Madeleine Witte-Vrees met Massimo
Madeleine Witte-Vrees met Massimo FEI fotografie

Subtop | Madeleine Witte-Vrees stuurt nieuw toekomsttalent Massimo naar bijna 75% op Lichte Tour-debuut: “Dit is een mooi begin”

Dressuur Subtop

Na pas een halfjaar een combinatie te zijn bracht Madeleine Witte-Vrees de zevenjarige Massimo (v. Ferdinand) voor het eerst officieel uit op wedstrijd. De donkerbruine Massimo won de Prix St. Georges met overmacht op de subtopwedstrijd in Liempde. De proef werd gewaardeerd met een score van 74,63%. 

Advertisement

‘Ik moest onderweg wel lachen’

“Massimo is mijn nieuwe topper”, lacht Madeleine na afloop van de wedstrijd. “Ik heb hem een keer meegenomen om te oefenen in Houten en Schijndel toen ik met Elton moest starten. Het was onze eerste echte proef samen. Hij had als vierjarige alleen maar Pavo Cup gelopen en had verder nul ervaring. Ik wist dat het nog een beetje groen zou zijn en ik moest dat hier en daar nog een beetje meesturen. Als hij iets goed doet dan is het ook meteen mega goed. Voor een aantal drafonderdelen kregen we al 8’en en 8,5’en. Ook voor de stap, pirouettes en serie om de drie kregen we zulke hoge cijfers. In het linkerappuyement dacht hij dat we van hand moesten veranderen en kwam hij iets te laat mee met de achterhand. Dat dacht hij ook tijdens het drafappuyement en ik moest er onderweg wel om lachen. Hij is nog zo groen en dat had ik wel verwacht, maar daarentegen laat hij al zoveel goede dingen zien.”

‘Massimo heeft in korte tijd veel bijgeleerd’

Een halfjaar geleden kochten Madeleine en Nico zich als derde partij in bij Massimo. “We hadden hem bij Diederik van Silfhout gezien die hem gezamenlijk in eigendom had met Nikay van Duren. We zagen meteen zijn kwaliteiten en het is helemaal mijn paard. Hij heeft een heel fijn karakter en je zou niet zeggen dat hij 1,77m groot is. Hij toont niet zo groot en het is ook een hartstikke lief paard. Ik heb eerst een tijdje alleen aan de basis met hem gewerkt om elkaar te leren kennen. De oefeningen leert hij spelenderwijs en hij had maar weinig ervaring. Diederik heeft hem niet zo lang gereden en Massimo heeft in korte tijd veel bijgeleerd. De wissels waren nog niet zo mooi bevestigd en het is wel heel fijn dat hij daar nu al hoge punten voor kreeg.”

WK-selecties

“De Prix St. Georges vind ik zelf een fijnere proef dan een ZZ-Zwaar proef. Ik heb die proef al met zoveel paarden gereden, die ken ik veel beter. Anderhalve maand geleden liep hij in Houten een proef voor zesjarige paarden met een enkele wissel en toen was hij nog niet zo ver als nu. Hij wordt dit jaar zeven en als ik in aanmerking wil komen voor de WK-selecties eind mei dan is dat wel op Lichte Tour-niveau. Ook al is het nu nog een beetje groen hij moet dalijk toch op dit niveau mee. Het was wel onze planning om hem ongeveer nu mee te nemen. De juryleden vonden hem een geweldig paard en zeiden dat de score nog heel veel hoger kan worden.”

Van Wynton tot Charmeur tot Cennin

Ze vervolgt “Af en toe neem ik hem mee naar mijn trainster Nicole Werner. We gaan nu een weekje rustig aan doen en dan pakken we hem rustig weer op. Ik wil dan met Nicole overleggen wat slim is om te doen. Ik wil heel graag de WK-selecties rijden en ik denk zeker dat hij wel een kans maakt om zich te selecteren. Hij heeft weinig kilometers in de benen, maar ik ga hem nu ook niet heel vaak meenemen. In mei is de driedaagse subtopwedstrijd in Schijndel en daar wil ik hem wel voor inschrijven voor één of twee dagen. Dat is een hele leuke wedstrijd vlakbij ons. Ook in Liempde kom ik al vanaf mijn veertiende. Van Wynton tot Charmeur tot Cennin, ik heb al mijn paarden daar gestart. Ze hebben de bodems super voor elkaar en ik kan er heerlijk rijden. Ik kijk super tevreden terug op zijn debuut en ik ben hartstikke gek op dit paard!” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: FEI fotografie