Anouk Ivits en Iris ©DigiShots
Anouk Ivits en Iris ©DigiShots

Subtop | Anouk Ivits: “Ik heb vanaf de eerste seconde in haar geloofd”

Dressuur

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan).  

Advertisement
Een debuut om van te dromen, Anouk Ivits en Iris (v. Lord Leatherdale) maakten het gisterenochtend in Beesd mee. Voor allebei was het de eerste keer in het ZZ-Zwaar, maar dat was aan de punten niet te zien, de combinatie scoorde namelijk 73% en 71,5%. "Na de eerste proef kwam de jury het hokje uit, dus ik schoot meteen in de stress. Ik dacht echt dat ik iets fout had gedaan, maar hij kwam mij alleen complimenteren met hoe netjes ik gereden had. Dat was super leuk!", begint de amazone enthousiast te vertellen. 

Het juiste moment

"In 2020 reden we nog het Nederlands Indoorkampioenschap in het Z2 en toen wilde ik die zomer eigenlijk in het ZZ-Licht beginnen. Helaas werden de wedstrijden allemaal geschrapt vanwege de coronamaatregelen. Gelukkig kon ik in september nog wel 4 wedstrijden rijden en haalden we meteen 10 winstpunten. Ik wilde dus ook in die klasse voor de selecties gaan! Ik heb mijn kür laten aanpassen, maar toen werd weer alles afgelast. Vanaf dat moment ben ik eigenlijk samen met mijn instructeur, Marcel Sterrenburg, gaan trainen voor het ZZ-Zwaar en de Lichte Tour. We vonden dit de juiste tijd om het eens in de ring te laten zien."

NK Dressuur

"Op dit moment geldt er ook een andere promotieregeling, namelijk dat je 1x 70% of 2x 65% moet rijden en dan al naar de Lichte Tour mag. Daar hadden we onze zinnen op gezet en dat is gelukt! Ik ben fanatiek, dus nu zit ik er toch aan te denken om ook nog het NK dressuur in het ZZ-Zwaar mee te pakken", vertelt de amazone lachend. 

Mooie carrière

"Iris en ik doen in principe alles samen", gaat Ivits vrolijk verder. "Zij is nu 8 jaar oud en ik heb haar al zo'n 5,5 jaar. De opleiding ging eigenlijk heel erg vloeiend en makkelijk. Het is een paard dat altijd voor 100% meewerkt en haar best wil doen, dus dat maakt het voor mij wel enigszins makkelijk. Natuurlijk vindt ze wel eens iets moeilijk, maar als ze het eenmaal snapt doet ze het altijd goed. Toen Iris drie jaar oud was hebben we aan de VSN-trofee deelgenomen en werden we al mooi derde. Niet veel later begonnen we bij de KNHS in het L1 en zo zijn we steeds een stapje verder gekomen."

Kwaliteiten

De merrie heeft volgens haar amazone drie correcte basisgangen en een goede houding. "Ook het verzamelen is een pluspunt van haar. Ze heeft een goed achterbeen en is mooi naar mijn hand toe te rijden. In de draf en galop kan ik heel makkelijk sluiten en de piaffe en passage doet ze ook goed. Het is gewoon een super compleet en veelzijdig paard."

Heel fijn in alles

Veelzijdig, want de merrie is overal voor in. "Iris doet altijd haar best en ik kan er alles mee! Als we een piaffe of passage rijden staat ze er volledig aan, maar zodra ik mijn teugels laat vieren is het ook meteen klaar. Ik ben geen springruiter, maar mijn vriend zadelt haar ook regelmatig voor een leuk sprongetje", vertelt de amazone verder. "Ook kan ze prima in de groep naar het bos, maar als ik zin heb om alleen naar het bos te gaan, stappen we zo het bos in. Ze is gewoon heel fijn in alles!"

Dromen

Dat Ivits en Iris zo succesvol zouden zijn, was in eerste instantie helemaal niet de bedoeling. "Eigenlijk hebben we haar destijds gekocht voor de handel. Maar toen ik een filmpje van haar zag zei ik tegen mijn ouders: "Nou, ik denk dat dit nog wel eens een hele goed paard kan worden." Ik heb vanaf dag één in haar geloofd en na enkele seconden wist ik al dat ik Iris moest hebben. We zijn ook meteen gaan kijken en ze is nooit meer weggegaan. Mijn doel is om samen in de Grand Prix te rijden en alles daarvoor is mooi meegenomen", lacht Ivits. "In totaal zijn we vijf keer reservekampioen van Nederland geworden, daar ben ik al super trots op, maar met haar Grand Prix rijden is zeker een droom", besluit de amazone. Tekst: Elaine Duurham

Foto:   DigiShots