Afbeelding
Foto: Privébezit/Denise van der Plas

Xena Klomp: “Leuk om als underdog te worden gezien”

Dressuur

Met haar 12-jarige 1.52 metende pony Dj X komt Xena Klomp uit in het ZZ-Licht dressuur tussen de paarden. Als 11-jarig meisje kreeg ze de net zadelmakke 3-jarige pony te rijden. Samen zijn ze nog lang niet uitgeleerd en beleven ze veel plezier, niet alleen in de dressuur.

Advertisement

Lovend over haar pony vertelt de 19-jarige Xena: “Dat ik hem te reden kreeg, kon hij nog niks. Ik ben met hem in de B bij de pony’s begonnen en nu rijden we ZZ-Licht tussen de paarden. Dj X is heel leergierig en wil graag voor je werken. Elke dag leren we weer bij en dat smaakt ook naar meer. Dj X is af en toe wel een bangerik. Maar we hebben zo’n goed band dat hij mij vertrouwt en ik hem en we zo uiteindelijk overal langs komen.”

Hindernissen?

“Vanaf het begin les ik al bij Karin Soek. Zij leeft erg met ons mee en zoekt altijd naar een passende oplossing voor een rijtechnisch probleem. Soms rijd ze Dj zelf ook even om te voelen en ons verder te kunnen helpen. Zijn inzet zorgt er wel voor dat we zo ver zijn gekomen. Waar we nu nog op moeten trainen, is het verbeteren van de wissels. Ik heb wel eens een jurylid gehad die na de proef vroeg of er hindernissen stonden, zo hoog sprong hij ze.”

Smurf

“Mijn doel is om Subtop te rijden. Het lijkt me zo gaaf om met mijn pony tussen die paarden te rijden. Het allerleukste vind ik zelf dat wij tijdens het losrijden als de underdog worden gezien. Ik begin met het losrijden altijd heel ontspannen met een redelijk lang teugeltje tot het moment dat ik de teugels op maat neem en ga rijden. Dan lijkt het net alsof de andere ruiters en amazones denken van; ‘Uhhhh oke dan, die kleine smurf kan het’. Je merkt dat ze eerst een beetje op je neer kijken, maar dat er uiteindelijk wel echt respect is.”

Stom

“Voor de afwisseling rijd ik wel eens mee in een crossles of maak ik een sprongetje met hem. Ook buitenrijden vindt hij erg leuk. Ik merk dat hij op een gegeven moment met te veel dressuurtraining wat minder geconcentreerd is en het stom gaat vinden. Als ik dan weer heb buiten gereden, is hij weer vrolijk als we gaan dressuren. En daarbij vind ik het zelf ook heerlijk om het af te wisselen.” (CdB)

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit/Denise van der Plas