Bondscoach Alex van Silfhout met de beker
Bondscoach Alex van Silfhout met de beker

Alex van Silfhout: “Het talent is in huis maar we zitten nog in de opbouwfase”

Dressuur
Advertisement
Sinds januari 2019 is Alex van Silfhout bondscoach van de Nederlandse dressuurruiters. In dat eerste jaar behaalde hij met zijn team een zilveren EK-medaille. Daarna is hij niet meer op wedstrijd geweest met zijn ruiters. Het CHIO Rotterdam is voor hem daarom het laatste observatiemoment voor de Olympische Spelen.

Enorm belangrijk

De bondschoach vertelt aan de organisatie van het CHIO: “Rotterdam is van levensbelang, ik reken er voor 100% op. We hebben zo weinig wedstrijden gehad en er zijn maar twee wedstrijden op 5* niveau. Die zijn op dit moment enorm belangrijk voor ons. We hebben op dit moment veel paarden die debuteren op Grand Prix niveau en zij moeten tenminste twee keer internationaal op 3* niveau een minimum percentage behaald hebben voordat ze op 5* niveau mogen starten. Mede daarom is het CHIO Rotterdam heel belangrijk.”

Veel keuze

De organisatie vraagt Van Silfhout of het ‘code zwart’ wordt in Rotterdam, met alle talentvolle Totilas nakomelingen die we de laatste tijd zien presteren. Lachend reageert hij: “Ja het lijkt wel een epidemie van Totilas nazaten, dat heeft de fokkerij goed gedaan! Maar alle gekheid op een stokje, dit zijn heel sterke combinaties maar gelukkig heb ik nog veel meer keus. Je moet zeker niet denken dat alles al bepaald is. Ik zie veel Grand Prix combinaties die zich goed ontwikkelen en in dat opzicht staat alles nog open.”

Thuis voorbereiden

“Verder zijn het NK Dressuur en het CHIO Rotterdam mijn officiële observatiemomenten. De dag na het CHIO moet ik mijn team voor Tokio bekend maken. Natuurlijk heb ik de afgelopen anderhalf jaar alle ruiters en paarden goed gevolgd. Ik ben bij de ruiters op stal geweest en wanneer het mocht hebben we kadertrainingen gehouden. Voor dressuurpaarden is de voorbereiding op een belangrijke wedstrijd of kampioenschap heel anders dan voor springpaarden. Springpaarden hebben vooral veel routine nodig. Bij een dressuurpaard gebeurt 80% van de voorbereiding thuis. De proeven zijn bekend. De laatste 20% komt aan op de juiste voorbereiding vlak voor de proef en de invloed van die laatste voorbereiding op de prestaties in de ring.”

Puzzel

“Ik heb nu een mooie longlist met combinaties. Het talent is in huis maar we zitten nog in de opbouwfase. En ik wil zuinig zijn op dit talent. Dat betekent dat we maat moeten houden met training en wedstrijden. Voorop staat dat we blije paarden willen en vermoeidheid en blessures willen voorkomen. Dat maakt het nog best een puzzel voor de ruiters en voor mij om de juiste combinaties op de juiste momenten te laten pieken. De Olympische Spelen zijn belangrijk maar het welzijn van onze paarden is nog belangrijker. En voor wie niet meegaat naar Tokio is er in september ook nog een EK.” Bron: CHIO Rotterdam Foto: Archieffoto