Danielle van Nispen
Danielle van Nispen

Danielle van Nispen: “Grand Prix rijden is altijd mijn droom geweest”

Dressuur

Danielle van Nispen heeft haar Grandeur’s Dewrie (v. Metall) zelf opgeleid naar het hoogste niveau. De weg die ze bewandeld hebben was niet altijd zo makkelijk. De combinatie is voor het eerst Grand Prix gestart en dat beloofd veel goeds.

Advertisement

Droom

Danielle kocht de ruin toen hij 3,5 jaar oud was. “Hij was net zadelmak en gecastreerd. We zijn de in de B begonnen en nu rijden we Zware Tour. Dat is altijd mijn droom geweest, Grand Prix rijden. We hebben ons debuut gemaakt in de Intermediaire II en als het allemaal volgens planning verloopt wil ik deze zomer overstappen naar de Grand Prix. Mocht het eerder mogelijk zijn, dan starten we eerder. Ik zeg altijd je moet overstappen als je er klaar voor bent, anders is het niet eerlijk tegenover je paard.”

Wedstrijdritme

In de afgelopen twee jaar is de combinatie nog enkele keren aan de start gekomen in de Lichte Tour. “Ik probeerde wedstrijdritme te houden, maar we konden niet heel vaak starten. Het is altijd mijn bedoeling geweest om voor mijn 50e te starten op Zware Tour-niveau. Ik ben 1 januari 50 geworden, en dat is helaas niet net gelukt. Als er geen coronamaatregelen waren geweest dan was het wel gelukt. Ik heb geprobeerd hier naar toe te werken en nu was het dan zo ver.”

Eerste paard

“Dewrie is mijn eerste paard waarmee ik zo hoog in de sport rijd. Ik kocht pas op mijn 25e mijn eerste paard. Toen ik Dewrie kocht vroeg iemand ‘waar ben je aan begonnen, jullie hebben de kwaliteiten niet voor de Grand Prix, dus waarom ga je dit doen’? Ik vond dat best wel gek, je ziet de kwaliteiten pas op het moment dat een paard het zwaardere werk gaat doen. Ik heb hem alle mogelijkheden gegeven om zich te ontwikkelen en te worden wie hij nu is. Het is een ontzettend lief paard en hij wilt altijd voor je werken. Tijdens ons Intermediaire I-debuut kregen we 67,5%, echt super gaaf. We hebben daarna thuis een kleine fles champagne open getrokken om het te vieren. De grote fles komt pas als we naar de Grand Prix gaan”, lacht ze.

Operatie

Danielle heeft het zelf niet gemakkelijk met haar heupdysplasie en lichte scoliose. In 2010 is haar bekken op drie plaatsen gebroken en zijn haar bekken over haar heup heen gezet. “Hierdoor zit ik regelmatig gefrustreerd en met pijn op mijn paard. Daardoor is het nog lastiger geweest om dit niveau te halen. Ik zat heel erg scheef om mezelf te ontlasten, maar daarmee maakte ik het mezelf wel moeilijker. Saskia Heijkants helpt me nog steeds heel goed met haar flexchair. Ik ben haar daar zeer dankbaar voor, zij is een van de personen die ervoor zorgt dat ik kan blijven rijden op topniveau.”

Team

Ze vervolgt “Ook ben ik het team om me heen dankbaar, mijn partner Nancy en mijn vaste groom Kim. Je kan het nooit alleen en het hele team zorgt ervoor dat we beide in topconditie zijn. Ik heb vijf jaar lang getraind bij Monique van de Heuvel en daarna een poosje bij Marieke Pijnenburg. Uiteindelijk ben ik bij Jonna Schelstraete en Sylvia Naagen terecht gekomen. Sylvia heeft me de laatste maanden geholpen om hier terecht te komen. Ik ga er 200% voor, maar ik heb het ook wel nodig dat iemand me achter de vodden aan zit. Sylvia is er ook bij met wedstrijden, ik ben best wel zenuwachtig en vind het dan onwijs spannend. Het is fijn dat ze me er dan doorheen kan loodsen.”

Gezond

Over de toekomst vertelt ze “Dewrie heeft nog nooit iets gehad en staat iedere dag met een vriendje in de wei. Ik vind het belangrijk dat hij gewoon paard kan zijn, naast het feit dat hij een topatleet is. Wil je een paard gezond houden in zijn lijf, dan moet je hem ook gezond houden in zijn hoofd. Zijn opvolger staat klaar in de opfok, maar ik ga hier eerst heel hard van genieten!”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Chessey Dijkgraaf