Afbeelding
Foto: DigiShots

Najama Voogd en Kunz (v. Ferguson) in WK-selectie: “Ik ga er vol voor, als amateur tussen de grote namen”

Dressuur

Tijdens de eerste selectie en training voor het WK Jonge Dressuurpaarden kregen 47 paarden een uitnodiging voor de tweede ronde. Glock’s Toto Jr en Ferguson zijn topaanvoerder met elk zes nakomelingen. Najama Voogd is een opvallende naam tussen de ‘grote’ professionele ruiters. “Ik denk dat ik als enige een dag vrij gevraagd heb”, lacht ze. Haar paard Kunz (Ferguson x Uphill) blinkt uit door zijn elegantie, instelling en constante verrichting.

Advertisement

“Ik vind de WK-trainingen en -selecties een mooi traject om mee te maken met mijn talentvolle paard”, steekt Najama van wal. “Het feit dat ik maar één paard train en uitbreng doet niets af aan de kwaliteit van Kunz.

Superster

“Ik deed met hem ook mee aan jongepaardencompetities zoals Subli en Pavo Cup, en in het begin vroeg ik me wel af wat ik te zoeken had tussen ‘de grote namen’”, aldus Najama. “Maar toen de juryleden Kunz bleken te waarderen, heb ik die schroom van me afgezet. En nu heb ik zoiets van: ‘ik geniet van mijn paard, hij is mijn superster.’ Er staat voor mij en Kunz niets op het spel, we kunnen er alleen maar van leren. Dat betekent uiteraard niet dat ik er niet vol voor ga.”

Eerste jaargang van Ferguson

De amazone uit Arnhem kocht Kunz nog tijdens haar studie Rechten op de Veulenveiling Borculo. “Ik had twee veulens aangekruist en hij was er één van, omdat de hengst Ferguson me aansprak; Kunz komt uit zijn eerste jaargang. Het was het enige veulen dat naar me toe kwam en zich meteen liet aaien toen hij in zijn box stond voordat hij de veilingring in ging. Er was niet veel interesse in hem, omdat hij zich niet goed liet zijn tijdens het bieden; hij wilde alleen maar galopperen! Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik hem heb kunnen kopen. Nu blijkt: de beste aankoop van mijn leven!”

10+ voor instelling

Toen ze haar meester-titel gehaald had, was Kunz drie jaar en kon Najama hem gaan rijden. “Hij is altijd een gemakkelijk paard geweest. Bart (Veeze, die Ferguson en ook zijn zoon Kyton rijdt, red.) vertelde me dat alle Fergusons zo fijn zijn. Kunz kan bijvoorbeeld best eens schrikken, maar dan blaast hij ook meteen weer uit en is weer rustig. Hij is wakker, maar nuchter. Zijn karakter en instelling verdienen een 10-plus.”

Rijden is ontspanning

Najama werkt als advocaat in Zeist en rijdt zo’n vier keer per week naar Neede, waar Kunz staat bij haar ouders. “Het zijn dan lange dagen, met ook nog eens de reis van en naar mijn woonplaats Arnhem, aan het begin en eind van de dag. Maar als ik bij Kunz ben, word ik meteen vrolijk. Hij is altijd blij en positief en doet altijd zijn best. Dat motiveert natuurlijk enorm. Rijden is voor mij ontspanning. Het is mijn doel om er allebei plezier in te hebben en dat ook uit te stralen. Als ik zou weten dat Kunz geen lol in zijn werk zou hebben, dan zou het voor mij niet hoeven. Daarnaast helpt het ook dat mijn ouders altijd voor mij klaarstaan en mijn vader Kunz vaak nog een keer in de week longeert.”

80 punten

Judith Ribbels, bij wie ze al traint met Kunz vanaf het begin, stimuleerde Najama om mee te doen aan de jongepaardenwedstrijd in Haaksbergen toen Kunz vier jaar was. “Hij was jeugdig, ik was onervaren, en toch kreeg hij 80 punten. En volgens Judith krijg je dat niet zomaar. We zijn van daaruit rustig verder gaan werken. Ik verdiepte me in wat een paard eigenlijk ‘moet kunnen’ op bepaalde niveaus. Kunz biedt zoveel aan en doet het met zoveel gemak! Als hij zou aangeven dat hij die oefeningen niet zou kunnen, dan zouden we meteen een stap terugdoen.”

Superknap en stabiel

De sterke punten van Kunz zijn zijn sympathieke uitstraling en constante beeld. Hij is heel stabiel en heeft een mooie stille aanleuning en opwaartse houding. Daarnaast zijn zijn basisgangen heel sterk. “Hij heeft geen zwakke punten”, vertelt Kunz’ amazone trots. “En zeg nou zelf, hij is natuurlijk ook superknap!”

Trotse fokkers

De fokkers van Kunz zijn Geert Zwartjens en Lilian Smale uit Steggerda. “Zij komen vaak kijken als ik met Kunz van start ga. Daar moeten ze vanuit het noorden vaak een hele tijd voor uittrekken, dus dat vind ik geweldig. Andersom vinden zij het fantastisch dat hun fokproduct zo fijn loopt. Inmiddels heb ik Kunz’ halfzus Phi-Nieta SZ en halfbroer Romance 4 ever SZ (beide v. For Romance) ook op stal.”

Ongedwongen

De combinatie Najama-Kunz maakte begin deze maand haar ZZ-Zwaar-debuut. “Het is zowel voor mij als voor hem de eerste keer op dit niveau. Ik had van alle kanten gehoord dat de overgang van het ZZ-Licht naar de subtop heel groot is. Dus al was Kunz in de training heel goed bevestigd, ik zou al blij zijn geweest met een winstpuntje. Maar we werden twee keer vierde, met in totaal drie winstpunten! Ik was het meest tevreden met de opmerking van de jury dat ik Kunz sympathiek voorstel. Dat vind ik ook het allerbelangrijkste, dat het er mooi en ongedwongen uitziet.”

Swingen

Dat was ook wat Johan Hamming van de WK-selectiecommissie waardeerde in Najama-Kunz. “Ik heb maandag wel al veel gehad aan zijn opmerking dat ik hem iets over het tempo reed. Toen ik hem wat minder hard liet gaan, ging hij meer swingen. En na de galopwissels moest ik hem nog wat rechter houden. Daar ga ik met Judith Ribbels en Joyce van Rooijen-Heuitink, bij wie ik ben gaan trainen aan de zwaardere oefeningen, hard aan werken. Ondanks dat ik geen professional ben, ben ik wel super gemotiveerd om zo ver mogelijk te komen.”

Nakomelingen van Ferguson

De andere Ferguson-nakomelingen die aangewezen zijn voor het volgende selectiemoment (4 mei) zijn Mystery VDH met Kim Leduc bij de vijfjarigen, First Lewis met Aitor Ascamilla Bravo, WK-brons-winnaar vorig jaar Lightning Star met Kirsten Brouwer en Lord Platinum met Curro Benitez Sanchez bij de zesjarigen en de KWPN-hengst Kyton met Bart Veeze bij de zevenjarigen.

Hengstenshow Stal Brinkman

Ferguson, Kyton en andere hengsten kun je op Tweede Paasdag (18 april om 14.00 uur) in levenden leve bewonderen bij Stal Brinkman in Twello, bij wie de hengsten ook ter dekking worden aangeboden. (cd)

Foto: DigiShots