Afbeelding

Helen Roestenburg: “Functioneel trainen is beter dan veel trainen”

Dressuur

Na een ongeluk, slechte diagnose en een periode van revalideren, maakte Helen Roestenburg de keuze om minder in het zadel van Stal Gaia’s Morris (v.Tietse 428) te klimmen en zich te focussen op het werken vanaf de grond. Tegen alle verwachtingen in heeft de combinatie een stijgende lijn te pakken en behaalden ze een score van 210 punten op hun laatste L2-wedstrijd. 

Advertisement

Hengstveulen

“Ik heb voor iemand een paar Friezen gereden, waaronder de moeder van Morris die destijds drachtig was. Met haar eigenaar heb ik toen afgesproken dat als er een hengstveulen uit zou komen, ik deze zou overnemen”, begint Roestenburg te vertellen. “Ik ken Morris dus al sinds hij in de buik van zijn moeder zat, wat nu ruim tien jaar geleden is.”

Spieratrofie

Op 4-jarige leeftijd kreeg de ruin een tegenslag te verduren. “Hij heeft heel vervelend vastgelegen en hierdoor een soort spieratrofie gekregen. Zijn lange rugspieren werken niet meer naar behoren. Dat zie je niet als er een zadel op ligt, maar op het moment dat het zadel eraf gaat krijg ik vaak schokkende reacties, omdat er dan een deuk zichtbaar wordt. Destijds werd mij verteld dat ik nooit meer op Morris zou kunnen rijden, maar na een jaar veel longeren en masseren zat ik er toch weer op.”

Vorderingen

Ondanks dat het rijden tegen alle verwachtingen in toch weer mogelijk was, liep de combinatie na een tijdje toch tegen problemen aan. “Het rijden stagneerde een beetje. Zijn kunnen en kracht werden niet veel beter, ondanks het trainen. Twee jaar geleden kwam ik via NCSAH terecht bij het werken aan de hand, waardoor ik mijn trainingsschema volledig aan ben gaan passen. Voorheen reed ik vijf keer in de week en dat is veranderd naar twee keer rijden en drie keer per week werken aan de hand, waardoor we nog steeds veel vorderingen maken. Morris heeft meer kracht om oefeningen uit te kunnen voeren, waardoor we nu ook de L2 door zijn gekomen.”

Gezondheid

Met 210 punten sloot de combinatie deze week de klasse L2 af en komt Roestenburg dichterbij haar doel: het M. “We zijn nu bezig om de oefeningen van het M erin te krijgen. De contragalop gaat heel goed en door schakelwerk wordt het schouderbinnenwaarts ook beter.” De amazone had niet verwacht dat dit zou lukken. “Het is elke keer kijken wat kan, ik ben verbaast dat we nog steeds progressie maken. Het gaat allemaal niet vanzelf, maar ik heb het er voor over. Al dat grondwerk was vroeger ook niet echt mijn ding, maar je ziet dat het resultaat oplevert en dat Morris zijn gezondheid verbetert, daar doe ik het voor.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Slagter fotografie