Afbeelding
Foto: Privébezit/Foto4U

Esmee van den Akker: “Voordat Ga-Ga haar veulen krijgt, wil ik haar graag Lichte Tour klasseren”

Algemeen

Esmee van den Akker vertelt maar wat graag over haar Ga-Ga-Strona (Lord of Loxley x Ferro): “Ze is gefokt door Klaas van Doorn, uit zijn Elite prok-merrie Toxstrona. De eerste paar jaar reed hij haar zelf, daarna heeft Sylvia Naagen haar een jaar gereden én gestart. Drieënhalf jaar geleden nam ik haar over om te trainen.”

“Klaas woonde gewoon bij haar in de straat; Esmee volgde lessen bij hem. Ruim een jaar geleden verkocht Klaas zijn huis met de stallen en dus werden de paarden verkocht. Dat was het moment waarop ik dacht: ‘Dan wordt ze van mij!’ Ik vond haar als jong paard al heel knap, en heb haar eigenlijk haar hele leven lang al gevolgd.”

Advertisement

Even zoeken

Haar start met Ga-Ga ging in het begin nog niet zo soepel. “Ze was heel erg heet, en het was best wel zoeken en schakelen. Ze wil héél graag lopen! Maar op een gegeven moment vind je elkaar wel en gaat het beter. We startten in het begin in het Z1; daarvoor had ik een paard ZZ-Licht gereden, dus ik kon meteen Z1 starten.

Als we een proef reden, leverde dat ook eigenlijk altijd wel een winstpunt op. Tussendoor ben ik nog afgestudeerd (Financial Services Management) en daarna kwam corona. Maar de laatste tijd zijn we wel écht lekker op dreef.”

Fulltime baan

Haar fulltime baan bij een pensioen advieskantoor is goed te combineren met het rijden van Ga-Ga. “Dat moet dan wel ’s avonds gebeuren, maar met af en toe een wedstrijd in het weekend is het goed te doen. Als je iets leuk vindt, wil je er ook tijd in stoppen! Wat voor mij een voordeel is, is dat ik nog thuis woon. Ik maak dus geen grote – overige – kosten naast het rijden en lessen.”

Eerste veulen

Bij veel ruiters gaat de overstap van de basis naar de Subtop nog niet zo gemakkelijk, maar daar heeft Esmee geen last van. “Ga-Ga was al wat ervaren, en mijn ervaring in het ZZ-Licht helpt ook.”

In Boxtel behaalde het duo onlangs haar tiende winstpunt in het ZZ-Zwaar en hebben ze zelfs al eens 68% behaald. En dus lonkt de slipjas. “Ik ga meteen over. De oefeningen zijn best goed bevestigd bij haar. Voordat ze een veulen krijg volgend jaar – ze is drachtig van Las Vegas - wil ik toch wel heel graag écht Lichte Tour geklasseerd zijn met haar. Het wordt haar eerste veulen, dus superspannend!”

Instelling

Over de pluspunten van haar paard vertelt Esmee: “Ze heeft een hele goede draf, waarin ze heel goed kan sluiten. En vooral haar instelling is fantastisch. Ze wil altijd werken,is altijd vrolijk en super mensgericht. Altijd als ze me ziet, hinnikt ze. Dat maakt het werken met haar heel erg fijn.”

“Waar ik veel op train op dit moment – nog altijd bij mijn oude trainer en de fokker van Ga-Ga, Klaas van Doorn - is de galop. De pirouettes kunnen nog wat meer op het achterbeen en de wissels wat rechter.”

Grand Prix

Het kortetermijndoel van Esmee is duidelijk: een winstpunt in de Lichte Tour. Op de lange termijn wil ze wel heel graag de Grand Prix bereiken, vertelt ze. “Ik denk dat ze aanleg heeft in de pi-pa; omdat ze zo gemakkelijk sluit in de draf.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Privébezit/Foto4U