Marlon van Wissen - Lamora BB
Pavo Cup - Houten 2021
© DigiShots
Marlon van Wissen - Lamora BB Pavo Cup - Houten 2021 © DigiShots DigiShots

Ruitervitaal coach opleiding I Marlon van Wissen: “Ruiter kan het paard maken of breken”

Dressuur

One Switch is hét bedrijf als het gaat om ruitervitaaltrainingen. Je kunt er persoonlijke trainingen volgen waarbij je samen werkt aan je coördinatie, rompstabiliteit en de samenwerking tussen de linker- en rechterkant van je lichaam. Maar ook je voeding en mind-set worden niet overgeslagen.

Advertisement

Ruitervitaal coach

Geef je les en wil je (meer) aandacht besteden aan ruitervitaliteit in jouw lessen? Ook dan ben je bij One Switch aan het goede adres. Zij hebben namelijk een eigen Ruitervitaal coach opleiding. Als je de opleiding hebt afgerond kun je voor iedere individuele ruiter een op maat gemaakt plan maken, professionele trainingen verzorgen en passende adviezen op het gebied van voeding en arbeidsrustverhouding geven.

Meerdere grote namen hebben de opleiding afgerond en zijn er zeer positief over te spreken. In dit bericht praten we met Marlon van Wissen, een bevlogen amazone, dressuurtrainster, coach & jurylid tot en met Grand Prix-niveau.

“Geen huis-tuin-en-keuken-opleiding”

“Ik vind dat er in de meeste paardrijlessen veel te weinig aandacht wordt besteed aan de ruiter zelf. Instructeurs hebben het bijvoorbeeld vaak over de buiging van het paard, maar vergeten dat een paard dat pas kan als de ruiter goed op zijn rug zit. Daarmee bedoel ik: goed in balans, met goede coördinatie en een goed gevoel met zijn/haar lichaam”, begint Van Wissen haar verhaal enthousiast.

“De Ruitervitaal coach opleiding is niet zomaar een huis-tuin-en-keuken opleiding. Ze bieden theorie van hoog niveau en ondanks dat ik me van tevoren al flink had ingelezen, zaten er heel veel eyeopeners in. Je leert er bijvoorbeeld over de spieren (ook de Latijnse namen) en de verbranding. Maar ook over de buik, de rug, de positie van de bekken en over het metabolisme van de ruiter. Je krijgt een groot kader aan theoretische achtergrond. Dat maakt het pittig, maar wel van ontzettend hoog niveau.”

Oefeningen

Van Wissen was voordat ze aan de opleiding begon al van mening dat er vaak te weinig aandacht wordt besteed aan de ruiter. “Toch heeft deze opleiding heel veel duidelijk gemaakt. Ik kan het beter beredeneren en plaatsen en dat merk ik terug in de lessen die ik geef.”

Soms geeft Van Wissen haar leerlingen oefeningen naast het paard mee naar huis en een andere keer gaat ze er op het paard al mee aan de slag. “Ik ben meer van het toepassen op het paard, maar ik geef ook regelmatig oefeningen mee voor thuis. Soms doe ik ze voor, of ik schrijf het uit.”

Maken of breken

Ruitervitaliteit is een belangrijk onderdeel van het totaalplaatje. “En dat totaalplaatje, dat moet je gaan begrijpen. Daarom ben ik onlangs gestart met de opleiding Fysiotherapie voor paarden en daar zie je precies terug wat onbalans van de ruiter doet met de spieren van het paard. Zelfs een klein beetje te veel knijpen of ‘trekken’ kan grote gevolgen hebben.”

“Een ruiter kan een paard maken of breken. Letterlijk.”

Leren van de besten

“Daarnaast leer ik graag van de besten. Maar dan moeten ze ook met een goed en sterk onderbouwd verhaal komen. En daar heeft One Switch meer dan perfect aan voldaan.”

Ben je benieuwd naar de Ruitervitaal coach opleiding? Als Hoefslag-lezer ontvang je nu 100,- korting voor de opleiding die start op 18 januari. Gebruik hiervoor de kortingscode: HOEFSLAG100. Meer weten? Bekijk hier de website van One Switch

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots