Afbeelding

Lisette Buys: “Nooit verwacht dat we zo ver zouden komen”

Dressuur

Lisette Buys werd op slag verliefd op de 1,29M-hoge dulmener pony Ry, toen hij elf jaar geleden als manegepony arriveerde op De Wildkamp. Ze twijfelde dan ook geen moment toen de pony niet geschikt bleek te zijn voor de lessen en ze het aanbod kreeg om hem over te nemen. Ondertussen rijdt de combinatie actief in het M2 tussen de grote paarden en bewijzen ze dat je ook met een kleine pony ver kan komen. 

Advertisement

Klein en compact

“Ik ben praktisch opgegroeid op Fjorden rij- en recreatiecentrum De Wildkamp, dus ik had Ry gelijk in het oog toen hij daar kwam”, blikt de amazone terug. “Na een tijdje bleek dat hij niet geschikt is als manegepony, want als het ging waaien of regenen begon hij keihard te rennen. Omdat hij zo klein en compact is, kon hij heel snel draaien waardoor de kinderen van zijn rug af vlogen”.

Wedstrijden

Buys vond de ruin heel leuk en verzorgde hem regelmatig op de manege, dus toen ze een keer liet vallen dat zij hem wel over wilde nemen, was dat binnen een week geregeld. “Hij is sinds 2015 van mij, en na een kleine peesblessure zijn we fanatiek gaan rijden. Ry wilde heel hard voor mij werken, daarom zijn we begonnen met KNHS-wedstrijden zodat we konden peilen wat juryleden van ons vonden”.

Ondanks zijn grootte komt de combinatie uit tussen de paarden. “Met zijn formaat vallen we wel op, wat wedstrijdrijden een extra uitdaging maakt. In het begin vond ik het best spannend, maar het pakt juist supergoed uit. Hij loopt super stoer tussen de paarden en we zijn het B in drie wedstrijden doorgereden. Ondertussen zijn we drie jaar verder en hebben we onze eerste winstpunten in het M te pakken”.

Dulmener pony

De ruin wordt vaak aangezien voor een fjord, maar het is een dulmener pony. “Het is een half wild ras uit Duitsland. Eén keer per jaar wordt de kudde gevangen en worden de jaarlinghengsten verkocht, wat ook bij hem is gebeurd. Ry is best wel compact gebouwd, maar vergeleken met bijvoorbeeld een fjord heeft hij een relatief goed achterbeen. Daarnaast loopt hij van zichzelf al bergopwaarts, wat het totaalplaatje net wat extra’s geeft. Vaak verwachten mensen niet heel veel van zo’n kleine ‘fjord’, als Ry dan gaat lopen zijn ze echt verrast”.

Nooit verwacht

De amazone had niet verwacht het M te bereiken met Ry. “Ik wilde gewoon wedstrijden rijden om te kijken wat mensen van ons vonden. Zonder doelen, gewoon om te kijken waar het schip zou stranden. Dat we drie winstpunten in het M2 zouden rijden had ik nooit verwacht. Ry is ook niet meer de jongste met zijn twintig jaar, dus op een gegeven moment moet ik met hem gaan afbouwen. Maar op dit moment kan en wil hij nog graag voor me werken, dus zolang hij dat wil gaan we nog lekker verder en kijken we wel waar we stoppen”.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: KVG fotografie