Arlando met Diederik van Silfhout tijdens de Olympische Spelen in 2016
Arlando met Diederik van Silfhout tijdens de Olympische Spelen in 2016

Arlando, perfecte partner voor ‘klassieke’ merries

Algemeen

Dé medaillewinnaar op grote kampioenschappen is de KWPN-hengst Arlando. Hij danste met Diederik van Silfhout naar brons (WK 2014), goud (EK 2015) en een vierde plek op de Olympische Spelen van 2016. Daarna loodste de hengst de jonge amazone Anna Zibrandtsen naar uniek Deens eremetaal (zilver, EK 2017). Wat een erelijst! Arlando is inmiddels met pensioen, maar hij is nog altijd beschikbaar voor de fokkers

Advertisement

Meer over (dekken met) Arlando 

Geboren voor de piaffe

Vanaf het eerste moment dat hij plaatsnam op de rug van Arlando was Diederik van Silfhout gek met de hengst. “Arlando was altijd heel vlug, heel sensibel. Het lastigste in het begin was de controle krijgen, dat hete van hem in goede banen leiden. Later werkte zijn werkwilligheid juist in ons voordeel. Hij vond helemaal niks moeilijk, omdat hij zoveel talent heeft. Hij was geboren voor de piaffe. En belangrijk: het is een paard dat het leuk vindt om het z’n ruiter naar de zin te maken, een echte pleaser.” 

Eerlijk karakter, sterk achterbeen 

Met de vader van Arlando, Paddox, werd Diederik Europees kampioen Junioren in 2006. “Paddox was een ander soort paard, feller, meer hengst. Arlando was gemakkelijker en sensibeler. Maar dat eerlijke karakter en sterke achterbeen heeft hij van zijn vader. Wat opmerkelijk en ook heel fijn aan Arlando was, is dat hij zich niet laat afleiden. Hij heeft wel spanning, maar die kon ik heel gemakkelijk laten afvloeien. Hij had de aandacht bij mij en als ik geen fouten maakte, deed hij het ook niet.” 

Barbie-hoofdje 


Diederik omschrijft Arlando als een heel slim paard, dat snel leerde. “Hij wilde het graag goed doen en geen fouten maken. Als hij beloond werd omdat hij een oefening goed deed, dan was hij echt blij met zichzelf, dat merkte je aan hem. Of Arlando een bijnaam had? We noemden hem wel ‘Ken’, van Barbie en Ken. Hij heeft zo’n mooi koppie en hij wéét dat hij knap is.” 

Fijne paarden met fijn karakter 

Arlando heeft niet veel kansen gehad in de fokkerij. In het begin dekte hij weinig en kreeg hij niet de beste merries. Hij is ook nooit enorm gepromoot, omdat zijn sportcarrière voorrang had. Maar de nakomelingen die er van hem rondlopen, zijn zonder uitzondering fijne rijpaarden. Ze beschikken net als Arlando zelf over souplesse, een groot schakelend vermogen en een zeer meewerkend karakter. 

Werkwilligheid en reflexen

Volgens hengstenhouder Jan Folmer van De Nieuwe Heuvel kan Arlando met name de rijdbaarheid verbeteren. “Arlando is een hengst met een super karakter. Het is ook een echt bloedpaard, met zijn afstamming Paddox, uit een stermerrie van de volbloed Mytens x Ferro. Een paard dat je eerder moet afremmen dan dat je hem aan het werk moet zetten. Hij kan werkwilligheid en reflexen toevoegen.”

Lage verwantschap

Het beste past hij bij wat klassieke merries met rek in het lichaam, aldus Folmer. Arlando heeft een hoge fokwaarde dressuur (135 punten met een betrouwbaarheid van 79%). Wat dit Grand Prix-talent ook interessant maakt, is zijn lage verwantschapspercentage van 1,3%.

Opvallende kinderen

Al leverden dekkingen met Arlando zo’n 100 veulens op, op dit moment timmeren diverse Alando-nakomelingen aan de weg. Diana van de Bovenkamp reed onlangs een fijn ZZ-Licht-debuut met de inmiddels geruine KWPN-hengst Kyando (mv. Uphill), die ze heeft overgenomen van Diederik. Begin deze week bereikte ze met hem de volgende ronde van de WK-selectie bij de zevenjarigen.

It’s a Pleasure (mv. Sir Oldenburg) is actief in het ZZ-Zwaar en Galant H-S (mv. Galant) wordt uitgebracht in de Lichte Tour. Dan is er Irreplaceable (mv. Gribaldi), die onder een Canadese ruiter CCI2* eventing loopt. Giovanni (mv. Flemmingh) wordt door een Junioren amazone in het ZZ-Licht gestart.

Meer over (dekken met) Arlando 

Diederik van Silfhout met 'zijn' Arlando in 2016