Roderick (links) en Vastan (rechts)
Roderick (links) en Vastan (rechts)

Ilona Rus: “Helemaal verkocht aan het Fjordenpaard”

Dressuur

Ilona haar moeder kocht de 24 jarige Vastan als veulentje van één jaar oud. Ze reed hem zelf in, beleefde vele avonturen en Vastan leerde vervolgens Ilona ook de kneepjes van het vak.

Advertisement

“Het is echt een heel bijzonder paard”, vertelt Ilona aan Hoefslag. “Hij is echt de koning van stal, super bomproof en heerlijk om mee bezig te zijn. Vastan heeft vele wedstrijden gelopen tot en met L2 niveau, heeft twee keer meegelopen in een les bij Rien van der Schaft, heeft meegedaan aan schriktrainingen en een politietraining. Daarnaast heeft hij meegedaan aan het NK TREC en hij is mee geweest op buitenritten door het hele land. Inmiddels is Vastan met pensioen, mijn moeder rijdt hem alleen nog maar recreatief.”

Goldenretriever

“We noemen hem ook wel de goldenretriever van stal, iedereen is namelijk gek op hem! Inmiddels is hij natuurlijk al wat ouder, maar hij kan nog steeds heel puppy-achtig uit zijn ogen kijken. Je smelt dan gewoon.”

Inmiddels is ook de opvolger van Vastan bij de familie aangesloten. Dat is de vierjarige Roderick. “Doordat mijn moeder zo super veel plezier heeft beleefd met Vastan, gunde ze mij dat ook. Roderick was ook één jaar oud toen hij bij ons kwam, dus het verhaal herhaalt zich een beetje. We hebben Roderick super fijn kunnen opleiden samen met Vastan erbij tijdens de eerste (buiten)ritten. Het lijken vaak wel twee broertjes, hoe ze met elkaar omgaan.”

Dromen waarmaken

Roderick is inmiddels één jaar onder het zadel. “We zijn nu bezig om het voor de wagen te beleren. Dat doet hij al super. Daarnaast is hij al mee geweest naar het bos en het strand. Ook Roderick is een heerlijk dier! Het is heel gaaf dat Vastan de dromen van mijn moeder heeft waargemaakt en dat Roderick dat nu voor mij aan het doen is! Onze allereerste rit op het strand was er daar één van. Stiekem hoop dat ik dat we ooit Z1 dressuur kunnen starten, maar die droom ligt natuurliik nog héél ver weg.”


Roderick was hier 2 jaar oud, lekker mee aan de hand door het bos naast zijn grote voorbeeld 

Fjordenpaard

Wat vinden moeder en dochter zo leuk aan het Fjordenpaard? “Toen we bij Roderick gingen kijken waren we gelijk verkocht. De quote ‘Waarom zou je werken als je ook kan knuffelen’ wordt vaak gebruikt als mensen het over Rodericks vader Timor hebben. Dat typeert Roderick ook wel. Hij is heel werkwillig en liergierig hoor, maar wel als het hem uitkomt. Roderick is precies wat ik zocht, hij is echt mijn droompaard.”


Vastan en Roderick 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Vastan en Roderick
Roderick was hier 2 jaar oud, lekker mee aan de hand door het bos naast zijn grote voorbeeld