dag beter”

Dressuur

Marten Luiten deed zowel bij de young riders als bij de U25 mee tijdens de tweede observatie in Exloo. In de eerste proef bij de U25 werd hij vijfde met Fynona (v. Ampère) met 69,22%. Tijdens de tweede dag werden ze achtste met 67,61%, maar tijdens de laatste dag, de kür op muziek, wisten ze zich knap omhoog te werken. Ze wonnen de kür met 75,45%. Bij de young riders reed de ruiter mee met zijn Killer (v. George Clooney). Ze werden vijfde met 70,88% en derde met 70,93%. Zondag werd de afsluitende kür op muziek verreden waarin ze de tweede plaats wisten te bemachtigen met 77,76%.

Advertisement

Ervaring op doen

“We begonnen niet met de beste proeven”, vertelt Marten. “We maakten teveel onnodige fouten die we normaal niet hebben. Naarmate de wedstrijd vorderde ging het steeds beter en dat zet mij ook wel extra op scherp. In het begin was ik net niet scherp genoeg en we konden goed in de wedstrijd groeien. Fynona was al een hele tijd niet meer internationaal mee geweest en dat is toch net weer even anders. Ik probeer met beide paarden zoveel mogelijk ervaring op te doen in de ring. Het is heel mooi dat we in een proces zitten dat we nieuwe dingen kunnen verbeteren.”

Genieten

“Met Fynona was het niet helemaal onze dag tijdens de eerste proef, we kregen een paar keer een miscommunicatie. We hebben nog niet zoveel ervaring op dit niveau en de tweede dag begon ik vol goede moed. Het ging tot de laatste lijn heel fijn, maar op de laatste lijn waren we elkaar even helemaal kwijt. Gelukkig konden we het goed afsluiten. In de kür op muziek viel alles weer op zijn plek en kon ik weer genieten. Het galopwerk was heel fijn met de pirouettes en de series. De piaffe was in de kür ook een heel stuk beter dan in de eerste twee proeven. Dit soort dingen kunnen nou eenmaal gebeuren.

Beste kür tot nu toe

Hij vervolgt “Killer had op de eerste dag ook wat foutjes, maar het gevoel was wel al fijn. Hij is nog maar zeven jaar en de ene keer gaat het makkelijker dan de andere keer. Misschien was ik zelf niet scherp genoeg. In de individuele proef hadden we al minder foutjes en in de kür stond hij er super aan. Dit was denk ik zijn beste kür tot nu toe. We reden op de muziek van Fynona en dat paste verbazingwekkend goed. Hij deed het drie dagen achter elkaar echt heel fijn en we scoorden op de appuyementen en uitgestrekte gangen. Met Killer ga ik young riders rijden in Aken en met Fynona rijd ik de laatste observatie in juli. Ik ben blij dat ik het zo heb af kunnen sluiten in Exloo.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Digishots