Rowena Weggelaar met Don Quichot
Rowena Weggelaar met Don Quichot

Le Mans | Rowena Weggelaar wint internationale U25-debuut: “Ik heb een blij paard”

Dressuur

Eind oktober maakte Rowena Weggelaar haar U25-debuut met haar Klieveer’s Don Quichot (v. United). Dit weekend was het in Le Mans zo ver om hun internationale debuut te maken. Zaterdag schreef de combinatie de Intermediaire II op hun naam met 69,94%. 

Advertisement

Lastige baan 

“Woensdagmiddag zijn we aangekomen omdat de U25-combinaties op donderdag al de vetcheck hadden. Ik moest zaterdag en zondag pas rijden en daarvoor hadden we alle tijd en rust om hier te wennen. We konden zaterdag een hele fijne proef rijden met een paar spanningsmomenten in de proef. Het is een lastige baan met veel geluid en daar reageert hij op. Hij is dan best een groot paard om bij elkaar te houden. Met baan verkennen is er heel veel geluid, maar als je dan de proef in rijdt dan is het muisstil. Ik reed de hoek in en iemand liet een paraplu vallen, dan heb je ineens geluid en dat heb je met baan verkennen niet. De paarden raken hier sneller afgeleid door het geluid, maar desondanks hebben we fijn gereden”, vertelt Rowena. 

‘Ik kan nu echt zitten en genieten van de proef’

“Don Quichot vindt het heel erg leuk als hij de ring in mag, hij is dan mega bij de les. Zijn laatste internationale wedstrijd was het EK young riders in Hongarije en hij is heel blij dat hij weer mee mocht. Ik heb echt een blij paard en hij is herboren hier. Ik vond het heel gaaf om zo’n mooie ring binnen te rijden en kon mijn zenuwen best wel goed onder controle houden. Dat was vroeger weleens anders. Je kan gezonde spanning hebben, maar op dit niveau moet je wel blijven rijden anders wordt het een hele lange rit. Ik heb lekker gereden en genoten van mijn paard om in zo’n entourage te mogen rijden. De piaffe en passage zijn de afgelopen maanden veel beter geworden en hij blijft er nu aan trekken. Ik kan nu echt zitten en genieten van de proef. Dit niveau vindt hij veel leuker om te doen dan de young riders.”

Sterk galopgedeelte

Ze vervolgt “Zondag moeten we heel vroeg starten en dan is het nog niet zo druk met publiek. Zaterdag hadden we een heel sterk galopgedeelte met 8en en 8,5en. In de draf had hij misschien iets meer aanspanning mogen hebben in de piaffe en passage onderdelen. We kregen er wel hoge punten voor, maar voor een 8,5/9 moet hij een tikkeltje meer aan staan. De stap was iets minder deze proef, de uitgestrekte stap reden we naar de hoek waar de paraplu viel en daar was hij iets gespannen. We begonnen de proef heel gespannen door dat voorval en aan het einde was het ontspannen. Ik hoop zondag te beginnen zoals we zaterdag eindigden.” 

Twee proeven

Voor de U25 combinaties staan er twee proeven op het programma. “Ik had ook wel graag drie proeven gereden met aansluitend de kür, met een trainingsdag ertussen. Het is ook wel leuk om een keer twee proeven te rijden en ze liggen ons beide goed. De kür hebben we nog nooit gereden op wedstrijd, maar als we die thuis oefenen gaat dat goed. Ik hoop dat we op de internationale wedstrijd in Lier mogen starten en dan onze eerste keer kür mogen rijden”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan 

Foto: Rowena Weggelaar