Dinja van Liere en Devenda Dijkstra
Dinja van Liere en Devenda Dijkstra

EK Dressuur U25 | Dagboek Devenda (4): “Teleurgesteld in mezelf”

Dressuur

Devenda Dijkstra maakt voor TeamNL deel uit van het EK-team GPU25 dat voor de eerste keer tegelijk met de senioren hun EK heeft bij Hof Kasselmann in Hagen. Zij doet dat met de pas 9-jarige Hero (Johnson x OO Seven) van eigenaren Laurens van Lieren en Jan Pieter Dalsem. Voor de Hoefslag houdt de EK-debutante een dagboek bij. Vandaag reed ze haar GPU25, kreeg 68,744% en was teleurgesteld in zichzelf.

Advertisement

Focus niet

“Gisteren zei ik dat ik zelf de focus niet had bij de training. Maar Rieky en Laurens waren heel tevreden: Hero was stoer en zag er super uit! Maar hij was bijna té scherp voor mij gisteren, té veel paard! Vandaag dacht ik bij het losrijden steeds, ‘het moet los, netjes, harmonieus’. En Hero was echt super los. Hij voelde goed! Laurens zei nog wel een keer dat het fijn was dat ik ‘m zo los had, maar dat ik iets meer kon gaan rijden, maar ik dacht, het is netjes, netjes en harmonieus wil ik, ik houd ‘m zo. Dat punt van gisteren van scherper en meer paard, durfde ik vandaag niet op te zoeken.”

Durven rijden

“Laurens had me beter wat wakkerder kunnen maken misschien, maar waarschijnlijk had ik dat niet eens gehoord.
Ik begon aan mijn appuyement in de proef, netjes braafjes opzij en dan de pirouette. Nou in de pirouette vielen we nog net niet om, zal ik maar zeggen. Toen ik in de gaten kreeg dat netjes en harmonieus natuurlijk altijd moet, maar dat er van daar uit iets meer moet gebeuren, was de proef al bijna klaar. Je moet wel durven rijden! En dat deed ik vandaag te weinig. Ik zat er de hele tijd af te blijven.”

Persoonlijk record

“De wisselseries, volgens mij goed, maar de punten gingen niet meer omhoog, de achten kreeg ik nu ook niet meer.
Hero kan alles, doet alles, ik knuffel hier veel met hem, hij is leuk, lief en schattig. Hij kan alles, zo’n fantastisch paard en pas negenjaar. Hij blijft lopen, al zit je er drie uur op. En natuurlijk, ik heb nog nooit 73% gereden, maar het was wel fijn geweest als ik dat hier had gedaan! Ik hoop dat ik nog lang van hem mag genieten en dat we samen nog wat verder zullen kunnen komen. Net naar teamgenoot Jessica (Poelman red) gekeken. Ook voor de eerste keer in een team en zij rijdt toch even een persoonlijk record net, staat voorlopig tweede! Heel knap! Febe (van Zwambacht red) reed net ook een persoonlijk record en staat nu gedeeld vierde met een Duitse.”

Druk is weg

“Ik ben hier nu in de ring uitgereden. Heb je zin in het EK, vraagt iedereen je van te voren. Dat weet je natuurlijk achteraf pas, hoe het is zo’n EK. Die zilveren teammedaille, daar moet ik natuurlijk heel blij mee zijn. Ik ben wel blij, maar het is topsporters eigen om het toch moeilijk te vinden om gewoon te genieten. Ik ben uitgejankt, heb hele lieve familie en vrienden om me heen en stiekem is het misschien wel lekker dat alle druk nu weg is.  Voor alleen braaf kwamen we niet, ik was kwaad op mezelf toen ik de ring uitkwam, ik had meer peper in m’n kont moeten hebben. Voor Jessica’s rit heb ik nog even een Pfannkuchen als laat ontbijt gegeten, daar had ik even zin in. Nu dan misschien tóch genieten en kijken. En leren van de rest. Daar heb ik nu alle tijd voor.”

Bron: De Hoefslag

Foto: Devenda