Marloes Appelman en Hivano
Marloes Appelman en Hivano NH Photo

Marloes Appelman: “Hivano gaat een mooie toekomst tegemoet in Japan”

Dressuur

Marloes Appelman heeft haar Hivano (v. Cupido) verkocht naar Japan. De ruin staat inmiddels in quarantaine en vliegt zondag 14 november naar zijn nieuwe eigenaren.

Advertisement

Sportpaard

Marloes kocht de ruin vier jaar geleden. Ze vertelt “Ik had toen niet echt de intentie om een goed sportpaard te kopen. Ik wist eigenlijk ook nog niet waar een goed paard over moest beschikken. Toen we hem kochten leek het me leuk om ooit Z met hem te rijden. Mijn ouders zeiden toen nog ‘eerst maar eens kijken of hij wel goed genoeg is’. Mijn ouders zijn geen paardenmensen maar op de mening van toen zijn ze wel teruggekomen.”

Hecht team

“Ik had altijd wel in de paarden willen werken maar ik had nooit het juiste paard. Als ik wilde dat dit zou lukken dan moest ik me wel met Hivano gaan bewijzen. Het ging al snel heel erg goed tussen ons. Ik had het paard gevonden waarmee ik we wat meer op de kaart kon rijden. We werden een hecht team samen en hij leert ontzettend makkelijk. Dat zorgde ervoor dat ik met af en toe lessen en veel zelfstudie hem zelf alles aan kon leren. Eerst een enkele wissel, toen series en zelfs een stukje eners”, vertelt de amazone.

Junioren

De mooiste ervaring van het duo waren de wedstrijden op Junioren-niveau. “Het was allemaal nieuw voor mij. Ik vond het ontzettend leuk om in een ploeg van zulke goede combinaties te kunnen rijden. Vanaf het moment dat we Junioren reden ben ik gaan lessen bij Mercedes Verweij. Ze heeft ons heel erg geholpen en ik heb altijd fijn bij haar kunnen trainen. Ik geef zelf ook veel les en ik vind het fijn dat ik nu mijn kennis kan overbrengen. Als ik eraan terug denk dan leid het wel allemaal terug naar waar het ooit begonnen is. Dat is het mooie, we hebben heel veel aan elkaar gehad.”

Internationale score

“Een jaar geleden zijn we op een stand van ZZL+6 geëindigd. Bij de Junioren hebben we onze eerste internationale score gehaald maar toen kwam corona. Ik heb zelf een ongeluk gehad 2,5 maand geleden waarbij ik aan mijn pols geopereerd ben. Hivano liep thuis op Lichte Tour-niveau. Toen we tegen deze verkoop aanliepen was het voor mij ook goed. Hij vindt het enorm leuk om voor je te werken. In Japan gaat hij naar een meisje van veertien jaar die begeleiding krijgt van een Nederlandse trainer. Hij gaat als leerpaard dienen en misschien gaan ze ook wel wedstrijden rijden.”

Young Riders

Zelf hoeft de amazone ook niet stil te zitten. “Ik rij nu op een Spielberg-nakomeling van Larissa del Prado. Hij is qua niveau gelijkwaardig aan Hivano en met hem kan ik verder. Als mijn pols beter is ga ik met hem aan de slag. Ik mag volgend jaar nog bij de Junioren rijden maar de focus ligt erop om met hem Young Riders te rijden”, vertelt ze.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: NHPhoto