Afbeelding
Emma Emerelle

Merel Groen en Alberto K: “Op naar het ZZ-zwaar”

Dressuur

Verhalen van mensen die met veel passie en doorzettingsvermogen hun weg vinden in de paardensport zijn altijd inspirerend. Merel Groen is zo iemand. Samen met haar Friese hengst, Alberto K, heeft ze een bijzondere reis afgelegd, helemaal naar het ZZ-Zwaar. Wij spraken met Merel over deze reis.

Advertisement

Van zwangerschap tot een paard kopen

Het begon allemaal in 2019, toen Merel 33 weken zwanger was. Dankzij haar trainer Peter Spahn en de fokker van Alberto K, Hindrik Kuiper, ontmoette ze de 3-jarige Alberto. “Aangezien ik zwanger was, kon ik hem zelf niet proberen maar Peter was zo enthousiast over Alberto dat ik hem meteen heb gekocht toen ik de kans kreeg,” vertelde Merel.

Opbouwen naar successen: Van Z2 naar ZZ Zwaar

Na de bevalling begon Merel rustig aan met het trainen van Alberto, onder maandelijkse begeleiding van Peter Spahn en sinds een paar maanden daarnaast ook met les van Myrna van Wijk. Met Merel’s ervaring tot ZZ Zwaar-niveau en Alberto’s talent, was de overstap naar hogere niveaus een logische volgende stap. “De meeste oefeningen gaan Alberto eigenlijk best gemakkelijk af,” zei Merel, “maar er zijn altijd dingen die beter kunnen, zoals strakkere wissels en meer controle in de oefeningen tijdens de proeven. Echter pakt hij de zwaardere oefeningen zoals de pirouette, passage en de piaffe erg gemakkelijk op.” Merel traint normaal gezien 4 keer per week met Alberto. Eigenlijk loopt hij het fijnste als hij 2 dagen gereden wordt, dan een dag vrij is en dan weer 2 dagen gereden wordt, maar dat schema is voor Merel moeilijk haalbaar door haar werk. Gelukkig lukt het ook met een ander schema, waarbij hij voornamelijk op vrijdag en in het weekend gereden wordt en daarnaast vaak op de woensdag. Tijdens de trainingen werken we vooral aan het opbouwen van kracht, souplesse, controle en rust.

Vooruitgang

Het harde werk begon zijn vruchten af te werpen toen Merel en Alberto een reeks overwinningen behaalden in wedstrijden zoals in Rhenoy, Sleeuwijk en Neerijnen. “Het kwartje van proeven rijden begint steeds iets meer te vallen bij Alberto en we werden de laatste zes de proeven eerste met nette scores,” zei Merel trots. Hun debuut in het ZZ Zwaar gaat plaats vinden tijdens de Colourful Dressage Cup in Houten. Merel kijkt hier erg naar uit aangezien het voor haar alweer een tijdje geleden is dat zij in het ZZ Zwaar uit kwam met de Friese hengst Nycke fan Dilewinne. “Na het opleiden van enkele Friese paarden tot Z niveau is het super leuk om weer op ZZ Zwaar niveau uit te komen en hopelijk leidt dat tot de “gedroomde slipjas”.

Een heerlijk paard om mee te werken

Wat maakt Alberto K zo speciaal voor Merel? “Alberto is gewoon een heerlijk paard,” zei ze enthousiast, “hij is heel lief en gemakkelijk in de omgang en onder het zadel wil hij graag voor je werken en doet hij altijd zijn best.” Met zo’n sterke band tussen ruiter en paard lijkt de toekomst alleen maar rooskleuriger te worden voor Merel en Alberto.

Merel Groen’s verhaal is een bron van inspiratie voor velen in de paardensportwereld. Haar toewijding en liefde voor haar paard en een rustige gedegen opleiding zijn de sleutels tot haar succes. En zoals ze zelf zegt, dit is slechts het begin van hun avontuur. We kijken uit naar meer mooie momenten in de toekomst van dit dynamische duo.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.