Toesja van Veen met Faust.
Toesja van Veen met Faust. Foto: Privébezit

Toesja van Veen: “Alle knopjes zitten erop, maar hij moet het pas doen wanneer ik het aangeef”

Dressuur

Toesja van Veen (14) maakte recent haar Junioren-debuut met Faust (v. Fidertanz). Ondanks dat er wat foutjes in slopen, werd de proef alsnog beloond met 63%. 

Advertisement

Door zusje begonnen

“Mijn zus reed eerder al paard en ik ging altijd met haar mee”, begint Toesja te vertellen. “Zo ben ik ook op een gegeven moment op een pony gezet. Daardoor heb ik leren paardrijden. Uiteindelijk ben ik ook manegelessen gaan doen en omdat ik het leuk vond ben ik verder gegaan in de paardensport. Mijn zus rijdt nu niet meer paard, maar vroeger hebben we altijd samen pony gereden. Dat was wel heel erg leuk.”

Tong eruit

Op een gegeven moment wilde Toesja wat hogerop komen en ging ze op zoek naar een ervaren paard. “Mijn moeder liet zijn advertentie zien en ik was gelijk weg van hem. Ook toen we daar gingen kijken vond ik Faust helemaal geweldig. Hij is hartstikke lief. Iets wat wel grappig is aan hem, is dat hij zijn tong uit zijn mond heeft wanneer hij ontspannen is. Dat is dus met het rijden niet zo, maar op stal en op de paddock wel.”

Heel erg braaf

Over haar ruin vertelt Toesja: “Faust heeft bij zijn vorige eigenaar Lichte Tour gelopen en heeft eerder ook in de paradressuur gelopen. Daarmee is hij onder Nicole den Dulk naar Qatar geweest. Hij heeft dus alles gezien en dat is voor mij heel erg fijn. We waren namelijk wel op zoek naar een braaf paard. Dat vond mijn moeder vooral belangrijk.”

Iets te slim

De combinatie ging samen aan de slag. “We moesten elkaar natuurlijk eerst goed leren kennen en daarom zijn we met de basis bezig gegaan. Alle knopjes zitten er al op, dus de basis is erg belangrijk. Faust is ontiegelijk slim. Vorige week hebben we de proef gereden en de volgende keer dat ik de lijnen daaruit reed, snapte hij het al. Soms is dat wel irritant. Daarom ben ik bezig met de basis zodat hij dingen pas gaat doen als ik het aangeef.”

Verkeerde proef?

Hoe ervaarde Toesja haar Junioren-debuut? “Ik was al blij dat ik met een slipjas mocht rijden. Helaas slopen er wel wat foutjes aan. Vlak voor het aanspringen in galop vloog er een vogel langs, waar hij van schrok. Daardoor sprongen we aan in de verkeerde galop. Op een gegeven moment kwam ook de jury uit het hokje omdat hij dacht dat ik de verkeerde proef reed. Het bleek alleen dat hij de verkeerde proef voor zich had. Helaas was ik daardoor wel mijn concentratie kwijt. Dat kan gebeuren, maar was wel jammer.”

Afstemmen

Ze vertelt verder: “We moeten de proef nog wat meer onder de knie krijgen en voor de volgende keer wil ik de foutjes er zoveel mogelijk uit laten. We mogen nog wat mooier en gecontroleerder op de letters rijden. Soms ben ik uit mijzelf ook nog iets te strak in de hand en dat wil ik heel graag oplossen. Dat is fijner voor Faust en het geeft een mooier beeld.”

Ervaring opdoen en EK rijden

Wat zijn de doelen van de fanatieke amazone? “Dit jaar wil ik zoveel mogelijk ervaring opdoen. Het is wel het doel om uiteindelijk in het kader te komen. Daarvoor blijf ik heel veel trainen bij Lotje Schoots en gaan we veel op wedstrijd. Het zou gaaf zijn om een keer een Europees Kampioenschap te rijden. Dat is het uiteindelijke doel”, besluit ze.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit