Marten Luiten - Fynona
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021
© DigiShots
Marten Luiten - Fynona World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021 © DigiShots Leanjo de Koster

Marten Luiten KNHS Talent van het jaar 2021: “Super mooi, geweldig”

Dressuur

Nadat vorig jaar door Corona de titel niet is uitgereikt, werd er dit jaar massaal gestemd. De stemmen worden gegeven door de bondcoaches, trainers , pers en publiek. Marten Luiten was duidelijk de favoriet.

Advertisement

Bijna alles gewonnen wat er te winnen was

De twintig jarige Luiten heeft vorig jaar eigenlijk alles gewonnen wat er te winnen was. Zo was er goud op het NK voor Young Riders. Op het EK in Hongarije was er team goud, individueel goud en goud bij de kür. In Aken behaalde Luiten ook de eerste plek. Dit alles met de twaalfjarige Fynona (v. Ampere ) bij de Young Riders.

Een ruiter om rekening mee te houden in de toekomst

Voor onder andere de bondscoaches Imke Schellekens-Bartels en Joyce Heutink viel de keuze ook op Marten. “Hij heeft weergaloze prestaties geleverd en is een waardige ambassadeur voor onze sport.” Anky van Grunsven noemt hem een ruiter waar we in de toekomst zeker rekening mee moeten gaan houden. 

“Een bekroning op mijn werk”

“Het is natuurlijk super mooi om deze titel ook nog aan mijn lijst te kunnen toevoegen”, vertelt Marten. “Geweldig! Het is een bekroning op mijn werk. Met Fynona heb ik de overstap naar de U25 gemaakt. Ik zou nog een jaar Young Riders met haar kunnen starten, maar mijn doelen heb ik daar eigenlijk al behaald. Daarbij is de U25 een mooie aansluiting straks naar de senioren. Haar train ik nu thuis door. Ze loopt al heel goed, maar ik wil echt alles goed hebben en dan start ik haar weer.”

Gronings kampioenschap

“In het Z2 start ik op dit moment Killer (v. George Clooney) en Johnny (v. Johnson) . Beide hebben het heel goed gedaan tijdens de selecties voor het Gronings kampioenschap. Met hen ben ik dan ook door. Ik ben nu aan het kijken of ik Killer klaar kan maken voor de Young Riders.”

“Ik geloof in diversiteit van trainen”

“Ik train op dit moment bij meerdere trainers. Ik vind dat fijn. In hun hoofdzaken komen ze allemaal overeen, echter de weg er naar toe is bij allemaal anders. Ik geloof in die diversiteit. Dat maakt je als ruiter beter. “

“Natuurlijk heb ik dromen”

“Op dit moment studeer ik bedrijfskunde. Dat kan ik goed combineren met de paarden. Voor de toekomst kijk ik niet te ver vooruit. Proberen steeds beter te worden en mezelf focussen op het nu. Met Fynona hoop ik mooie resultaten te behalen in de U25. Met een van mijn andere paarden hoop ik lekker mee te draaien bij de Young Riders. En in de toekomst kijken we weer verder. Natuurlijk heb ik dromen, maar voor nu liggen mijn doelen dichterbij.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.