Jeroen Dubbeldam en Zenith op de WEG. Foto: Remco Veurink
Jeroen Dubbeldam en Zenith op de WEG. Foto: Remco Veurink Foto: Remco Veurink

Jeroen Dubbeldam richting Tokio 2020 met Oak Grove's Carlyle

Dressuur

De ruiter stelt aankomende dinsdag zijn nieuwe toppaard voor in het NOS Sportjournaal.

Advertisement
Springruiter Jeroen Dubbeldam gaat voor zijn derde Olympische spelen. De kampioen van 2000 heeft dit jaar een nieuw toppaard waarmee hij het traject richting Tokio in gaat, namelijk Oak Grove's Carlyle (v. Casall).

De Sjiem

De 46-jarige ruiter kende grote successen met De Sjiem. Met de legendarische schimmel won de ruiter 20 jaar geleden het goud op de Olympische Spelen in Sydney. De ruin, inmiddels bijna 31, geniet nog steeds van zijn pensioen in de stallen van Dubbeldam.

Nieuw succes

In 2014 werden de springruiter en zijn andere toppaard, Zenith, wereldkampioen en op de spelen van 2016 misten zij net de barrage. Na het afscheid van Zenith in 2019 zat Dubbeldam even zonder toppaard. Hierdoor twijfelde hij over zijn sportieve toekomst. Toch gelooft hij door de komst van Oak Grove's Carlyle weer helemaal in nieuw succes, volgens de KNHS. "Ik wist even niet welke kant ik op wilde, maar dit is toch wel echt een uitzonderlijk paard", vertelde hij. "Het kriebelt dan toch weer."

Eerste zege

In oktober 2019 sprongen Dubbeldam en Oak Grove's Carlyle naar hun eerste overwinning in Samorin. Op dat moment zat de ruiter nog maar twee weken in het zadel van de Casall-zoon. Oak Grove's Carlyle was de afgelopen tijd actief onder zijn voormalige trainer Harm Lahde. Onder deze ruiter wekte de bruine ruin veel interesse bij andere topruiters, waarna Dubbeldam de teugels overnam. Het debuut van de combinatie was tijdens Jumping Zwolle.
Bron: KNHS Foto: Remco Veurink