Hylke den Braven met Ivar
Hylke den Braven met Ivar

Subtop | Hylke den Braven: “Ik wilde het nu weleens proberen in de Lichte Tour”

Dressuur

In Emmeloord werd afgelopen weekend een subtopwedstrijd georganiseerd, waarbij Hylke den Braven debuteerde in de Lichte Tour met zijn Ivar. Hij won het oranje lint in de Prix St. Georges-proef met 65,59%. Het was een thuiswedstrijd voor de jonge talentvolle ruiter, die samen met zijn vriend Stefan en schoonmoeder Liesbeth Passchier Hippisch Centrum Noordoostpolder runt.

Advertisement

Tien weken

Hylke heeft de ruin pas tien weken op stal. “Hij liep toen op Z2-niveau en een aantal weken geleden ben ik voor het eerst ZZ-Licht met hem gaan rijden. Hij liep 70% bij elkaar en afgelopen weekend was het tijd voor zijn debuut in de Lichte Tour. Ik kocht hem via via samen met mijn vriend Stefan Passchier, omdat we dachten dat het een fijn paard voor de subtop zou zijn. Hij had al wat wedstrijdervaring, maar dus nog niet op dit niveau. Uiteindelijk zijn we mede dankzij zijn super karakter al vrij snel in de Lichte Tour gestart, waar ik toch wel erg trots op ben”, vertelt Hylke. 

Harmonieus

“Ivar deed het super, er zaten nog wel wat foutjes in, maar dat zit meer in de afwerking denk ik. Ik heb zelf ook nog niet zo vaak Lichte Tour gereden. De oefeningen kan Ivar heel goed en correct. Hij kan zo makkelijk lopen dat je kunt zitten en het ziet er simpel uit. Ik denk dat het beeld daardoor ook heel harmonieus is. Als hij routine opbouwt denk ik dat hij nog veel hoger kan gaan scoren. Het is zo’n lekker paard om te rijden. Hij scoort op de uitgestrekte gangen en de zijgangen, dat kan hij super goed. De appuyementen doet hij ook heel simpel met veel balans. Daar kregen we nu ook zevens en achten voor. De wissels en series kan hij ook goed en daar kreeg hij ook mooie punten voor.”

Van ondersteuning naar succes

De juryleden schreven ‘heel goed paard, nette proef en benieuwd naar de toekomst’. Hylke licht toe “Hij is uiteindelijk wel voor de verkoop, maar we willen nu eerst kijken hoever we kunnen komen. Ik wil heel graag Intermediaire I rijden, want dat heb ik nog nooit gedaan. De series doet hij al simpel, dus ik denk dat dat op korte termijn wel kan. Ik denk dat het succes ook een combinatie is van het totaalplaatje. Op onze accommodatie runnen we een dressuurstal met voornamelijk handel en het opleiden van paarden. Meestal staan er veel jonge paarden, maar soms ook iets meer bevestigde paarden. We hebben ook een aquatrainer en een vitafloor en ik denk dat ook die ondersteuning een bijdrage heeft geleverd aan onze prestaties.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Hylke den Braven