Afbeelding

Suus den Ouden: “Eerste twee maanden alleen vertrouwen opgedaan”

Dressuur

Suus den Ouden (15) rijdt paard sinds ze kan lopen. Na een jaar ervaring opgedaan te hebben door het rijden van pony’s voor de verkoop. was het tijd voor een eigen pony.

“Ik heb daar al onwijs veel mogen leren”, vertelt ze aan Hoefslag. “Ik reed destijds Cornetto, een geweldig dier. Ze had me beloofd hem niet te verkopen, maar uiteindelijk gebeurde dat wel. Daar had ik heel veel verdriet van, waarna mijn moeder besloot op zoek te gaan naar een eigen pony.”

Advertisement

Opstappen

Dat werd Lucy. “Ik wilde in eerst instantie niet eens bij haar gaan kijken! De advertentie sprak met niet aan. Achteraf ben ik super blij dat ik wel ben gegaan, ze is een toppony en een echte uitdaging.” Lucy komt uit Spanje en heeft een hoop trauma’s. “Ik dacht, dat los ik wel even op. Maar dat viel vies tegen! Toen we haar kochten wist ik trouwens ook niet van alle trauma’s, ik wist alleen dat ze moeilijk was met opstappen. Het duurde een kwartier voordat ze er telkens opzaten, en je zag dat dat Lucy heel veel stress opleverde. Ik dacht dat ik dat vrij snel opgelost zou krijgen. ‘Little did I know’..”

“Toen ik er voor de eerste keer opging was er niets aan de hand, maar toen ze bij ons thuis kwam was dat echt wel anders. De eerste twee maanden heb ik het daarom ook nauwelijks geprobeerd. Ik heb haar twee maanden lang heel veel geborsteld, geknuffeld gewandeld, gelongeerd en vertroeteld. Na al die uren samen is het vertrouwen gegroeid, en is het opstappen steeds beter gegaan.”


Toekomst

Inmiddels zijn Suus en Lucy twee jaar verder. “Ik heb eigenlijk altijd gezegd dat ik wedstrijden wilde gaan rijden. In eerst instantie zij ik dat ik binnen een jaar mijn debuut zou gaan maken met Lucy, maar dat is niet gelukt haha! Dat geeft ook niet, ik vind het belangrijker dat we de tijd nemen voor de opleiding, zodat ze het ook in haar koppie kan verwerken.”

“Maar voordat we op wedstrijd gaan wil ik wel nog meer controle hebben. Lucy is heel gevoelig voor stress en snel bang. Dat is soms wel moeilijk hoor, ik heb er vaak genoeg mee in zak en as gezeten. Ik wist dan echt even niet wat ik met haar moest doen. De ene dag is ze super lief en rustig, en de andere dag weer heel angstig. Dat is moeilijk, je moet jezelf continue aanpassen.”

“Maar ik heb er heel veel plezier in hoor, ik vind het opbouwen van het vertrouwen en de rust een heel mooi process. Het duurt misschien langer en is lastiger gebleken dan ik had verwacht, maar dat geeft niet. We komen er wel, zolang we maar gewoon fijn kunnen rijden.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Afbeelding